Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.

Helena Ošep: Klepet ob skodelici alpskega čaja

Helena Ošep se ukvarja s pripravo čajnih mešanic, ki so posebne zaradi izrazite arome, značilne za rastlinje alpskega okolja.

Znanstveniki razglasili najlepši vonj na svetu

Podobno kot se razlikuje naš okus, se razlikuje tudi naše dojemanje različnih vonjev.
Ekologija & okoljePriporočila za trajnostno potrošnjo

Priporočila za trajnostno potrošnjo

MORDA VAS ZANIMA

Na svetu nas živi več kot 6 milijard in pol, in vsak na svoj način vpliva na spreminjanje okolja okoli nas. Okoljske krize, ki vedno bolj dramatično in pogosto trkajo tudi na naša vrata, in omejene količine naravnih virov nas opozarjajo na to, da se je treba problema lotiti celostno, velik poudarek pa pri tem nameniti tudi izobraževanju – tako najmlajših kot tudi odraslih.
Družina

Varčujmo z energijo

- Oglas -

Z uporabo varčnih žarnic ter vestnim ugašanjem luči, računalnikov in drugih elektronskih naprav, izbiro gospodinjskih strojev iz najvišjega energijskega razreda in pranjem perila pri nizkih temperaturah lahko prihranimo približno 15 % električne energije.

Varčujmo z vodo

Za življenje je ohranitev vodnih virov ključnega pomena. Namesto pijač iz plastenke pijmo vodo iz pipe. Uporabljajmo gospodinjske aparate, pipe in straniščne splakovalnike, ki zagotavljajo manjšo porabo vode. Namesto namakanja v vroči kadi si privoščimo poživljajočo prho, za zalivanje vrta in pranje avtomobila pa je odlična rešitev deževnica!

Bodimo zmerni pri ogrevanju in hlajenju

Pozimi bivalne prostore ogrevajmo na največ 21°C, poleti pa naj bosta avto ali stanovanje ohlajena za največ 5°C pod temperaturo okolice oz. ne manj kot 24 stopinj C.

Vozimo varčno in varno

Naš naslednji avto naj ima za 25 odstotkov manjši izpust CO2 na prevožen kilometer. Vozimo varčno in varno ter samo takrat, ko je to nujno. Krajše razdalje prehodimo peš ali pa se peljimo s kolesom.

Kupimo toliko hrane, kolikor je potrebujemo

- Oglas -

Kupujmo sezonsko in lokalno proizvedeno hrano, če je mogoče, ekološko pridelano. Kupujmo le toliko, kolikor res porabimo, v restavracijah naročimo svojim potrebam ustrezno količino hrane.

S kemikalijami ravnajmo preudarno

Zmanjšujmo uporabo kemikalij v gospodinjstvu in na delovnem mestu, med boleznijo poskušajmo jemati najmilejša še učinkovita zdravila. Na vrtu se izogibajmo uporabi pesticidov in herbicidov.

Zmanjšajmo količino odpadkov

Vse stvari, ki jih ne potrebujemo več, pravilno razvrščajmo in reciklirajmo, ponovno uporabimo ali pa jih preprosto – podarimo. Upoštevajmo navodila za ločevanje odpadkov, ki so jih pripravila komunalna podjetja in so zapisana na zabojnikih ekoloških otokov. Za predmete, ki vsebujejo okolju in zdravju nevarne snovi, vključno z neporabljenimi zdravili, obstajajo posebni  zbiralniki. Sežiganje v naselju je prepovedano ter ne-ekološko, ker se pri takem zgorevanju proizvajajo dioksini in drugi strupeni plini.

Razmišljajmo zeleno!

Podpirajmo zeleno proizvodnjo in porabo. Od svojega distributerja električne energije zahtevajmo “zeleno” energijo. Izogibajmo se izdelkom in storitvam z visokim odtisom CO2 in toplogrednih plinov.

Uporabimo ponovno ali podarimo

Opremo, kot so računalniške kartuše, ponovno napolnimo in tiskajmo le najpomembnejše. Odpisano obleko podarimo eni od dobrodelnih organizacij ali tistim, ki imajo manj od nas.

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×