0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljePriporočila za trajnostno potrošnjo

Priporočila za trajnostno potrošnjo

MORDA VAS ZANIMA

Na svetu nas živi več kot 6 milijard in pol, in vsak na svoj način vpliva na spreminjanje okolja okoli nas. Okoljske krize, ki vedno bolj dramatično in pogosto trkajo tudi na naša vrata, in omejene količine naravnih virov nas opozarjajo na to, da se je treba problema lotiti celostno, velik poudarek pa pri tem nameniti tudi izobraževanju – tako najmlajših kot tudi odraslih.
Družina

- Oglas -

Varčujmo z energijo

Z uporabo varčnih žarnic ter vestnim ugašanjem luči, računalnikov in drugih elektronskih naprav, izbiro gospodinjskih strojev iz najvišjega energijskega razreda in pranjem perila pri nizkih temperaturah lahko prihranimo približno 15 % električne energije.

Varčujmo z vodo

Za življenje je ohranitev vodnih virov ključnega pomena. Namesto pijač iz plastenke pijmo vodo iz pipe. Uporabljajmo gospodinjske aparate, pipe in straniščne splakovalnike, ki zagotavljajo manjšo porabo vode. Namesto namakanja v vroči kadi si privoščimo poživljajočo prho, za zalivanje vrta in pranje avtomobila pa je odlična rešitev deževnica!

Bodimo zmerni pri ogrevanju in hlajenju

Pozimi bivalne prostore ogrevajmo na največ 21°C, poleti pa naj bosta avto ali stanovanje ohlajena za največ 5°C pod temperaturo okolice oz. ne manj kot 24 stopinj C.

- Oglas -

Vozimo varčno in varno

Naš naslednji avto naj ima za 25 odstotkov manjši izpust CO2 na prevožen kilometer. Vozimo varčno in varno ter samo takrat, ko je to nujno. Krajše razdalje prehodimo peš ali pa se peljimo s kolesom.

Kupimo toliko hrane, kolikor je potrebujemo

Kupujmo sezonsko in lokalno proizvedeno hrano, če je mogoče, ekološko pridelano. Kupujmo le toliko, kolikor res porabimo, v restavracijah naročimo svojim potrebam ustrezno količino hrane.

S kemikalijami ravnajmo preudarno

Zmanjšujmo uporabo kemikalij v gospodinjstvu in na delovnem mestu, med boleznijo poskušajmo jemati najmilejša še učinkovita zdravila. Na vrtu se izogibajmo uporabi pesticidov in herbicidov.

Zmanjšajmo količino odpadkov

Vse stvari, ki jih ne potrebujemo več, pravilno razvrščajmo in reciklirajmo, ponovno uporabimo ali pa jih preprosto – podarimo. Upoštevajmo navodila za ločevanje odpadkov, ki so jih pripravila komunalna podjetja in so zapisana na zabojnikih ekoloških otokov. Za predmete, ki vsebujejo okolju in zdravju nevarne snovi, vključno z neporabljenimi zdravili, obstajajo posebni  zbiralniki. Sežiganje v naselju je prepovedano ter ne-ekološko, ker se pri takem zgorevanju proizvajajo dioksini in drugi strupeni plini.

- Oglas -

Razmišljajmo zeleno!

Podpirajmo zeleno proizvodnjo in porabo. Od svojega distributerja električne energije zahtevajmo “zeleno” energijo. Izogibajmo se izdelkom in storitvam z visokim odtisom CO2 in toplogrednih plinov.

Uporabimo ponovno ali podarimo

Opremo, kot so računalniške kartuše, ponovno napolnimo in tiskajmo le najpomembnejše. Odpisano obleko podarimo eni od dobrodelnih organizacij ali tistim, ki imajo manj od nas.

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

.

NAJNOVEJŠE