Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.
Dom & energijaKako izbrati najboljšo varčno žarnico?

Kako izbrati najboljšo varčno žarnico?

MORDA VAS ZANIMA

Verjetno vsi uporabniki vemo, da varčne žarnice ne svetijo na enak način, kot navadne. Vendar zakaj je temu tako? Ali obstaja varčna žarnica, ki sveti enako učinkovito kot navadna?

- Oglas -

Sobno svetlobo lahko opišemo na dva načina – to je barva temperature, in kako se le-ta odbija od ostalih predmetov v sobi. Barvo temperature merimo v kelvinih (K) – večja kot je vrednost, bolj hladna je svetloba.

Drugi faktor pa govori o tem, kako žive so barve na objektu, ko ga osvetlimo. Pod žarečo sobno svetlobo so na primer vaše obleke in koža žive barve, pol ulično svetilko pa izgledajo bolj blede. Ta faktor je poimenovan kot (IBV) indeks barvnega videza (CRI – Color Rendering Index). Navadne žarnice imajo navadno ta indeks 100, varčne pa 70. Problem z varčnimi žarnicami je v tem drugem faktorju, saj se svetloba od objektov ne odbija nazaj v tolikčni količini, kot pa pri navadni žarnici. Vendar pa niso vse varčne žarnice takšne. Torej, katere so najboljše?


Večina uporabnikov pri varčnih žarnicahres zmoti, da oddajajo slabšo svetlobo kot navadne žarnice. Zato je najbolje, da se pozanimate pri prodajalcu, katere varčne žarnice oddajajo podobno svetlobo, kot navadne. Najbolje je, da vzamete varčne žarnice, ki zagotavljajo ‘toplo belo’ barvo, saj ima takšen tip žarnic indeks barvnega videza okoli 82.

Pomembno je, da vse več uporabljamo varčne žarnice, saj te žarnice porabijo opazno manj energije kot pa navadne. Tehnologija pa je prišla že tako daleč, da nam varčne žarnice lahko že skoraj zagotovijo enako svetle prostore, kot pa navadne žarnice. Zato ne odlašajte in čim prej zamenjajte stare žarnice z varčnimi!

Prejšnji članekIzginule civilizacije
Naslednji članekKako porabiti star kruh

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×