0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaKako izbrati najboljšo varčno žarnico?

Kako izbrati najboljšo varčno žarnico?

MORDA VAS ZANIMA

Verjetno vsi uporabniki vemo, da varčne žarnice ne svetijo na enak način, kot navadne. Vendar zakaj je temu tako? Ali obstaja varčna žarnica, ki sveti enako učinkovito kot navadna?

- Oglas -

Sobno svetlobo lahko opišemo na dva načina – to je barva temperature, in kako se le-ta odbija od ostalih predmetov v sobi. Barvo temperature merimo v kelvinih (K) – večja kot je vrednost, bolj hladna je svetloba.

Drugi faktor pa govori o tem, kako žive so barve na objektu, ko ga osvetlimo. Pod žarečo sobno svetlobo so na primer vaše obleke in koža žive barve, pol ulično svetilko pa izgledajo bolj blede. Ta faktor je poimenovan kot (IBV) indeks barvnega videza (CRI – Color Rendering Index). Navadne žarnice imajo navadno ta indeks 100, varčne pa 70. Problem z varčnimi žarnicami je v tem drugem faktorju, saj se svetloba od objektov ne odbija nazaj v tolikčni količini, kot pa pri navadni žarnici. Vendar pa niso vse varčne žarnice takšne. Torej, katere so najboljše?


Večina uporabnikov pri varčnih žarnicahres zmoti, da oddajajo slabšo svetlobo kot navadne žarnice. Zato je najbolje, da se pozanimate pri prodajalcu, katere varčne žarnice oddajajo podobno svetlobo, kot navadne. Najbolje je, da vzamete varčne žarnice, ki zagotavljajo ‘toplo belo’ barvo, saj ima takšen tip žarnic indeks barvnega videza okoli 82.

- Oglas -

Pomembno je, da vse več uporabljamo varčne žarnice, saj te žarnice porabijo opazno manj energije kot pa navadne. Tehnologija pa je prišla že tako daleč, da nam varčne žarnice lahko že skoraj zagotovijo enako svetle prostore, kot pa navadne žarnice. Zato ne odlašajte in čim prej zamenjajte stare žarnice z varčnimi!

.
Prejšnji članek
Naslednji članek

NAJNOVEJŠE