0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaKako prihranite energijo med kuhanjem in peko?

Kako prihranite energijo med kuhanjem in peko?

MORDA VAS ZANIMA

Ne glede na to, ali nameravate svoj dom opremiti z energijsko varčnimi kuhinjskimi aparati ali ne, lahko veliko dragocene energije prihranite že s spremembo svojih kuharskih navad.

- Oglas -

Za kuhanje v povprečju porabimo od pol ure do 45 minut časa na dan, v tem času pa običajno uporabljamo nekatere energijsko najbolj potratne gospodinjske aparate. Za ekološko misleče potrošnike je sicer najlažji način, kako pripraviti hrano na okolju prijazen način, obenem pa prihraniti kakšen evro, da se osredotočite na nakup zelenih kuhinjskih pripomočkov oziroma energijsko varčne kuhinje. Vendar lahko vpliv na okolje zmanjšate tudi drugače — med vsakodnevnim kuhanjem!

Za začetek boste prihranili nekaj dodatnih evrov že, če boste pri pripravljanju obrokov uporabljali primerno orodje in ravno prav veliko posodo za izbrano delo, po možnosti čim manjšo. Indukcijski štedilniki in pečice se na primer segrejejo hitreje in so več kot dvakrat učinkovitejši pri prenosu toplote od plinskih gorilnikov ter približno 20 odstotkov boljši od električnih možnosti.

Varčevanje v kuhinji

- Oglas -

Očistite delovne površine

Najprej temeljito očistite vse delovne površine, da boste lahko pričeli s kuhanjem v čistem prostoru. Zogleneli in črni kuhinjski pulti bodo vsrkali toploto, namesto da bi jo odbijali, zato površine zdrgnite do sijaja. Očistite tudi kovinske dele štedilnika, tako da se bodo svetili, odsevali toploto in posledično zmanjšali čas kuhanja. Pospravite vidni nered in očistite izpušno cev štedilnika.

Vzpostavite energijsko varčne navade

Vaše vedenje v kuhinji prav gotovo najbolj vpliva na energijsko porabo in nepotrebne izgube energije. Če ste kupili varčne gospodinjske aparate ali ste na energijsko učinkovit dizajn pomislili že med gradnjo kuhinje, je naslednji korak, kako kuhati. V primeru, da želite recimo segreti vodo do vretja, jo v celoti pokrijte z dovolj velikim pokrovom, saj boste tako prepolovili čas zavretja.

Da bi povečali prenos toplote, uporabite posodo z ravnim dnom. Za pripravljanje majhnih obrokov ni priporočljivo rabiti velikih posod, glede na to, da si s tem le povečate stroške in delo za pomivanje posode. Preden zaključite s pečenjem ali kuhanjem, 10 minut prej ugasnite štedilnik oziroma pečico, saj naprava potrebuje nekaj časa, da se povsem ohladi. V primeru, da kuhate le za eno osebo, je priročna zadeva toaster pečica.

Kaj kuhati?

Navade pa lahko spremenite tudi s tem, kaj kuhate, ne le, kako. Svetujemo vam, da v eni rundi spečete dovolj za še en obrok, ki ga boste kasneje pogreli in pojedli – tako namreč porabite manj energije in ubijete dve muhi na en mah. Manj energije za kuhanje in čiščenje boste porabili tudi, če se poslužujete receptov za enolončnice in obare. Ostanke hrane vedno shranite v istem loncu, kot ste ga uporabili za kuhanje, da bo na koncu manj posode za pomivanje. Na jedilnik dodajte več surove hrane, ki je ni potrebno skuhati, kot so zelenjava in sadje.

.

NAJNOVEJŠE