DomovEkologija & OkoljePridelki, ki kljubujejo vremenu

Pridelki, ki kljubujejo vremenu

Zahvaljujoč se najnovejšim odkritjem pri preučevanju alg bo kmalu mogoče razviti kmetijske pridelke, ki bodo kljubovali nenadnim vremenskim spremembam, so optimistični znanstveniki.

- Oglas -

Alge

Odkrili so, da hitrost obnavljanja beljakovin narekuje hitrost prilagajanja rastlin spremembam, kot sta nenadni suša ali pozeba. Stopnja obnove se med beljakovinami razlikuje glede na njihovo vlogo in mesto v celici. Beljakovine, ki izvajajo fotosintezo, se na primer obnavljajo hitro, saj so izpostavljene tveganju, da jih poškoduje svetloba. Nasprotno pa tiste beljakovine, ki varujejo DNK v rastlinskih celicah, niso izpostavljene nikakršnemu tveganju in se zato obnavljajo počasneje.
Spoznanje bi lahko pripomoglo h gojenju rastlin s takšnimi beljakovinami, ki bi se bile sposobne čim hitreje odzivati na spremembe okolja, pa tudi h gojenju visokodonosnih rastlin v stabilnih okoljih, kjer je potrebna le majhna prilagoditev na pogoje. Univerzitetni znanstveniki so do teh izsledkov prišli pri razvijanju metode, s katero so želeli ugotoviti, kako hitro alge iz svoje hrane vežejo dušik, ki se uporablja za proizvodnjo beljakovin. Seveda pa je tukaj vprašanje poseganja v naravni proces rastlin in pa GSO.

- Oglas -
Bodi Eko
Bodi Eko
Na uredništvu s skupnimi močmi pripravljamo številne članke in prispevke za zdravje in zdravo življenje, ekologijo ter nasvetov za dom ter učinkovito rabo energije Že več kot 20 let spremljamo in raziskujemo omenjena področja ter se ves čas izobražujemo in nadgrajujemo svoje znanje.

NAJNOVEJŠE