DomovEkologija & okoljePridelki, ki kljubujejo vremenu

Pridelki, ki kljubujejo vremenu

Zahvaljujoč se najnovejšim odkritjem pri preučevanju alg bo kmalu mogoče razviti kmetijske pridelke, ki bodo kljubovali nenadnim vremenskim spremembam, so optimistični znanstveniki.

- Oglas -

Alge

Odkrili so, da hitrost obnavljanja beljakovin narekuje hitrost prilagajanja rastlin spremembam, kot sta nenadni suša ali pozeba. Stopnja obnove se med beljakovinami razlikuje glede na njihovo vlogo in mesto v celici. Beljakovine, ki izvajajo fotosintezo, se na primer obnavljajo hitro, saj so izpostavljene tveganju, da jih poškoduje svetloba. Nasprotno pa tiste beljakovine, ki varujejo DNK v rastlinskih celicah, niso izpostavljene nikakršnemu tveganju in se zato obnavljajo počasneje.
Spoznanje bi lahko pripomoglo h gojenju rastlin s takšnimi beljakovinami, ki bi se bile sposobne čim hitreje odzivati na spremembe okolja, pa tudi h gojenju visokodonosnih rastlin v stabilnih okoljih, kjer je potrebna le majhna prilagoditev na pogoje. Univerzitetni znanstveniki so do teh izsledkov prišli pri razvijanju metode, s katero so želeli ugotoviti, kako hitro alge iz svoje hrane vežejo dušik, ki se uporablja za proizvodnjo beljakovin. Seveda pa je tukaj vprašanje poseganja v naravni proces rastlin in pa GSO.

- Oglas -
- Oglas -
- Oglas -
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×