Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Ekologija & okoljeZavore za podnebne spremembe

Zavore za podnebne spremembe

MORDA VAS ZANIMA

Goddardov inštitut za vesoljske raziskave (GISS) pri agenciji Nasa, ki spremlja gibanje povprečne temperature zraka pri zemeljskem površju, je predstavil štirinajst ukrepov, s katerimi bi lahko po njihovem mnenju upočasnili hitrost globalnega segrevanja za 0,5 stopinj Celzija. Vseh štirinajst ukrepov je osredotočenih na zmanjšanje sproščanja metana in črnega ogljika, stranskega proizvoda pri izgorevanju fosilnih goriv in biomase.

- Oglas -

Saje

Saje, ki se sproščajo v zrak, prispevajo h globalnemu segrevanju tako, da vpijejo sončno svetlobo. Kadar prekrijejo sneg in led, pospešujejo tudi njuno taljenje. Poleg tega povzroča črni ogljik prezgodnje smrti zaradi bolezni srca in raka pljuč.
Ozon, ki sestoji iz različnih plinov, med drugim iz metana, je sam po sebi pomemben povzročitelj globalnega segrevanja. Ukrepi za zmanjševanje emisij metana so usmerjeni predvsem v prečiščevanje plinov, ki se sproščajo pri proizvodnji v rudnikih premoga in plinskih obratih, v omejevanje emisij, ki se sproščajo na smetiščih ter na zmanjševanje stopnje emisij, ki jih proizvajajo farme.
Za zmanjševanje črnega ogljika pa strokovnjaki med drugim predlagajo zamenjavo tradicionalnih peči za žganje opeke (ki so v Aziji zelo razširjene) s sodobnejšimi, okolju prijaznejšimi pečmi, in nameščanje filtrov na dizelska vozila. Po navedbah GISS bi upoštevanje takšnih ukrepov najbolj čutili na območju Rusije, Kirgizije in Tadžikistana, saj imajo velike površine ozemlja prekrite z ledom. S temi ukrepi bi lahko za 135 milijonov metričnih ton povečali tudi agrikulturni pridelek, predvsem v Iranu in na Japonskem, Južna Azija in države Sahelske Afrike pa bi imele več padavin.

Prejšnji članekPridelki, ki kljubujejo vremenu
Naslednji članekČista voda za vse

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×