[prijava_mob]
[prijava]
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeZavore za podnebne spremembe

Zavore za podnebne spremembe

MORDA VAS ZANIMA

Goddardov inštitut za vesoljske raziskave (GISS) pri agenciji Nasa, ki spremlja gibanje povprečne temperature zraka pri zemeljskem površju, je predstavil štirinajst ukrepov, s katerimi bi lahko po njihovem mnenju upočasnili hitrost globalnega segrevanja za 0,5 stopinj Celzija. Vseh štirinajst ukrepov je osredotočenih na zmanjšanje sproščanja metana in črnega ogljika, stranskega proizvoda pri izgorevanju fosilnih goriv in biomase.

- Oglas -

Saje

Saje, ki se sproščajo v zrak, prispevajo h globalnemu segrevanju tako, da vpijejo sončno svetlobo. Kadar prekrijejo sneg in led, pospešujejo tudi njuno taljenje. Poleg tega povzroča črni ogljik prezgodnje smrti zaradi bolezni srca in raka pljuč.
Ozon, ki sestoji iz različnih plinov, med drugim iz metana, je sam po sebi pomemben povzročitelj globalnega segrevanja. Ukrepi za zmanjševanje emisij metana so usmerjeni predvsem v prečiščevanje plinov, ki se sproščajo pri proizvodnji v rudnikih premoga in plinskih obratih, v omejevanje emisij, ki se sproščajo na smetiščih ter na zmanjševanje stopnje emisij, ki jih proizvajajo farme.
Za zmanjševanje črnega ogljika pa strokovnjaki med drugim predlagajo zamenjavo tradicionalnih peči za žganje opeke (ki so v Aziji zelo razširjene) s sodobnejšimi, okolju prijaznejšimi pečmi, in nameščanje filtrov na dizelska vozila. Po navedbah GISS bi upoštevanje takšnih ukrepov najbolj čutili na območju Rusije, Kirgizije in Tadžikistana, saj imajo velike površine ozemlja prekrite z ledom. S temi ukrepi bi lahko za 135 milijonov metričnih ton povečali tudi agrikulturni pridelek, predvsem v Iranu in na Japonskem, Južna Azija in države Sahelske Afrike pa bi imele več padavin.

Prejšnji članek
Naslednji članek

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×