Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.

Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno.

Luskavica – kožna težava, ki jo lahko precej omilimo

Luskavica je ena tistih bolezni, ki niso nalezljive in ne ogrožajo življenja, vsekakor pa bolnike zelo prizadenejo.
Ekologija & okoljeČista voda za vse

Čista voda za vse

MORDA VAS ZANIMA

Skoraj 80 odstotkov bolezni prebivalcev nerazvitih držav je povezanih s slabo vodo in neustreznimi higienskimi razmerami. Znanstvenik iz tehnološke univerze v Michiganu je razvil enostaven in poceni način predelave vode, tudi blatne, v varno za pitje.

Čista voda za vse
Puščanje vode na soncu uniči škodljive organizme, vendar le, če je voda bistra. Joshua Pearce z Univerze Mitchigan je razvil preprost način za zbistritev motne vode, s katerim tudi blatna voda postane pitna. (SODIS Eawag photo)
- Oglas -

Čiščenje bistre vode je enostavno: solarna dezinfekcija vode (SODIS) je metoda, pri kateri se za šest ur pusti plastenko bistre vode na soncu. Vročina in ultravijolično sevanje uničita večino patogenov, ki povzročajo drisko, zaradi katere v Afriki umre 4.000 otrok na dan. Vendar pa v državah v razvoju žal veliko ljudi vedno nima dostopa do bistre vode. Ker jo morajo zajeti iz rek, potokov ali vrtin, je v večini primerov motna. Glinenih delcev se je težko znebiti in opisana metoda je ob njihovi prisotnosti neuporabna. Mikroorganizmi se namreč skrijejo pod delci gline in se tako izognejo učinkom UV-žarkov.
Za prečiščevanje vode je zato v procesu flokulacije najprej treba glinene delce združiti v kosmiče. To delo dobro opravi navadna kuhinjska sol, ki je poleg tega poceni in povsod dostopna. Tehnika deluje najbolje, če so v vodi delci bentonitne gline. V primeru ostalih vrst gline se v taki vodi ob dodatku bentonita in soli delci povežejo in potopijo ter tako ustvarijo dovolj bistro vodo za naknadno uporabo SODIS tehnologije.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×