Ekologija & OkoljeČista voda za vse

Čista voda za vse

MORDA VAS ZANIMA

Skoraj 80 odstotkov bolezni prebivalcev nerazvitih držav je povezanih s slabo vodo in neustreznimi higienskimi razmerami. Znanstvenik iz tehnološke univerze v Michiganu je razvil enostaven in poceni način predelave vode, tudi blatne, v varno za pitje.

Čista voda za vse
Puščanje vode na soncu uniči škodljive organizme, vendar le, če je voda bistra. Joshua Pearce z Univerze Mitchigan je razvil preprost način za zbistritev motne vode, s katerim tudi blatna voda postane pitna. (SODIS Eawag photo)
- Oglas -

Čiščenje bistre vode je enostavno: solarna dezinfekcija vode (SODIS) je metoda, pri kateri se za šest ur pusti plastenko bistre vode na soncu. Vročina in ultravijolično sevanje uničita večino patogenov, ki povzročajo drisko, zaradi katere v Afriki umre 4.000 otrok na dan. Vendar pa v državah v razvoju žal veliko ljudi vedno nima dostopa do bistre vode. Ker jo morajo zajeti iz rek, potokov ali vrtin, je v večini primerov motna. Glinenih delcev se je težko znebiti in opisana metoda je ob njihovi prisotnosti neuporabna. Mikroorganizmi se namreč skrijejo pod delci gline in se tako izognejo učinkom UV-žarkov.
Za prečiščevanje vode je zato v procesu flokulacije najprej treba glinene delce združiti v kosmiče. To delo dobro opravi navadna kuhinjska sol, ki je poleg tega poceni in povsod dostopna. Tehnika deluje najbolje, če so v vodi delci bentonitne gline. V primeru ostalih vrst gline se v taki vodi ob dodatku bentonita in soli delci povežejo in potopijo ter tako ustvarijo dovolj bistro vodo za naknadno uporabo SODIS tehnologije.

NAJNOVEJŠE