Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.
Ekologija & okoljeČista voda za vse

Čista voda za vse

MORDA VAS ZANIMA

Skoraj 80 odstotkov bolezni prebivalcev nerazvitih držav je povezanih s slabo vodo in neustreznimi higienskimi razmerami. Znanstvenik iz tehnološke univerze v Michiganu je razvil enostaven in poceni način predelave vode, tudi blatne, v varno za pitje.

Čista voda za vse
Puščanje vode na soncu uniči škodljive organizme, vendar le, če je voda bistra. Joshua Pearce z Univerze Mitchigan je razvil preprost način za zbistritev motne vode, s katerim tudi blatna voda postane pitna. (SODIS Eawag photo)
- Oglas -

Čiščenje bistre vode je enostavno: solarna dezinfekcija vode (SODIS) je metoda, pri kateri se za šest ur pusti plastenko bistre vode na soncu. Vročina in ultravijolično sevanje uničita večino patogenov, ki povzročajo drisko, zaradi katere v Afriki umre 4.000 otrok na dan. Vendar pa v državah v razvoju žal veliko ljudi vedno nima dostopa do bistre vode. Ker jo morajo zajeti iz rek, potokov ali vrtin, je v večini primerov motna. Glinenih delcev se je težko znebiti in opisana metoda je ob njihovi prisotnosti neuporabna. Mikroorganizmi se namreč skrijejo pod delci gline in se tako izognejo učinkom UV-žarkov.
Za prečiščevanje vode je zato v procesu flokulacije najprej treba glinene delce združiti v kosmiče. To delo dobro opravi navadna kuhinjska sol, ki je poleg tega poceni in povsod dostopna. Tehnika deluje najbolje, če so v vodi delci bentonitne gline. V primeru ostalih vrst gline se v taki vodi ob dodatku bentonita in soli delci povežejo in potopijo ter tako ustvarijo dovolj bistro vodo za naknadno uporabo SODIS tehnologije.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×