0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaPri čiščenju si lahko pomagate tudi s soljo

Pri čiščenju si lahko pomagate tudi s soljo

MORDA VAS ZANIMA

Večinoma ob besedni zvezi naravno oziroma ekološko čiščenje najprej pomislimo na kis in sodo bikarbono. Vendar pa se v naši kuhinji skriva še ena sestavina, ki je lahko izjemno uporabna pri čiščenju. V mislih imamo sol. Namesto da prekomerno solite jedi – kot je znano, je lahko namreč pretiravanje s soljo nevarno za zdravje – sol raje uporabite pri gospodinjskih opravilih, ki jih naštevamo v nadaljevanju. Presenečeni boste, kako širok je lahko spekter uporabnosti navadne kuhinjske soli.

- Oglas -

Čiščenje s soljo

Čiščenje likalnika

Včasih se na površini likalnika pojavijo lise in nakopičijo (rahlo lepljive) nečistoče, ki jih je težko odstraniti. Vendar bo delo precej manj zahtevno, če vam na pomoč priskoči sol. Najprej prižgite likalnik in počakajte nekaj minut. Medtem na desko položite kos papirnate brisače in ga prekrijte s kuhinjsko krpo iz blaga, ki jo nato posujte s soljo. Z likalnikom prelikajte površino. To bo poskrbelo za hitro čiščenje. Tako se likalnik ne bo več lepil na vaša oblačila.

Očistite preprogo, po kateri se je polilo vino

Majhne nezgode so del našega vsakdana. Tako je vino, polito po preprogi, dokaj običajna težava. Na srečo pa obstaja tudi zelo dobra, obenem pa preprosta rešitev. Seveda pa morate ukrepati zelo hitro. Madež čim prej posujte s soljo, ena izmed možnosti pa je tudi kombinacija soli in sode bikarbone. Počakajte, da sol nase veže tekočino, nato pa območje, kjer je bil madež, posesajte.

- Oglas -

Sol

Odstranjevanje sledi šminke na kozarcu

Madeži, ki so posledica stika stekla s šminko, so lahko bolj trdovratni, kot se zdi na prvi pogled. Če želite madež zares povsem odstraniti, si pomagajte tako, da kozarec nežno zdrgnete s soljo. Navdušeni boste nad tem, kako učinkovita je lahko ta zelo preprosta metoda.

Čiščenje in dezinfekcija kuhinjske deske

Kuhinjska deska se lahko hitro spremeni v pravo gojišče bakterij, če ne poskrbimo za njeno redno in temeljito čiščenje. Za to je lahko odlična kombinacija limone in soli. Desko najprej podrgnite s koščkom limone in posujte s soljo. Počakajte vsaj 15 minut, nato pa še enkrat zdrgnite z limono. Desko na koncu operite še s toplo vodo in detergentom.

Pomoč pri odstranjevanju trdovratne umazanije z loncev in ponev

Se je jed med kuhanjem prismodila, zdaj pa ste postavljeni pred zahtevno nalogo, da očistite dno lonca ali ponve? Delo bo precej manj naporno, če si boste pri tem pomagali s soljo. V posodo posujte sol, nato pa prilijte še malce vode. Mešanica bo poskrbela, da se bodo zažgani ostanki jedi zmehčali, zato jih boste lahko nato odstranili precej lažje.

Čiščenje gobic

Očistili ste lonce in ponve, zdaj pa ste ugotovili, da je praktično povsem nova gobica povsem umazana, črna in lepljiva. Vam preostane le to, da jo preprosto zavržete? Nikakor. V manjšo posodico nalijte pol litra vode, ki ji dodajte približno 50 gramov soli. V to mešanico čez noč potopite gobico. Zjutraj bo kot nova.

- Oglas -

Odmaševanje odtokov

Če boste klasični mešanici za naravno odmaševanje odtokov – sodi bikarboni in kisu – dodali še sol, bo delo opravljeno še bolje. V odtok najprej stresite približno 50 gramov soli in 50 gramov sode bikarbone. Nato vanj vlijte še približno 100 mililitrov kisa. Počakajte, da se penjenje zaustavi, nato pa v odtok vlijte še vrelo vodo (pazite, da ne poškodujete keramike).

.

NAJNOVEJŠE