0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & Energija6 možnosti uporabe limone v gospodinjstvu

6 možnosti uporabe limone v gospodinjstvu

MORDA VAS ZANIMA

Vse velike spremembe se začnejo s prvim korakom. Iščete enostavne načine, kako uvesti majhne spremembe v svoje gospodinjstvo in tako narediti nekaj dobrega za zdravje vas in vaših družinskih članov, obenem pa tudi za okolje? Potem vas bo zagotovo zanimalo, kako si lahko pri tem pomagate z limono …

- Oglas -

Odstranjevanje pesticidov z živil

Kupovanje ekološko pridelanih živil je zagotovo eden najboljših načinov, da poskrbite za svoje zdravje. To pa zaradi različnih razlogov žal ni vedno mogoče. Kljub temu pa lahko pred zaužitjem sadja in zelenjave odstranitev večji del pesticidov s pomočjo limoninega soka. Pranje živil, ki so bila pridelana z uporabo pesticidov, samo pod tekočo vodo namreč ne zadostuje. Namesto tega zmešajte žlico limoninega soka z dvema žlicama sode bikarbone. Mešanico nato raztopite v približno 2,5 decilitra vode in jo prelijte v dobro očiščen razpršilec. S pripravkom popršite kupljena živila in pustite delovati nekaj minut, nato pa operite sadje in zelenjavo kot običajno.

Limona v gospodinjstvu

Čiščenje mikrovalovne pečice

V notranjosti mikrovalovne pečice se precej hitro nabere trdovratna umazanija. Namesto uporabe agresivnih čistilnih sredstev vam lahko tudi v tem primeru na pomoč priskoči limona. V posodo, ki je primerna za uporabo v mikrovalovni pečici, nalijte vodo ter ji dodajte sok dveh limon in limonine olupke. Posodo nato položite v mikrovalovno pečico, nastavite na najvišjo stopnjo in pustite delovati približno 5 minut. Po preteku časa ne odpirajte vrat, ampak naj bo posoda z limoninim sokom v pečici še 10 minut. Nato odprite pečico in jo dobro zbrišite z mokro krpo. Odstranjevanje umazanije bo tako povsem enostavno.

- Oglas -

Odstranjevanje vodnega kamna s kuhinjskih naprav

Zaradi izpostavljenosti vodi se na in v kuhinjskih napravah sčasoma pojavi vodni kamen, ki se ga je precej težko znebiti – a le v primeru, da pri roki nimate limone. Še posebej nadležno je nabiranje vodnega kamna v grelniku za vodo. Limono narežite na kolute in dodajte 3 kolute v grelnik, v katerega ste predhodno natočili vodo. Vodo zavrite in nato pustite, da se ohladi. Ko je voda ohlajena, s pomočjo mehke kuhinjske ščetke očistite notranjost grelnika. Operite pod tekočo vodo in zbrišite notranjost s čisto krpo ter pustite, da se popolnoma posuši, preden ga zaprete. Če niste odstranili vseh madežev, lahko postopek po potrebi ponovite.

Čiščenje kuhinjske deske

Verjetno veste, kako težavno je ohranjanje čiste kuhinjske deske, a to je izjemno pomembno za vaše zdravje, saj na deski režete oziroma sekljate ogromno živil. Če je vaša kuhinjska deska v precej slabem stanju, poleg tega pa zaznavate tudi neprijetne vonjave, si lahko prav tako pomagate z limono. Ta bo odstranila madeže, uničila bakterije in odpravila neprijetne vonje. Po deski posujte malce grobo mlete soli. Desko nato dobro zdrgnite s polovico limone in jo sperite pod mlačno vodo.

Odstranjevanje laka za nohte

Sestavine, ki jih najdemo v odstranjevalcih lakov za nohte, so običajno vse prej kot zdravju prijazne. Priporočamo, da namesto škodljivih pripomočkov za odstranjevanje laka raje uporabite limono. Nohte najprej za 10 minut namočite v toplo vodo. Nato zmešajte limonin sok in jabolčni kis (količina obeh sestavin naj bo enaka) in v mešanico pomočite bombažno vato. Vato položite na noht za približno 20 sekund, potem pa dobro zdrgnite, da odstranite lak.

Preganjanje mravelj iz stanovanja

Imate težave z invazijo mravelj? Limona vam pomaga, da se jih zelo enostavno znebite, ne da bi pri tem povzročali škodo svojemu zdravju, okolju – navsezadnje pa tudi mravljam. Vonj limone odbija mravlje, poleg tega pa jih nekoliko zmede. Tako ne bodo več našle svojih običajnih poti in bodo zapustile vašo hišo. V skledo stisnite limonin sok in vanj namočite krpo. Z njo nato pobrišite vse površine, kjer običajno odkrivate mravlje. Pomagate si lahko tudi z eteričnim oljem limone, v katerega namočite koščke vate ter jih pustite v omaricah in na drugih mestih, ki privabljajo mravlje.

NAJNOVEJŠE