Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.
Zdravje & prehranaZaradi enotne embalaže tobačnih izdelkov v Avstraliji pospešeno znižanje deleža kadilcev

Zaradi enotne embalaže tobačnih izdelkov v Avstraliji pospešeno znižanje deleža kadilcev

MORDA VAS ZANIMA

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje izpostavljajo, da uvedba enotne embalaže tobačnih izdelkov razkrije, da gre le za škatlico smrtonosnih in zasvojljivih izdelkov. Podatki iz Avstralije kažejo, da ima enotna embalaža tobačnih izdelkov vpliv na znižanje deleža kadilcev. Na poti do uvedbe enotne embalaže tobačnih izdelkov je tudi Slovenija in ostale države po svetu, med njimi tudi Finska, Norveška, Madžarska, Švedska, Finska in Belgija.

- Oglas -

tobak-2infografika-ucinki_5

Enotna embalaža zmanjša privlačnost tobačnih izdelkov

Cilji uvedbe enotne embalaže so zmanjšati privlačnost tobačnih izdelkov, preprečiti oglaševanje in promocijo tobačnih izdelkov s pomočjo embalaže, zmanjšati napačno zaznavanje manjše škodljivosti določenega izdelka zaradi značilnosti embalaže, povečati vidnost in učinkovitost zdravstvenih opozoril in preko teh mehanizmov zmanjšati obseg začetkov kajenja, spodbuditi opuščanje kajenja in preprečiti ponoven začetek kajenja med bivšimi kadilci, pravijo na NIJZ.

Avstralija prva država z enotno embalažo tobačnih izdelkov

Konec leta 2012 so v Avstraliji uvedli enotno embalažo. Podatki kažejo, da je v štirih letih ukrep že pripomogel k zmanjšanju deleža kadilcev. Pokazale so se namreč pozitivne spremembe v kadilskem vedenju, po uvedbi enotne embalaže se je pospešil trend zniževanja deleža kadilcev. Leta 2012 je v Avstraliji vsak dan kadilo 16,1 % prebivalcev starih 18 let ali več, v letu 2015 pa 14,5 %. Znižalo se je povprečno število pokajenih cigaret na dan, zvišal pa odstotek tistih, ki niso nikoli kadili.

V raziskavah med otroki, najstniki, mladimi in odraslimi ugotavljajo, da se je zmanjšala privlačnost tobačnih izdelkov oziroma embalaže, povečala vidnost in učinkovitost zdravstvenih opozoril, zmanjšalo pa se je tudi napačno zaznavanje manjše škodljivosti zaradi značilnosti embalaže. Povečalo se je število klicev na telefonsko številko za pomoč pri opuščanju kajenja

Obseg nezakonite trgovine s tobačnimi izdelki se ni zvišal

- Oglas -

Strokovnjaki ocenjujejo, da lahko enotni embalaži pripišemo približno četrtino znižanja odstotka dnevnih kadilcev. Zmanjšala se je celokupna potrošnja tobaka, prav tako tudi ocenjeni izdatki gospodinjstev za tobak, obseg nezakonite trgovine s tobačnimi izdelki pa se ni zvišal. Zabeležili so tudi znižanje izpostavljenosti otrok tobačnemu dimu v domačem bivalnem okolju, so sporočili iz NIJZ.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×