Če sadje in zelenjava, ki ju uživate, nista iz domačega vrta, obstaja velika verjetnost, da vsebuje veliko pesticidov in kemičnih spojin, ki so lahko škodljive za vaše zdravje. Sadje in zelenjavo morate dobro oprati, da v svoje telo ne vnesete številnih strupov. Problematični so predvsem agrumi, ki jih zaradi dolgega transportna dodatno kemično obdelujejo. V teh primerih si lahko pomagate tudi s sodo bikarbono in kisom.
Trpežno sadje in zelenjavo temeljito operite
Pri bolj trpežnih vrstah sadja in zelenjave bo dovolj, da jih temeljito operete, pomagate si s čistimi rokami, lahko tudi z gobicami. Nekatero sadje je za takšen postopek preobčutljivo – na primer borovnice, jagode, robidnice. Podobno tudi solata in ostale mehke vrste zelenjave. Takšna živila lahko za pet minut namočite v vodo, ki ste ji dodali žlico sode bikarbone. Ne pretiravajte s časom namakanja, da živila ne izgubijo vitaminov in mineralov.
Kis in soda bikarbona
Če želite biti res prepričani, da ste odstranili vse pesticide, lahko sadje in zelenjavo namočite v kis. To lahko počnete le s sadjem, ki ima močne olupke – takšni so denimo agrumi in jabolka – da se izognete spremembam v okusu. Preprosto zmešajte žlico sode bikarbone, kis in vodo v razmerju 1:3 ter pustite, da se takšno sadje namaka približno deset minut. Uporabite lahko jabolčni ali alkoholni kis. Po postopku seveda še enkrat temeljito izperite.