0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeVodič po ekoloških nakupih

Vodič po ekoloških nakupih

MORDA VAS ZANIMA

Danes vsi vemo, da so biološki izdelki bolj zdravi. Imeli bi biološko pridelano sadje in zelenjavo, ekološka oblačila in naravne izdelke za čiščenje doma, a naše želje niso vedno skladne z denarnico. Predstavljamo vam listo proizvodov, za katere bi bilo dobro, da se znajdejo na nakupovalnem listku vaših naravnih izdelkov, ter nekaj takih, ki jih lahko dokaj varno izpustite.

- Oglas -

Eko nakupi

JAGODE

Jagode morda veljajo za super hrano, a le, če so organske pridelave. Raziskovalci so v sadežu našli 13 različnih nevarnih pesticidov, njihova površina pa je takšna, da jih težko dobro umijemo. Če je mogoče, kupujte tudi biološko pridelane (oz. v gozdu zrasle) borovnice, češnje, jabolka in breskve.

TEFLON

Posoda je enako pomembna kot to, kar postavimo vanjo. Najbolj nevarna je teflonska posoda, ki pri pregrevanju oddaja toksične snovi. Preidite raje na nerjaveče jeklo, keramiko ali litoželezno posodo.

- Oglas -

Skupina strokovnjakov Agencije za zaščito okolja (Environmental Protection Agency, EPA), je odkrila, da je kemična spojina iz skupine perfluorov, ki se uporablja v posodah in ploščah, v katerih je možna neposredna priprava hrane (nonstick cookware ali po naše teflonska posoda), mogoče celo kancerogena – rakotvorna.

Najbolj se je na udaru znašla perfluorooktanska kislina (perfluorooctanoic acid, PFOA), ki se uporablja pri izdelavi teflonskih posod in nekaterih vrečk za pripravo kokic v mikrovalovnih pečicah.

KOKICE

Vrečke za pripravo kokic v mikrovalovni pečici lahko vsebujejo to PFOA, ki preprečuje, da bi se hrana prijela. Študije agencije EPA kažejo na potencialno nevarnost PFOA za razvoj raka jeter, testisov, trebušne slinavke in dojk, lahko pa vpliva tudi na delovanje hormonskega, živčnega ali imunskega sistem telesa.

GOVEDINA

Verjetno ste že veliko prebrali o tveganju uživanja perutnine, a najbolj pomembna beljakovina, za katero je dobro, da je biološke pridelave, je govedina. Raziskovalci so odkrili povezavo med nekaterimi estrogenu podobnimi hormoni, ki jih kljub strogim regulacijam občasno dodajajo govedu in rakom pri človeku, predvsem rakom dojk.

To sicer bolj velja za ZDA, saj je zakonodaja glede hormonov v govedini strožja v Evropski uniji in Kanadi, vendar se nekateri bojijo, da bi se s prostotrgovinskim sporazumom EU s Kanado in ZDA s hormoni gojena govedina znašla tudi na evropskih krožnikih.

- Oglas -

Pri nakupu biološko gojene govedine se izognete tudi antibiotikom, katerih uporaba je močno dvignila rezistenco bakterij.

MLEKO

Podobno kot za govedino opozorilo velja najprej za ZDA, kjer pijejo mleko z genetsko modificiranim rastnim hormonom, ki ga kravam dodajajo z namenom »izboljšanega mlečnega donosa« in je dokazano karcinogen. Hormon se imenuje rBGH in je v Evropi in Kanadi prepovedan od leta 2000. Kljub temu se hormonom v mleku ni mogoče povsem izogniti, saj ga krave izločajo po naravni poti; bolj kot je pridelava mleka intenzivna, več se ga znajde v mleku.

Problem v mleku so lahko tudi antibiotiki in, če se spomnimo afere nedavno nazaj, aflatoksini, ki jih krava užije z okuženo koruzo.

PESTICIDI ZA ODSTRANJEVANJE PLEVELA

Glede na podatke EPA, vsebujejo nekateri pesticidi za odstranjevanje plevela karcinogene snovi. Dolgotrajna izpostavljenost bi lahko vplivala tudi na delovanje možganov in živčnega sistema. Poleg tega, da strupene snovi vdihujete, jih s čevlji nosite tudi v notranjost prostorov. Zaradi bližine tal je njihova uporaba še posebej nevarna za otroke. Plevel na tlakovcih lahko odstranite z alkoholnim kisom.

UNIVERZALNA in DRUGA ČISTILA

Univerzalna čistila vsebujejo amoniak in druge strupene snovi, ki dražijo kožo, oči in dihalne organe. Nekatera čistila vsebujejo ftalate, ki motijo endokrini sistem in normalno hormonsko aktivnost.

Četudi ni absolutnih dokazov, da so ftalati za človeka neposredno nevarni, ni gotovo, kako zgodnja izpostavljenost snovi vpliva na reprodukcijske sposobnosti moških.

Raziskave govorijo o tem, da motijo delovanje hormonov, nekateri pa povzročajo tudi poškodbe jeter, ledvic ali testisov.

Pri čistilih, ki jih uporabljate najbolj pogosto, upoštevajte strožje okoljske standarde, ali pa jih izdelajte sami doma.

PLASTENKE ZA VODO

Plastenke za vodo lahko vsebujejo BPA ali bisfenol A, ki se uporablja kot dodatek raznim vrstam plastik in lahko povzroča raka na dojkah in prostati, hormonske motnje ter alergije.

Posode za shranjevanje so prav tako lahko narejene iz plastike, ki vsebuje BPA. Posebej nevarne so, če jih segrevamo, čeprav strupene snovi v hrano lahko preidejo tudi, če so hladne. Najbolj varne so posode iz stekla.

ZELENA

Po raziskavi vsebnosti pesticidov v zelenjavi, ki jo je opravila Ameriška nevladna organizacija EWG (The Environmental Working Group), se je zelena znašla prav na vrhu lestvice. Razlog naj bi bila porozna stebla. Glede na raziskavo, priporočajo tudi uporabo biološko pridelane sladke paprike, špinače in krompirja.

PARADIŽNIKOVA OMAKA

Če kupujete paradižnikovo omako ali pasto, dajte prednost stekleni posodi pred konzervo. Notranjost konzerve je premazana s snovjo proti rjavenju, ki lahko vsebuje BPA. Kot že rečeno, BPA lahko povzroča raka na dojkah in prostati, hormonske motnje ter alergije.

VZMETNICE/LEŽIŠČA

Kemikalije, ki jih pogosto najdemo v vzmetnicah, so pesticidi, herbicidi, snovi, ki zavirajo gorenje, razna topila proti madežem in formaldehid. Zaviralci gorenja so zelo pogosti v vzmetnicah iz poliuretanske pene.

Zaviralce gorenja (angl. Brominated Flame Retardant, BFR) najdemo tudi na drugih tkaninah, tapetniškem blagu, zavesah in talnih oblogah.

EWG priporoča izdelke, ki niso obdelani z bromiranimi zaviralci ognja in uporabo manj gorljivih materialov, kot je volna.

Nakupovalni vodič

In kje je potrebna manjša previdnost?

AVOKADO

Precej varni ste pri nakupu sadja in zelenjave, kot je avokado, ki ima trdo lupino. Zapomnite si le, da ga pred uporabo operete.

PLASTIČNE VREČKE ZA ZAMRZOVANJE HRANE

Tveganje prenosa strupenih snovi se poveča s temperaturo, zamrznjeni izdelki pa so ledeni. Dokler vrečke ne segrevate, ste na dokaj varni strani.

ZAČIMBE

Četudi ne kupujete biološko pridelanih začimb, jih boste uporabili tako malo, da je tveganje minimalno, poudarja Sonya Lunder iz EWG.

OBLAČILA

Medtem ko ni nobenega dvoma, da je naravno pridelani bombaž odličen za okolje, koristni učinki na vaše zdravje niso čisto jasni – ni verjetno, da bi pesticidi ostali na oblačilih v količinah, ki so dovolj velike, da bi prešle na vaše telo. Izjema so oblačila, ki jih obdelajo z zaviralci ognja.

.

NAJNOVEJŠE