Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Zdravje & prehranaZ opozorili nad debelost

Z opozorili nad debelost

MORDA VAS ZANIMA

Strokovnjaki opozarjajo, da so nekatere sladke pijače zdravju tako nevarne, da bi morale biti podobno kot tobačni izdelki označene s posebnimi opozorili.

- Oglas -

Zadnje poročilo OECD-ja Slovenijo postavlja na četrto mesto po prebivalcih s čezmerno telesno težo. Naši otroci in mladostniki popijejo največ sladkih pijač v Evropi.

Debelost postaja prevladujoč javno-zdravstveni problem v razvitem svetu in dobiva razsežnost epidemije. Eden od glavnih krivcev so sladke pijače, študija ameriških raziskovalcev pa je pokazala, da bi opozorila s preprostimi sporočili lahko premaknila potrošniške navade v bolj zdravo smer.

Telesna teža

Delujejo preprosta opozorila

V študiji so šest tednov opazovali vedenje najstnikov, ki so obiskovali trgovine v Baltimoru, potem ko so jih opremili z opozorili glede vsebnosti sladkorja. Potrošnike so posvarili, koliko vadbe bodo potrebovali, da bodo izgorele kalorije, ki jih bodo zaužili s pijačo, in izkazalo se je, da so začeli kupovati manj sladkih pijač in več vode.

- Oglas -

Najbolj učinkovito opozorilo je bilo tisto, na katerem je pisalo, da bodo morali prehoditi osem kilometrov, če bodo hoteli porabiti 250 kalorij, kolikor bi jih zaužili s sladko pijačo.

Kalorije so preveč abstraktne

Raziskava je pokazala, da najbolje delujejo jasna preprosta sporočila. »Uporaba preprostih sporočil lahko pomaga pri preprečevanju debelosti in izgubljanju odvečne teže,« je povedala Sara Bleich iz Univerze John Hopkins. Kot je dodala, si ljudje ne znajo predstavljati, kaj pomenijo oznake s kalorijami. »Naša raziskava je pokazala, da lahko dosežemo spremembo v vedenju, če razložimo, koliko kilometrov je potrebnih, da izgorijo zaužite kalorije

Med otroci, starimi med 22 in 18 let, ki so opravili nakup, jih je okoli 35 odstotkov dejalo, da so opozorila opazili, 59 odstotkov jim je verjelo in 40 odstotkov jih je zaradi njih spremenilo vedenje.

Zmanjšali nakup sladkih pijač

Nakup sladkih pijač se je zmanjšal za deset odstotkov, poleg tega pa so začeli kupovati tudi manjše embalaže. Odstotek najstnikov, ki so se odločili, da ne bodo kupili nobene sladke pijače, se je povečal z 27 na 33.

Bleichova je povedala, da bodo odkritja pomagala v boju proti debelosti, nutricionistka Kawther Hashem, ki si prizadeva za zmanjšanje uživanja sladkorja s kampanjo Action on Sugar, pa je dejala, da je vsak ukrep, ki usmeri pozornost na nevarnost uživanja sladkorja, dobra stvar, posebej, če spremeni zavedanje ljudi in njihovo vedenje.

Podrobni izsledki raziskave so opisani v reviji American Journal of Public Health.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×