Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.

Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno.
Zdravje & prehranaZ opozorili nad debelost

Z opozorili nad debelost

MORDA VAS ZANIMA

Strokovnjaki opozarjajo, da so nekatere sladke pijače zdravju tako nevarne, da bi morale biti podobno kot tobačni izdelki označene s posebnimi opozorili.

- Oglas -

Zadnje poročilo OECD-ja Slovenijo postavlja na četrto mesto po prebivalcih s čezmerno telesno težo. Naši otroci in mladostniki popijejo največ sladkih pijač v Evropi.

Debelost postaja prevladujoč javno-zdravstveni problem v razvitem svetu in dobiva razsežnost epidemije. Eden od glavnih krivcev so sladke pijače, študija ameriških raziskovalcev pa je pokazala, da bi opozorila s preprostimi sporočili lahko premaknila potrošniške navade v bolj zdravo smer.

Telesna teža

Delujejo preprosta opozorila

V študiji so šest tednov opazovali vedenje najstnikov, ki so obiskovali trgovine v Baltimoru, potem ko so jih opremili z opozorili glede vsebnosti sladkorja. Potrošnike so posvarili, koliko vadbe bodo potrebovali, da bodo izgorele kalorije, ki jih bodo zaužili s pijačo, in izkazalo se je, da so začeli kupovati manj sladkih pijač in več vode.

- Oglas -

Najbolj učinkovito opozorilo je bilo tisto, na katerem je pisalo, da bodo morali prehoditi osem kilometrov, če bodo hoteli porabiti 250 kalorij, kolikor bi jih zaužili s sladko pijačo.

Kalorije so preveč abstraktne

Raziskava je pokazala, da najbolje delujejo jasna preprosta sporočila. »Uporaba preprostih sporočil lahko pomaga pri preprečevanju debelosti in izgubljanju odvečne teže,« je povedala Sara Bleich iz Univerze John Hopkins. Kot je dodala, si ljudje ne znajo predstavljati, kaj pomenijo oznake s kalorijami. »Naša raziskava je pokazala, da lahko dosežemo spremembo v vedenju, če razložimo, koliko kilometrov je potrebnih, da izgorijo zaužite kalorije

Med otroci, starimi med 22 in 18 let, ki so opravili nakup, jih je okoli 35 odstotkov dejalo, da so opozorila opazili, 59 odstotkov jim je verjelo in 40 odstotkov jih je zaradi njih spremenilo vedenje.

Zmanjšali nakup sladkih pijač

Nakup sladkih pijač se je zmanjšal za deset odstotkov, poleg tega pa so začeli kupovati tudi manjše embalaže. Odstotek najstnikov, ki so se odločili, da ne bodo kupili nobene sladke pijače, se je povečal z 27 na 33.

Bleichova je povedala, da bodo odkritja pomagala v boju proti debelosti, nutricionistka Kawther Hashem, ki si prizadeva za zmanjšanje uživanja sladkorja s kampanjo Action on Sugar, pa je dejala, da je vsak ukrep, ki usmeri pozornost na nevarnost uživanja sladkorja, dobra stvar, posebej, če spremeni zavedanje ljudi in njihovo vedenje.

Podrobni izsledki raziskave so opisani v reviji American Journal of Public Health.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×