Zdravje & prehranaPreprosti testi, s katerimi preverite, kako zdravi ste

Preprosti testi, s katerimi preverite, kako zdravi ste

MORDA VAS ZANIMA

Pogosto slišimo, da je zdravje naša največja dobrina. Tako je vsekakor zelo pomembno, da redno spremljamo stanje našega zdravja. Za to so seveda v prvi vrsti pristojni zdravniki, vendar lahko določene zelo preproste teste opravite kar sami doma. Pri tem nimamo v mislih testov, za katere bi potrebovali posebne naprave, ampak zelo osnovne preizkuse, s katerimi preverite, v kakšnem stanju je trenutno vaše telo. Verjetno boste tako odkrili kar nekaj področij, kjer bi bile možne izboljšave.

- Oglas -

Razgibavanje

Ohranjanje ravnotežja na eni nogi

Pomemben kazalnik stanja telesa je lahko vaša zmožnost ohranjanja ravnotežja. Poskusite stati na eni nogi vsaj eno minuto. Če ne zdržite niti 20 sekund, je to lahko znak, da sodite v rizično skupino za določene možganske oziroma nevrološke težave. Težave z ravnotežjem lahko včasih pomenijo tudi povečano tveganje za kap ali demenco. Če torej ugotovite, da je vaše ravnotežje zelo slabo, o tem vsekakor obvestite zdravnika.

Sedite in vstanite – desetkrat!

Na prvi pogled zelo preprost preizkus zdravja je tudi ta, da vzamete stol, se nanj usedete, nato pa vstanete. Vajo ponovite desetkrat in poskušajte biti čim hitrejši. Raziskave kažejo, da imajo odrasli, ki jim uspe deset ponovitev izvesti v manj kot 21 sekundah, večjo možnost, da dočakajo pozno starost. Težave s tem testom naj bi bile zgodnji pokazatelj določenih bolezni, še preden se pojavijo drugi opazni simptomi.

Dotaknite se prstov na nogah

Ta test zagotovo poznate, z njim pa boste preverili svojo fleksibilnost oziroma gibčnost. Sedite ob steno ter se nanjo naslonite s hrbtom in glavo. Noge naj bodo iztegnjeni. Z rokami se zdaj poskušajte dotakniti prstov na nogah. Če ste zelo oddaljeni, je vaša gibljivost verjetno precej slaba. To je težava že sama na sebi, poleg tega pa je lahko to tudi znak manjše fleksibilnosti arterij. Posledično pa lahko to pomeni povečano tveganje za srčno-žilna obolenja.

Preverite, ali so na vaši koži nenavadna znamenja

- Oglas -

Med spremljanje zdravstvenega stanja – vsaj tistega dela, ki ga lahko izvedete sami – zagotovo sodi tudi redno pregledovanje kože. Tako boste hitro opazili, če se na koži pojavijo nenavadna znamenja, ki bi lahko opozarjala na resnejše težave. Še posebej pozorni morate biti na asimetrična znamenja, ki niso jasno zamejena. Posebno previdnost pa zahtevajo tudi znamenja, ki niso enotne barve oziroma odtenka, in seveda tista, katerih velikost se povečuje. Vsekakor pa je zelo pomembno, da kakršna koli nenavadna znamenja čim prej pokažete zdravniku.

Hoja po stopnicah z dodatkom

Verjetno že veste, da je za vaše zdravje precej bolje, če se navadite uporabljati stopnice namesto dvigala. Prav vaša kondicija pri hoji po stopnicah pa lahko razkrije tudi marsikaj o vašem celostnem zdravju. Poskusite prehoditi vsaj dve nadstropji in si vmes prepevajte ali pa se z nekom pogovarjate. Če boste na koncu tega preizkusa povsem utrujeni, vaše dihanje pa bo močno pospešeno, se vsekakor posvetujte z zdravnikom. Še posebej problematično je lahko tiščanje v prsnem košu po tem testu. Preizkus je seveda še posebej pomemben za določanje stanja vašega srčno-žilnega sistema in pljuč.

Lezite in vstanite

Omenili smo že test, ki poteka tako, da vstajate in sedate na stol. Obstaja pa še en navidezno podoben, prav tako preprost test, pri katerem morate najprej leči, nato pa počasi vstati. Če se kljub temu, da ste vstali zelo počasi, pojavi omotičnost, lahko to nakazuje različne zdravstvene težave. Na primer anemičnost ali prenizek krvni tlak. Seveda tu ni treba, da se testa lotite posebej, ampak lahko preprosto opazujete svoje reakcije zjutraj, ko morate vstati iz postelje. Če zaznate ponavljajoče se težave, jih zagotovo ni dobro predolgo ignorirati.

Opazujte barvo svojega urina

Tudi urin lahko razkrije ogromno o vašem zdravju. Za natančneje rezultate so seveda potrebni laboratorijski testi, vendar lahko določene težave zaznate tudi sami, če ste pozorni na barvo svojega urina. Normalen urin bi moral biti svetlo rumene barve – kakršna koli odstopanja, še posebej če ne gre le za posamezne priložnosti, pa so že lahko znak težav.

Zastavite si dve preprosti vprašanji

Za konec pa še malce drugačen test, ki ne preverja vašega fizičnega zdravja, ampak psihično. Seveda tu ni pametno, da si sami prehitro postavljate diagnoze, vendar pa po drugi strani tudi ni dobro, da se predolgo izogibate določenim dejstvom. Na spletu danes najdemo precej testov, ki vam lahko pomagajo ugotoviti, ali bi lahko trpeli za določeno razpoloženjsko motnjo. Vendar pa sta lahko za okvirno predstavo dovolj že dve preprosti vprašanji. Prvo je: »Ali ste bili v zadnjem mesecu pogosto močno žalostni in ste imeli obenem tudi občutek brezupa?« Drugo vprašanje pa: »Kako pogosto ste v zadnjem mesecu občutili radost ob navideznih malenkostih?« Vprašanji se zdita preprosti, a če poskušamo nanje odgovoriti povsem iskreno, mnogi ugotovijo, da stanje ni tako »običajno«, kot se želijo prepričati.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×