0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPreprost trik, s pomočjo katerega boste popili manj alkohola

Preprost trik, s pomočjo katerega boste popili manj alkohola

MORDA VAS ZANIMA

Ali poskušate zmanjšati vnos alkohola? Ste se morda v preteklosti poskušali alkoholu popolnoma odpovedati, vendar ta pristop ni bil najučinkovitejši?

- Oglas -

Prepogosto poseganje po alkoholu ima lahko nedvomno zelo negativen vpliv na vaše zdravje, pa tudi počutje. V skrajnem primeru se lahko razvije celo odvisnost, zato je pomembno, da znate pravočasno prepoznati znake težav in ukrepati. Seveda pa se pri tem pojavlja vprašanje, kakšen pristop je najučinkovitejši.

Strokovnjaki z dveh uglednih britanskih univerz, cambriške in bristolske, so ponudili zanimiv predlog. V študiji, ki je bila objavljena v akademski reviji Addiction, so predstavili preprosto metodo, s pomočjo katere je mogoče praktično brez truda zmanjšati količino popitega alkohola …

Naš občutek se ne sklada vedno z realnostjo …

Omenjeni trik je povezan z našo percepcijo. To, koliko bomo (še) popili, je namreč odvisno na našega občutka, povezanega s tem, koliko smo že popili. To dojemanje se ne ujema nujno z realnostjo, kar je lahko pozitivno. Kot so ugotovili raziskovalci, lahko namreč z izbiro manjših steklenic pretentamo svoje možgane. Do te ugotovitve, ki je bila že pred tem potrjena z nekaj manjšimi študijami, so se dokopali s pomočjo raziskave, v kateri je sodelovalo 260 britanskih gospodinjstev. Šlo je za gospodinjstva, kjer v povprečju popijejo najmanj dve steklenici vina na teden.

- Oglas -

Primerjava porabe pri večjih ter manjših steklenicah in kozarcih

Raziskava, ki je bila podlaga za uvodoma omenjeno študijo, je trajala 14 dni. Sodelujočim je bilo naročeno, naj kupijo določeno količino vina, pri čemer sta bili naključno oblikovani dve skupini. Tako je bilo tistim v prvi skupini naročeno, naj kupijo vino v 0,75-litrskih steklenicah, gospodinjstva iz druge skupine pa so dobila navodilo, naj vino kupijo v 0,375-litrskih steklenicah. Obenem so bili med gospodinjstva naključno razdeljeni kozarci različnih velikosti, in sicer 290-mililitrski in 350-mililitrski.

Manjši kozarec/steklenica = manj popitega vina

Raziskovalci so po 7 in po 14 dneh preverili, koliko vina je bilo popitega. Tako so ugotovili, da je uporaba manjših, torej 290-mililitrskih kozarcev v povprečju zmanjšala količino popitega vina za 6,5 odstotka oziroma za 253 mililitrov. Podoben trend je bilo mogoče opaziti tudi pri primerjavi gospodinjstev, ki so uporabljala večje, 0,75-litrske, in gospodinjstev, ki so uporabljala manjše, 0,375-litrske steklenice. Pri drugi skupini se je namreč količina popitega vina zmanjšala za 3,6 odstotka oziroma za 146 mililitrov.

Podobno korelacijo je mogoče opaziti tudi pri hrani in velikosti krožnikov

Raziskovalci se sicer niso ukvarjali z iskanjem razlage za korelacijo med manjšimi steklenicami/kozarce in zmanjšanjem količine popitega vina, vendar je upravičeno sklepati, da je korelacija v veliki meri povezana prav s percepcijo. To se ujema tudi z zaključki drugih raziskav, ki niso bile povezane z alkoholom, ampak s hrano. Kar nekaj raziskav je namreč potrdilo, da ljudje v povprečju pojemo manj, če jemo z manjših krožnikov. Zaradi manjših krožnikov imamo namreč občutek, da smo pojedli več, kot smo pojedli v resnici, posledično pa se lažje ustavimo, ko smo siti. Po drugi strani večji krožniki spodbujajo prenajedanje.

Večji kozarci spodbujajo naročanje vina v lokalih

Ekipa, ki se je podpisala pod uvodoma omenjeno študijo, je sicer že leta 2016 izvedla podoben eksperiment, le da takrat ni šlo za preučevanje navad gospodinjstev, ampak za preučevanje navad obiskovalcev lokalov. Tudi takrat je bila odkrita korelacija med velikostjo kozarcev in količino prodanih alkoholnih pijač. Ko se je vino v lokalih streglo v večjih kozarcih od standardnih, se je namreč prodaja povečala za 9,4 odstotka. Tovrstne raziskave so posebno pomembne za strokovnjake, zadolžene za področje javnega zdravja, saj se zdi, da je mogoče z drobnimi spremembami doseči vse prej kot zanemarljivo zmanjšanje porabe alkohola.

.

NAJNOVEJŠE