Zdravje & prehrana7 naravnih metod za premagovanje slabosti

7 naravnih metod za premagovanje slabosti

MORDA VAS ZANIMA

Obstaja ogromno možnih vzrokov za slabost. Mednje denimo spadajo zastrupitev s hrano, nosečnost, vožnja, uporaba specifičnih zdravil in zatekanje želodčne kisline v požiralnik. Če ne gre za zelo hudo slabost oziroma za ponavljajoče se težave in če niso prisotni drugi znaki, ki nakazujejo, da je (ponavljajoča se) slabost morda povezana z resnejšimi težavami, lahko preizkusite spodnje metode in pripravke. Naravni pristopi so namreč pogosto zelo učinkoviti pri blaženju slabosti, vključno z jutranjo slabostjo.

1. Hladen obkladek

- Oglas -

Če vas nenadoma obide slabost, poiščite čisto krpo in jo zmočite s hladno vodo. Nato krpo zvijte in jo položite za vrat oziroma na zatilje. Hladen obkladek na zatilju namreč poskrbi za hitro ublažitev slabosti. Paziti morate le, da voda ne bo premrzla, saj bi bil lahko šok sicer prevelik.

2. Rezina limone

Vonj citrusov lahko uspešno ublaži slabost. Pomagate si lahko z eteričnimi olji ali pa preprosto odrežete rezino limone in jo približate nosu, nato pa počasi vdihujete. Rezino lahko na koncu pojeste. Tudi okus citrusov je namreč zelo koristen za hitrejše premagovanje slabosti.

3. Privzdigovanje nog

Slabost je pogosto tesno povezana z občutkom omotičnosti, ta pa z nezadostno prekrvavljenostjo možganov. Če vam je slabo in če ste obenem tudi omotični, je priporočljivo, da čim prej ležete in pod noge namestite podlago (na primer blazino oziroma več blazin), da bodo stopala višje od glave. Če je mogoče, izberite temen, hladen prostor. Med ležanjem bodite pozorni na dihanje. Vdihujte in izdihujte karseda počasi in umirjeno.

4. Gazirana voda z ingverjevim sirupom

Ingverjevi pripravki so ena od najučinkovitejših naravnih možnosti za hitro premagovanje slabosti. Ingver namreč vsebuje snovi, s katerimi je mogoče spodbuditi izločanje encimov, ki nevtralizirajo morebitni presežek želodčne kisline. Obenem lahko v ingverju najdemo snovi, ki sproščajo trebušne mišice in ki spodbujajo hitrejše potovanje hrane skozi prebavni trak (to je posebno koristno, če je za slabost krivo nekaj, kar ste zaužili). Pomagate si lahko z ingverjevim čajem, pastilami, grizljanjem koščka ingverja, ingverjevimi kapsulami in podobnimi pripravki. Pripravite pa si lahko tudi gazirano vodo z ingverjevim sirupom.

- Oglas -

Dobro je, da ingverjev sirup pripravite vnaprej. V kozico stresite 2 skodelici olupljenega in na večje koščke nasekljanega ingverja. Dodajte nekaj koščkov limonine lupinice in prilijte 1 liter vode. Zavrite in segrevajte še približno 10 minut. Med mešanjem postopoma dodajajte sladkor (približno 200 gramov). Nato počasi segrevajte nadaljnjih 15 minut, da se sirup zgosti. Na koncu mešanico precedite in sirup prelijte v steklenico, ki jo zaprite in shranite v hladilnik.

V kozarec stresite nekaj kock ledu in rezin limone ter prilijte ingverjev sirup in hladno mineralno vodo (razmerje med sirupom in mineralno vodo naj bo približno 1 : 4). Premešajte in popijte.

5. Zamrznjeno sadje

Priporočamo, da imate v zamrzovalniku vedno pripravljenih nekaj kosov zamrznjenega sadja. Najboljša izbira so sadeži, ki so zelo osvežilni (različni gozdni sadeži, rezine citrusov itn.). Če vam postane slabo, preprosto vzemite košček zamrznjenega sadja in ga počasi sesajte. Slabost bo zagotovo že kmalu precej manj izrazita.

6. Raztezne vaje

Slabost je lahko povezana tudi s pretirano napetostjo v zgornjem delu hrbta ali v vratu. Dobra naravna metoda za premagovanje slabosti je lahko zato masaža tega območja. Pomagate pa si lahko tudi z razteznimi vajami.

7. Tehnike za ublažitev anksioznosti

Emetofobija je izraz, ki označuje zelo hud strah pred bruhanjem. Ta strah povzroči izjemno močno anksioznost, ki lahko resnično privede do slabosti in bruhanja, strahovi pa se s tem le še krepijo. Nezdravljena emetofobija lahko tako privede do popolne socialne izoliranosti, saj se začnejo osebe, ki trpijo za to motnjo, pogosto izogibati vsem krajem, kjer se zadržuje veliko ljudi. Če je slabost pri vas pogosto povezana s psihičnimi vzroki (pri tem sicer ni nujno, da gre za emetofobijo, ampak je lahko v ozadju tudi »običajen stres«), so lahko vsekakor koristne tehnike za blažitev anksioznosti. V primeru zelo hudih težav pa priporočamo strokovno pomoč.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×