Zdravje & prehranaPreprost test za oceno funkcionalnosti vašega dihalnega sistema

Preprost test za oceno funkcionalnosti vašega dihalnega sistema

MORDA VAS ZANIMA

Pogosto se govori o pomembnosti pravilnega dihanja. Čeprav je dihanje nekaj, česar se »naučimo« samodejno, saj sicer niti ne bi mogli preživeti, imamo nato v življenju precej prostora za izboljšave oziroma za zavestni trening dihanja. Ta nam lahko pomaga pri tem, da je naše dihanje globlje in bolj umirjeno, kar poskrbi za številne pozitivne vplive na zdravje in počutje. Toda še preden se lotite dihalnih vaj, je dobro preveriti, kakšno je trenutno stanje oziroma v kakšni kondiciji so vaša dihala. Za to ne potrebujete nujno dragih pripomočkov, ampak si lahko pri osnovni oceni pomagate s preprosto vajo oziroma testom. Edini pripomoček, ki ga boste potrebovali pri tem, je štoparica …

Dih bi morali brez večjih težav zadržati vsaj za približno 25 sekund

- Oglas -

Eden od osnovnih kazalnikov, s pomočjo katerih je mogoče oceniti »formo dihal«, je sposobnost zadrževanja diha. To seveda ne zadošča za celostno sliko o stanju dihal oziroma o morebitnih težavah, vendar gre zagotovo za zelo pomemben vidik. Hitreje ko vam začne zmanjkovati sape, večja je verjetnost, da so vaša dihala v precej slabi kondiciji in da bi vam koristile dodatne dihalne vaje. Če gre za resnejšo težavo, pa bodo seveda nujni kompleksnejši ukrepi. Korelacija med sposobnostjo zadrževanje diha in zdravjem dihal je bila zaznana tudi v znanstvenih študijah. Ena od študij, ki so potrdile to povezavo, je bila pred nekaj leti objavljena v reviji The International Journal of Sports Physical Therapy. Verjetnost za to, da nimajo resnejših težav z dihali, je bila pri osebah, ki so lahko dih zadržale vsaj 25 sekund, kar 89-odstotna. Prav 25 sekund naj bila okvirna meja, ki bi jo morala doseči večina zdravih ljudi brez bolezni dihal. Oseba, ki lahko dih zdrži približno 25 sekund, v povprečju naredi približno 10–14 vdihov in izdihov na minuto. Pri ljudeh, ki lahko zdržijo do 35 sekund, pa je dihanje še nekoliko počasnejše in tako globlje (običajno gre za 8–10 vdihov na minuto).

Navodila za izvajanje testa in varnostni napotki

Kako natančno lahko torej testirate svoje dihanje oziroma dihala? Najprej počakajte, da se vaše dihanje umiri. Dihajte, kot dihate običajno. Nato globoko vdihnite skozi nos, ko bi morali začeti izdihovati, pa preprosto zatisnite nos in zadržite dih. Kot omenjeno, potrebujete štoparico, da boste lahko izmerili, kako dolgo boste zdržali. Ko začutite željo po vdihu, odnehajte. Ni namreč pametno, da poskušate preseči svoje dejanske zmožnosti – oziroma je lahko to celo zelo nevarno. Ne gre torej za izziv, ampak za poskus ocene trenutnega stanja, zato morate vedno poslušati svoje telo. Obenem vam priporočamo, da test izvajate v družbi druge osebe (če imate resnejše zdravstvene težave ali če ste noseči, pa ta test na žalost ni primeren za vas). Kot smo že omenili, bi moral biti minimum vsaj 25 sekund. Če na primer težko pridete že do 10 ali 15 sekund, je vsekakor pametno, da se o tem pogovorite s svojim zdravnikom.

Dihanje skozi nos – preprost, a zelo učinkovit način za okrepitev diha

Pri povečevanju funkcionalnosti dihalnega sistema si lahko pomagate z različnimi vajami oziroma ukrepi. Za začetek je pomembno, da poskušate vedno vdihovati skozi nos. S tem boste namreč izboljšali prekrvavitev in poskrbeli, da bo kisik lažje dosegel vse celice v vašem telesu. Podobno velja tudi za športne aktivnosti. Čeprav se vam morda zdi, da je bolje, da med dejavnostmi, kot je tek, dihate skozi usta, to v resnici ne drži. Potrebovali boste sicer nekaj treninga, vendar vam lahko prav vdihovanje skozi nos pomaga pri tem, da boste med športno aktivnostjo manj zadihani.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×