Zdravje & prehranaPreprečite nastanek artritisa: Kaj lahko naredimo sami?

Preprečite nastanek artritisa: Kaj lahko naredimo sami?

MORDA VAS ZANIMA

Artritis, za katerega je značilno vnetje sklepov, prizadene vse prej kot zanemarljiv delež prebivalstva. Gre za kronično vnetno revmatično bolezen, s katero se spopadajo predvsem starostniki. Vendar pa se lahko začnejo negativne posledice slabih navad, ki kasneje privedejo do artritisa, kopičiti že zelo zgodaj. Z določenimi preventivnimi ukrepi je tako mogoče močno zmanjšati tveganje za artritis, ki ga običajno spremljajo tudi hude bolečine.

Artritis

Skrb za zdrava prebavila

- Oglas -

Morda se vam zdi, da nima artritis nič skupnega z vašim prebavnim sistemom. Navsezadnje je to bolezen, ki prizadene predvsem sklepe. Vendar pa je artritis povezan s kroničnimi vnetji, na katere lahko vpliva tudi stanje vaših prebavil. Večje količine koristnih bakterij v črevesju lahko tako pomagajo tudi pri preprečevanju artritisa. Če se želite izogniti temu obolenju, je zato zelo priporočljivo, da ne zanemarite pomena zdrave črevesne flore. Poskrbite torej, da boste uživali čim več živil, bogatih s probiotiki.

Redno izvajanje vaj za moč

Za preprečevanje artritisa je zelo pomembna tudi redna telesna aktivnost. Poleg gibanja oziroma aerobne vadbe vam priporočamo tudi, da redno izvajate vaje za moč. To vam lahko pomaga pri okrepitvi mišic in razbremenitvi sklepov. Seveda pri tem ne smete pretiravati, saj je lahko sicer učinek povsem nasproten. Upoštevajte svoje trenutne zmožnosti in na podlagi tega izberite primerno obremenitev.

Poskusite s »protivnetno dieto«

V zadnjem času se veliko govori o t. i. protivnetni dieti. To sicer ni dieta v dobesednem pomenu besede. Cilj namreč ni hujšanje, ampak ublažitev vnetij v telesu. S tem lahko zmanjšate nevarnost za številne nevarne bolezni, med drugim tudi za artritis. Izogibajte se predvsem sladkorju in izdelkom iz bele moke. Izvrstna »protivnetna živila« so na primer zelenolistna zelenjava, borovnice, kokosovo olje ipd. Pozabiti pa ne smete niti na določene začimbe, znane po protivnetnem delovanju. Še posebej priporočljivo je, da v svojo prehrano vključite čim več kurkume.

Ohranjanje zdrave telesne teže

Podobno kot pri številnih drugih boleznih je lahko tudi pri artritisu eden izmed pomembnih dejavnikov tveganja povišana telesna teža. Tako je pomembno, da pazite na ohranjanje zdrave telesne teže. Pri ljudeh, ki se bojujejo z odvečnimi kilogrami, pride namreč pogosto do pretirane obremenitve sklepov.

Izogibajte se alkoholu in tobaku

- Oglas -

Na razvoj artritisa lahko sicer vplivajo tudi določeni dejavniki, na katere nimamo pravega vpliva. S tem imamo v mislih predvsem genetsko pogojenost bolezni. Vendar pa je po drugi strani ogromno vendarle v naših rokah. Med drugim lahko nevarnost za artritis močno zmanjšate tudi s tem, da se izogibate alkoholu in kajenju oziroma tobaku.

Ne zanemarjajte poškodb

Ponavljajoče se poškodbe kosti in sklepov, ki niso ustrezno zdravljene, lahko povečajo tveganje za artritis v prihodnosti. Tako je pomembno, da tudi pri navidezno nepomembnih poškodbah poiščete pomoč, predvsem pa, da daste svojemu telesu dovolj časa za okrevanje.

Preberite tudi: Revmatoidni artritis – Kako lajšati simptome?

NAJNOVEJŠE