DomovEkologija & okoljePredstavili varen način recikliranja BFA plastike

Predstavili varen način recikliranja BFA plastike

Bisfenol A ali skrajšano BFA (ang. BPA) je organska spojina z dvema fenoloma iz funkcionalne skupine. Primarno pa se uporablja kot dodatek raznim vrstam plastik.

- Oglas -

V medijih pogosto zasledimo, da je ta spojina nevarna zdravju. Takšna medijska pozornost pa je dosegla, da to spojino podjetja že umikajo iz svojih proizvodov. Med drugim so spojino vsebovale tudi plastične stekleničke za dojenčke in pa plastenke z ustekleničeno vodo. Vendar pa se vsako leto proizvede za kar 2.7 milijonov ton proizvodov, ki vsebujejo to spojino. Kako se torej varno znebiti vse te plastike?


Znanstveniki so našli način, kako bi se lahko znebili vse te plastike, brez nevarnosti, da bi ta pri recikliranju sproščala v ozračje spojina BFA. Rešitev za to naj bi bila ultraviolična in toplotna izpostavljenost plastike, nato pa bi plastiko izpostavili še trem vrstam gliv, katere bi odstranile škodljive snovi iz plastike.

Po 12 mesecih naj bi se potem ta plastika razgradila brez sproščanja nevarnih snovi.

- Oglas -
- Oglas -
- Oglas -
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×