Ekologija & OkoljePovečanje CO2 škoduje prehrambeni vrednosti žita

Povečanje CO2 škoduje prehrambeni vrednosti žita

MORDA VAS ZANIMA

Tokratna študija, objavljena v reviji Science trdi, da vse večje količine CO2 v atmosferi ne vplivajo le na podnebne spremembe, temveč lahko škodujejo tudi hranilnim snovem, ki jih najdemo v svetovnih pridelkih žita.

- Oglas -

Znanstveniki z univerze v Kaliforniji so namreč ugotovili, da povišanje CO2 zmanjšuje količino proteinov, ki jih najdemo v žitu za kar 20 %! Omenjeni pojav se dogaja zaradi vse večje koncentracije ogljikovega dioksida, ki vpliva na zmožnost rastline, da bi ta spremenila nitrate v proteine, kar seveda na koncu pripelje do pridelka, ki ni tako bogat s proteini, kot bi moral biti.

Znanstveniki so testirali dve pogosti skupini dušika, ki ga najdemo v prsti ter žito, ki je bilo izpostavljeno višjim koncentracijam CO2. Rezultat je bil seveda potrjen – te rastline so imele manjšo vrednost proteinov.

To seveda na koncu pripelje do tega, da bomo morali odkriti novo vrsto umetnih gnojil, ki bodo kompenzirala za omenjeno izgubo. Morda se res zdi to nič kaj zastrašujočega, vendar pa dejansko pomeni, da bomo spet dobili novo dozo kemikalij, ki nam bodo škodovale z uživanjem takšnega žita.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×