Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Ekologija & okoljePortugalska letalska družba ukinja plastiko za enkratno uporabo na svojih letih

Portugalska letalska družba ukinja plastiko za enkratno uporabo na svojih letih

MORDA VAS ZANIMA

Nedolgo tega se je zgodil prvi komercialni let brez enega samega kosa plastike za enkratno uporabo, ki je sicer na letalih zelo pogosta. Šlo je za let, ki se je začel v Lizboni in ki ga je 26. decembra opravilo letalo portugalske letalske družbe Hi Fly. Med božično-novoletnimi prazniki so sledili še trije poskusni leti. Navkljub napovedi pri mnogih drugih letalskih družbah, da je kaj takega praktično neizvedljivo, je omenjeni letalski družbi uspelo. S tem so okolju prihranili kar 350 kilogramov plastičnih odpadkov. Ker je bilo testiranje novega, bolj trajnostnega koncepta zelo uspešno, pri letalski družbi Hi Fly upajo, da bo plastika za enkratno uporabo ukinjena na prav vseh njihovih letih!

- Oglas -

Obrok na letalu brez plastike

Plastika na letalih praktična, a po drugi strani obremenitev za okolje zelo velika

Uporaba plastičnih izdelkov za enkratno uporabo je sicer na letalih zelo praktična, vendar pa po drugi strani seveda pomeni vse prej kot zanemarljivo obremenitev za okolje. Trenutno naj bi namreč v povprečju vzletelo 100.000 letal na dan. Pričakovati pa je mogoče, da se bo ta številka že v bližnji prihodnosti močno povečana. Čeprav mnogi opozarjajo na to, da bi bilo za dobrobit okolja nujno omejiti sama potovanja z letali, pa vendarle ne gre podcenjevati pozitivne spremembe, za katero so se odločili pri portugalski letalski družbi. Na omenjenih štirih poskusnih letih, ki so potekali konec preteklega leta, so na primer nadomestili plastični pribor s takšnim, ki je izdelan iz bambusa in tako primeren za kompostiranje. Potniki so dobili tudi skodelice iz bambusa. Pri letalski družbi so našli zamenjave tudi za mnoge druge izdelke na letalu, ki so sicer pogosto izdelani iz plastike, namenjene zgolj enkratni uporabi.

Bo letalski družbi Hi Fly do konca leta 2019 uspelo uvesti spremembo na vseh letih?

Na koncu letov je osebje družbe Hi Fly zbralo steklenice za vodo in podobne predmete, ki jih je mogoče dezinficirati in ponovno uporabiti. Prav tako je bilo poskrbljeno za zbiranje papirja, primernega za reciklažo. Vodilne pri letalski družbi Hi Fly je uspešnost štirih poskusnih letov s skupno približno 700 potniki opogumila in jih prepričala, da je njihov cilj izvedljiv. Tako verjamejo, da jim bo uspelo ukiniti vso plastiko za enkratno uporabo na svojih letalih že do konca tega leta. S tem bi postali prva tovrstna letalska družba na svetu, seveda pa mnogi upajo, da bi s podobno spremembo nato poskušali tudi pri drugih družbah.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×