0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljePortugalska letalska družba ukinja plastiko za enkratno uporabo na svojih letih

Portugalska letalska družba ukinja plastiko za enkratno uporabo na svojih letih

MORDA VAS ZANIMA

Nedolgo tega se je zgodil prvi komercialni let brez enega samega kosa plastike za enkratno uporabo, ki je sicer na letalih zelo pogosta. Šlo je za let, ki se je začel v Lizboni in ki ga je 26. decembra opravilo letalo portugalske letalske družbe Hi Fly. Med božično-novoletnimi prazniki so sledili še trije poskusni leti. Navkljub napovedi pri mnogih drugih letalskih družbah, da je kaj takega praktično neizvedljivo, je omenjeni letalski družbi uspelo. S tem so okolju prihranili kar 350 kilogramov plastičnih odpadkov. Ker je bilo testiranje novega, bolj trajnostnega koncepta zelo uspešno, pri letalski družbi Hi Fly upajo, da bo plastika za enkratno uporabo ukinjena na prav vseh njihovih letih!

- Oglas -

Obrok na letalu brez plastike

Plastika na letalih praktična, a po drugi strani obremenitev za okolje zelo velika

Uporaba plastičnih izdelkov za enkratno uporabo je sicer na letalih zelo praktična, vendar pa po drugi strani seveda pomeni vse prej kot zanemarljivo obremenitev za okolje. Trenutno naj bi namreč v povprečju vzletelo 100.000 letal na dan. Pričakovati pa je mogoče, da se bo ta številka že v bližnji prihodnosti močno povečana. Čeprav mnogi opozarjajo na to, da bi bilo za dobrobit okolja nujno omejiti sama potovanja z letali, pa vendarle ne gre podcenjevati pozitivne spremembe, za katero so se odločili pri portugalski letalski družbi. Na omenjenih štirih poskusnih letih, ki so potekali konec preteklega leta, so na primer nadomestili plastični pribor s takšnim, ki je izdelan iz bambusa in tako primeren za kompostiranje. Potniki so dobili tudi skodelice iz bambusa. Pri letalski družbi so našli zamenjave tudi za mnoge druge izdelke na letalu, ki so sicer pogosto izdelani iz plastike, namenjene zgolj enkratni uporabi.

Bo letalski družbi Hi Fly do konca leta 2019 uspelo uvesti spremembo na vseh letih?

Na koncu letov je osebje družbe Hi Fly zbralo steklenice za vodo in podobne predmete, ki jih je mogoče dezinficirati in ponovno uporabiti. Prav tako je bilo poskrbljeno za zbiranje papirja, primernega za reciklažo. Vodilne pri letalski družbi Hi Fly je uspešnost štirih poskusnih letov s skupno približno 700 potniki opogumila in jih prepričala, da je njihov cilj izvedljiv. Tako verjamejo, da jim bo uspelo ukiniti vso plastiko za enkratno uporabo na svojih letalih že do konca tega leta. S tem bi postali prva tovrstna letalska družba na svetu, seveda pa mnogi upajo, da bi s podobno spremembo nato poskušali tudi pri drugih družbah.

.

NAJNOVEJŠE