0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPomanjkanje priložnosti za igro izjemno škodljivo za otroke

Pomanjkanje priložnosti za igro izjemno škodljivo za otroke

MORDA VAS ZANIMA

Igra je izjemno pomembna za otrokov kognitivni, socialni, emocionalni in celo fizični razvoj. Po eni strani je seveda nujno, da poskrbite za otrokovo varnost, vendar morate po drugi strani pazite, da otroka ne omejujete pretirano – in da poskrbite za to, da bo imel resnično dovolj priložnosti za igro. V obdobju zadnjega leta in pol so se tudi številni otroci spopadli s povečano tesnobo oziroma zaskrbljenostjo, svoje pa je dodala še precejšnja izoliranost – vsaj v primerjavi z obdobjem pred pandemijo. Mnogi otroci so tako postali boj nemirni in zahtevni ter nagnjeni k izbruhom jeze, žalosti in podobnih čustev. Eden od načinov, kako pomagati otroku, je lahko prav omogočanje sproščene igre …

- Oglas -

1. Določite strožja pravila, povezana z uporabo elektronskih naprav

Zaradi pandemije so postali številni starši precej bolj popustljivi glede pravil, povezanih z elektronskimi napravami. To je seveda povsem razumljivo. Zaradi preobremenjenosti ste imeli najverjetneje precej manj energije za omejevanje otrok, poleg tega pa so se otroci tako lažje zamotili sami, kar vam je kupilo nekaj dragocenega časa. Toda čeprav je večja popustljivost v tem obdobju povsem naraven odziv, je pomembno, da poskušate postopoma ponovno vzpostaviti nekoliko strožje meje. To seveda ne pomeni, da morate uporabo elektronskih naprav otroku povsem prepovedati, ampak je pomembno predvsem to, da čas uporabe ni praktično neomejen in da je prilagojen otrokovi starosti. S tem se bo najverjetneje sprostilo precej časa za igro. Čeprav lahko tudi določene oblike uporabe elektronskih naprav razumemo kot igro, to seveda ne more nadomestiti drugih oblik, ki vključujejo tudi gibanje, neposredne interakcije in druge pomembne elemente otroške igre.

2. Opomnite se, da ni nič narobe z dolgčasom

Pogosta napaka staršev je želja po popolnem nadzoru otroške igre. To je običajno povezano s strahom, da bo otroku sicer dolgčas. Posledično stalno zapolnjujete otrokov čas z različnimi aktivnostmi, kar pa ima lahko precej negativen vpliv. Eden od ključnih pozitivnih učinkov igre je namreč tudi učenje samostojnosti. Tako je pametno, da se poskušate znebiti morebitnega prepričanja, da ste v celotni odgovorni za razvedrilo svojih otrok. Če boste dopustili, da je otrokom včasih tudi dolgčas in da nato sami izberejo načine, s katerimi se bodo zamotili, jim boste s tem naredili ogromno uslugo.

3. Otroka večkrat odpeljite v naravo

Igra, ki je omejena izključno na stanovanje in bližnja igrala, je za večino otrok pretirano omejujoča. Tako je zelo priporočljivo, da otroke vsaj občasno odpeljete tudi v naravo – na primer v gozd oziroma nekam, kjer bodo imeli več prostora za svobodno igro, obenem pa se bodo lahko nadihali svežega zraka, zato bo takšna igra posebej zdrava.

- Oglas -

4. Poskrbite za zanimive igrače, pri čemer upoštevajte načelo »manj je več«

Več igrač ne pomeni nujno kakovostnejše igre. Nasprotno: če imajo otroci na voljo preveč igrač, se težko osredotočijo na posamezno dejavnost, posledično pa se ne morejo zares potopiti v igro. Dobro je sicer, da imajo otroci na voljo nekaj igrač, vendar naj bodo te izbrane čim bolj premišljeno. Če ima otrok zelo veliko igrač, mu predlagajte, da jih za posamezno igralno seanso izbere samo nekaj, druge pa medtem umaknite.

5. Čas za igro si vzemite tudi kot družina

V igri ne uživajo samo otroci, ampak je lahko zelo blagodejna tudi za odrasle. Igra je tako odlična ideja za skupno preživljanje prostega časa. Pri tem pazite, da ne boste privzeli vloge nadzornika, ampak da se boste poskušali resnično prepustiti igri. Pri izbiri aktivnosti poskušajte upoštevati želje vseh članov, saj bo s tem zagotovljena zabava vso družino.

.

NAJNOVEJŠE