0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljePomagajmo dijakom Srednje šole Zagorje pri zbiranju ekoloških semen

Pomagajmo dijakom Srednje šole Zagorje pri zbiranju ekoloških semen

MORDA VAS ZANIMA

Ekologi brez meja podpirajo dobre ideje in ustvarjalne ljudi, zato vse bralce teh vrstic pozivamo, da se nam pridružijo in po svojih močeh pomagajo dijakom Srednje šole Zagorje. Ti v okviru projekta Revščina po svetu in pri nas zbirajo ekološka semena zelenjave, ki jih bodo poslali šolam, misijonom in nevladnim organizacijam v državah Azije, Afrike in Srednje Amerike. Tam bodo iz semen pridelali zelenjavo, namenjeno revnejšim slojem lokalnega prebivalstva.

- Oglas -

SemenaAkcija bo na šoli potekala do sredine aprila 2011. Dijaki bodo zbrana semena sproti pošiljali državnemu koordinatorju organizacije GCAP (Global Call to Acrtion against Poverty) in akcije Semena življenja Robinu Dewi, on pa jih bo poslal naprej v izbrane države v razvoju. Če se bodo našli tudi donatorji finančnih sredstev, bodo z njimi dijaki nakupili ekološka semena in jih prav tako posredovali revnim prebivalcem Azije, Afrike in Srednje Amerike.

Kako lahko pomagate?

  • podarite semena ali sredstva za njihov nakup,
  • pomagajte širiti informacijo o zbiranju ekoloških semen z objavo na svojih spletnih straneh, Facebooku, Twitterju, širite dober glas v krogu svojih znancev, sodelavcev, prijateljev …

Katera semena so najbolj primerna?

Praksa je pokazala, da je katerokoli vrsto semen potrebno preizkusiti na predvidenem mestu gojenja, šele potem se izkaže, ali bo ta rastlina tam uspevala ali ne. Večina slovenskih in tudi drugih vrst je bila doslej uspešna. Najbolj primerna so seveda ekološka semena. Ker potujejo na področja s toplim ali vročim podnebjem, so to lahko semena paradižnikov, kumar, koruze, paprike, fižolov, jajčevcev, soje, poletnih solat, blitve, okre in eksotičnih vrst zelenjave. Za višje predele Etiopije in Indonezije pa so primerne tudi vrste za hladnejša podnebja, kot so korenovke, grah, kapusnice, itd. Če je le možno, podarite semena, ki so kemično neobdelana in niso hibridna semena (F1). Namen dijakov je namreč zbrati semena, ki jih po pridelku kmetje lahko tudi uporabijo za naslednjo sezono.

Dodatne informacije in naslov za pošiljanje semen:
Prof. Zdenka Resnik in prof. Bernarda Kričej
E: [email protected]
T: 03 5655 404

- Oglas -

Naslov za pošiljanje semen:
Srednja šola Zagorje
– Semena –
Cesta zmage 5
1410 Zagorje ob Savi

NAJNOVEJŠE