Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.
Ekologija & okoljeEko konopljine nogavice in skok v trajnostni razvoj

Eko konopljine nogavice in skok v trajnostni razvoj

MORDA VAS ZANIMA

V tovarni nogavic Polzela so zagnali proizvodnjo nogavic iz ekološko pridelane konoplje. Savinjska dolina je tako naredila velik korak na poti do trajnostnega razvoja, pričakujejo pa tudi nova delovna mesta. Eko civilna iniciativa Slovenije, ki je pobudnik projekta, poudarja potencial industrijske konoplje, lanu in volne ter naravnih danosti v razvoju inovativnih proizvodov.

Polzela nogavice iz industrijske konoplje
V tovarni nogavic Polzela so zagnali proizvodnjo nogavic iz ekološko pridelane konoplje.

Že babice so predle lan, konopljo in volno

- Oglas -

Uporaba naravnih materialov v tekstilni industriji pomeni premik k bolj zdravem načinu življenja. Kot pojasnjuje vodja Eko civilne iniciative Irena Rotar uporaba naravnih materialov pomeni bolj zdrav način življenja, manj alergij in trajnosti pristop: »Včasih niso poznali alergij, naše babice pa so tkale in predle lan, konopljo in volno.«

Naravni materiali priložnost za propadajočo tekstilno industrijo

Eko civilna iniciativa je ustanovila zadrugo, v kateri je povezala tiste, ki si že več let prizadevajo za večjo samooskrbo s hrano in ostalimi dobrinami. Njihov cilj je s konkretnimi dejanji izkoristiti potencial naravnih danosti v Sloveniji, z željo, da bodo ta zagotovila tudi nova delovna mesta.

Veliko priložnost so zaznali v že posejani konoplji v Savinjski dolini: »Želeli smo si tkati platno iz eko konoplje, lanu in volne ter na novo povezati vse resurse tekstilne industrije in znanje, ki je še ostalo v propadajoči tekstilni industriji v Sloveniji.« Tako so ugotovili, da lahko združijo prostore in kapacitete strojev v tovarni nogavic Polzela, že delujočo konopljarno Hannah Biz v Taboru in ostale deležnike.

Irena Rotar (Ekoci)
Irena Rotar (Ekoci) je poudarila odgovornost vseh nas za prihodnost Slovenije.

Povezovanje prava pot v prihodnost

Prve konopljine nogavice so tako že na ogled, trenutno pa sprejemajo naročila in kmalu bodo na voljo tudi na trgu. »Nogavice so izvirne in zasnovane tako, da imajo, podobno kot idrijska čipka, možnost postati prepoznaven znak Slovenije,« so prepričani v Eko civilni iniciativi.

- Oglas -

Matjaž Grkman iz ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je na otvoritvi zagona inovativne proizvodnje v Polzeli poudaril pomen kmetijskih rastlin, kot so eko industrijska konoplja, lan, volna in ostale, za industrijske inovativne proizvode.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je dejal, »da je vesel pozitivnih novic in usmeritve v proizvode, ki pomenijo razlikovalno prednost.« Dodal je, »da ima vlada podporne mehanizme za tovrstne strategije ter da je razmišljanje in povezovanje prava pot v prihodnost.«

Eko nogavice so samo začetek

Vizija Eko civilne iniciative je večja samooskrba Slovenije s hrano in dobrinami, poudarjajo pa pozitiven pristop v razvoju zdravih in inovativnih proizvodov, ki so zanimivi za domačo in mednarodno okolje.

Naslednji korak je iz Slovenije ustvariti kulinarično turistično destinacijo, pri čemer želijo povezati vse, ki bi radi sodelovali v »konopljini verigi« ter pri soustvarjanju večje samooskrbe s hrano in dobrinami: »Odgovornost nosi vsak izmed nas, saj le z aktivnim pristopom zagotavljamo prihodnost sedanjim in prihodnjim generacijam,« zaključuje Irena Rotar.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×