Izkoristite sezono jajčevcev in stročjega fižola, saj oboje najdemo tudi na naših vrtovih. Jajčevci vsebujejo fenolne spojine, ki so antioksidanti in preprečujejo kopičenje prostih radikalov v telesu.
Pomagajo tudi pri zniževanju holesterola v krvi in zmanjšujejo tveganja za bolezni srca in ožilja. Sicer so dober vir prehranskih vllaknin, ki spodbujajo prebavo in mineralov kalija, natrija in magnezija. Lupina vsebuje tudi vitamine C, A in K.
Stročji fižol prav tako sodi med varovalna živila, ki vsebujejo znižujejo holesterol. Bogat je z beljakovinami in rudninami ter spodbuja delovanje vseh telesnih organov, predvsem jeter, žolčnika in trebušne slinavke.Vsebuje tudi vitamine B, K, C in A ter veliko kalcija, železa in balastnih snovi.
Za polnjene jajčevce in stročji fižol z drobtinami potrebujemo:
- 2 jajčevca,
- 1/2 kg krompirja,
- manjšo bučko,
- 3 stroke česna,
- 1/2 kg stročjega fižola,
- drobtine,
- oljčno olje,
- majaron,
- šopek drobnjaka,
- sol in poper.
Stročji fižol skuhamo v slani vodi, vre naj približno 20 minut, nato ga odcedimo. Jajčevce operemo in jih po dolgem razpolovimo, peclje pustimo. V meso jajčevcev nekajkrat zarežemo z nožem, nato ga izdolbemo, nasekljamo in nasolimo. Tudi izdolbljene jajčevce nasolimo. Bučke narežemo na drobne kocke. Krompir olupimo, ga narežemo na drobne kocke, nato pa popečemo v ponvi na oljčenm olju. Ko je spečen, ga solimo in popramo. Česen nasekljamo in ga popražimo na oljčnem olju, dodamo ožeto meso jajčevcev, bučko in majaron, pražimo približno 5 minut, nato pa vse skupaj zmešamo s krompirjem ter dodamo nasekljan drobnjak. Polovičke jajčevcev, ki so medtem spustile vodo, popivnamo s papirnato brisačo, nato pa nadevamo in zložimo v pekač. Pečemo približno 1 uro na 175 °C. Ko so jajčevci spečeni, na oljčnem olju popražimo 3 žlice drobtin, nato pa jih zmešamo s stročjim fižolom in pražimo še kakšno minuto. K polnjenim jajčevcem in stročjemu fižolu z drobtinami se prileže nekaj rezin paradižnika.
Dober tek!