Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Zdravje & prehranaPoletne težave s spanjem in rešitve zanje

Poletne težave s spanjem in rešitve zanje

MORDA VAS ZANIMA

Težave s spanjem so v poletnih mesecih nadpovprečno razširjene. Tudi če običajno nimate posebnih težav, ko je treba zaspati, obenem pa se med spanjem zelo redko zbudite, se lahko poleti to zelo hitro spremeni. Običajno gre za preplet različnih dejavnikov, ki v poletnih mesecih otežujejo spanje. Na srečo obstajajo v večini primerov precej preproste rešitve, s pomočjo katerih lahko tudi v poletnih mesecih poskrbimo za optimalen spanec – oziroma za to, da se vsaj čim bolj približamo temu idealu.

Dolgi dnevi – več svetlobe pred spanjem

- Oglas -

Naš cirkadiani ritem oziroma bioritem je močno odvisen od izmenjavanja svetlobe in teme. Ko se stemni, je to za naše telo eden od najočitnejših znakov, da je prišel čas za spanje. Ker so poleti dnevi daljši kot običajno, to pomeni, da so daljši tudi intervali izpostavljenosti naravni svetlobi. Posledično potrebujete zvečer več časa, da se umirite in zaspite – tudi če pazite, da pred spanjem niste izpostavljeni modri svetlobi, ki jo oddajajo elektronske naprave, kar je »pravilo«, ki ga je smiselno upoštevati v vseh letnih časih. Kako lahko torej ukrepate? Če ste doma, vam priporočamo, da že nekaj ur pred spanjem zatemnite stanovanje s pomočjo žaluzij oziroma zaves. Zelo koristen pripomoček v poletnih mesecih pa je lahko tudi spalna maska – še posebej če imate predvsem težave s prezgodnjim zbujanjem zaradi močne svetlobe.

Pozne poletne večerje vas lahko pretirano obtežijo

Zaradi dolgih dni se naše aktivnosti v poletnih mesecih nekoliko zamaknejo. Tudi če ste sicer navajeni jesti večerjo relativno zgodaj, si poleti najverjetneje pogosteje privoščite pozne večerje, morda celo tik pred spanjem, kar je lahko prav tako eden od razlogov, zakaj vaš spanec ni tako kakovosten kot v drugih letnih časih. Obilnejši obroki tik pred spanjem vas lahko obtežijo; posledično je vaš spanec nemirnejši, pojavijo pa se lahko tudi težave z zgago.

Vrtoglavo visoke poletne temperature

Velika – pogosto celo največja – težava v poletnih mesecih je seveda tudi vročina. Številni ljudje še posebej težko prenašajo večerno oziroma nočno vročino. Visoke temperature so v nasprotju z naravnim odzivom našega telesa pred spanjem (ko se približuje čas za spanje, se namreč naša telesna temperatura postopoma znižuje). Optimalna temperatura zraka v spalnici je za večino ljudi približno 18 stopinj Celzija.

Če poleti zaradi vročine težko spite, je vsekakor smiselno razmisliti o investiciji v klimatsko napravo za vašo spalnico. Težavo lahko seveda omilite tudi z ventilatorjem, ki bo poskrbel še za nekaj »belega šuma«, ki ima na večino zelo pomirjajoč učinek. Poleg tega si lahko pomagate s prhami ali kopelmi tik pred odhodom v posteljo (ko pridemo iz vode, se namreč naša telesna temperatura običajno nekoliko spusti) in s posteljnino iz naravnih materialov s hladilnim učinkom, na primer iz lana. Zanimivo pa je, da naj bi nekaterim ljudem pomagala tudi nošnja nogavic med spanjem. Čeprav so nogavice morda zadnje, na kar pomislite poleti, naj bi bila njihova uporaba med spanjem zelo koristna za uravnavanje temperature – prenos toplote v stopala lahko pomaga pri ohlajanju drugih delov telesa.

Družabne aktivnosti, ki se zavlečejo pozno v noč

- Oglas -

Poletje je za mnoge tudi čas pogostejših druženj s prijatelji, piknikov, obiskovanja različnih dogodkov itn. Na ta račun pa lahko seveda trpi vaše spanje, še posebej če so prisotne tudi večje količine alkohola, zaradi katerih spanec predvsem v drugi polovici noči ni tako globok, kot bi moral biti. Ker so poznovečerna poletna druženja za mnoge eden od vrhuncev leta, gre v tem primeru za težavo, ki je ni mogoče povsem odpraviti. Seveda pa je priporočljivo, da poskusite najti zlato sredino, torej da poskusite užiti čim več čarov poletja, ne da bi imelo to pretirano negativen vpliv na vaš spanec.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×