0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & Energija7 metod za odstranjevanje nalepk s steklenih kozarcev

7 metod za odstranjevanje nalepk s steklenih kozarcev

MORDA VAS ZANIMA

Načrtujete pripravo ozimnice? Potem vas bo najverjetneje zanimalo, kako hitro in preprosto odstraniti nalepke s steklenih kozarcev. Tako boste lahko uporabili kar stare kozarce, ki ste jih zbirali med letom, namesto da bi morali kupovati nove. Seveda pa pridejo opisane metode v poštev tudi takrat, ko potrebujete kozarce brez nalepk za shranjevanje živil ipd. Tehnike, ki jih opisujemo v nadaljevanju, vam bodo prihranile precej živcev in drgnjenja.

- Oglas -

1. Alkohol

Za odstranjevanje nalepk s steklenih kozarcev je lahko zelo koristen malce bolj koncentriran alkohol. Če gre za manjše koščke oziroma za ostanke lepila na površini, lahko poskusite uporabiti kar razkužilo za roke, za zelo dobre rezultate pa lahko poleg tega poskrbi tudi odstranjevalec laka za nohte.

2. Vroča milnica + soda bikarbona in olje

Kozarce, s katerih želite odstraniti nalepke, najprej potopite v vročo vodo, ki ste ji dodali detergent za pomivanje posode ali milo. Po približno eni uri poskusite odstraniti nalepko. Po potrebi si lahko pomagate tudi z gobico oziroma z mrežico. Če vam ni uspelo odstraniti celotne nalepke oziroma lepila, zmešajte sodo bikarbono in olje za kuhanje, in sicer v razmerju 1 : 1. Mešanico nato nanesite na območja z ostanki lepila in jih nežno zdrgnite. Priporočamo, da kozarce nato ponovno potopite v vročo milnico, saj bo to pomagalo pri odstranjevanju olja.

3. Čistila na osnovi citrusov

Zelo učinkovita pomoč pri odstranjevanju nalepk s kozarcev za vlaganje so lahko tudi kupljena čistila, vendar ni vseeno, katero čistilo izberete. Še posebej dobra izbira so čistila na osnovi citrusov. Čistilo nanesite na nalepko in počakajte vsaj približno pol ure, preden se lotite drgnjenja oziroma odstranjevanja nalepke. Če pri roki nimate posebnega čistila, pa lahko uporabite kar limonin sok oziroma sok citrusov.

- Oglas -

4. Kis

Odstranjevanje etiket s stekla je lahko bistveno lažje tudi s pomočjo kisa. Kis preprosto popršite po nalepki, počakajte, da lepilo popusti, nato pa nalepko odstranite. Uporabite lahko katero koli vrsto, vendar je še posebej dobra izbira alkoholni kis. Če želite okrepiti delovanje kisa, vam priporočamo, da mu dodate olupke citrusov, nato pa počakate vsaj dni. Tako boste dobili citrusni kis, ki je izjemno učinkovit pri odstranjevanju nalepk s steklenih kozarcev. Čiščenje s kisom je naravno, okolju in zdravju prijazno ter uporabno na različnih površinah v našem domu.

5. Segrevanje nalepke

Praktičen trik, s pomočjo katerega je možno hitro in enostavno odstranjevanje nalepk, je lahko tudi uporaba toplote. Pri tem si lahko pomagate z različnimi metodami. Kozarce lahko na primer za približno 10 minut postavite v rahlo segreto pečico, zelo uporaben pa je tudi sušilnik za lase. Po segrevanju območja bo odstranjevanje nalepke bistveno lažje.

6. Zamrzovalnik ali ledena voda

Zanimivo je, da deluje tudi povsem nasprotna metoda. Namesto da kozarce oziroma lepilo, s katerim je pritrjena nalepka, segrevate, jih lahko tudi ohladite. Vse, kar morate storiti, je, da jih za nekaj ur postavite v zamrzovalnik. Nalepka bo nato odstopila skorajda sama od sebe. Pomagate pa si lahko tudi tako, da kozarce čez noč potopite v zelo mrzlo vodo, ki ste ji dodali kocke ledu.

7. Eterična olja

Zadnja ideja, ki vam jo ponujamo, je uporaba eteričnih olj. Ljubitelji aromaterapije boste imeli tako precej manj dela z odstranjevanjem nalepk s steklenih kozarcev za ozimnico. Tudi v tem primeru so še posebej dobra izbira olja, pridobljena iz različnih vrst citrusov. Nekaj kapljic izbranega eteričnega olja lahko nanesete kar neposredno na nalepko (posebej pomembno je, da zajamete območja ob robovih), vendar pazite, da olje ne pride v stik s kožo.

.

NAJNOVEJŠE