Jesen je pravi čas pripravo ozimnice. Če ste se lotili vlaganja ali skladiščenja sadja in zelenjave ter že pridno polnite shrambo, vam bo prišlo prav nekaj spodnjih nasvetov.
- Oglas -
Nasveti za posodo za vlaganje:
- Poskrbite, da se kozarci med steriliziranjem ne bodo dotikali – ovijte jih s krpami in tako poskrbite za razmik med njimi.
- Pribor, ki ga uporabljate pri vlaganju (vse posode in kozarci), mora biti popolnoma čist. Ko ga operete, ga ne brišite s krpo, saj bi se na njem prijele »mucke«. Raje počakajte, da se posuši na zraku.
- Ko polnite kozarce s sadjem in vodo, nastajajo zračni mehurčki – sprostite jih z ročajem kuhalnice.
Nasveti za vlaganje sadja:
- Oglas -
- Če želite, da sadje ohrani aromo, ga pred steriliziranjem prelijte z vrelo vodo. Vodi lahko dodate tudi sladkor, ni pa nujno. Ta nasvet velja tako za razpolovljeno kot za celo sadje.
- Mehko sadje pred vlaganjem vedno preberite, ga olupite ter mu odstranite peclje (npr. maline, ribez in murve).
- Ringloje in zlato-rumene slive (mirabele) dobro operite, jih razkoščičite ter jih 10 minut kuhajte v vodi. S penovko jih polovite in z njimi napolnite kozarce. Kozarce nepredušno zaprite in jih 10 minut sterilizirajte pri 100 °C.
- V kozarce s sadjem lahko namesto sladkornega sirupa dolijete vroč sadni sok.
Nasveti za skladiščenje:
- Sadje in zelenjavo lahko čez zimo skladiščite v shrambi ali v kleti. Če nimate ne enega ne drugega, si lahko pomagate s hladno in temno omaro. Vse, kar se hitro pokvari, shranite v hladilniku.
- Preden shranite sadje in zelenjavo, se dobro prepričajte, da nista poškodovana.
- Prostor, v katerem skladiščite, pozimi redno prezračujte. Opazujte, če je kaj začelo gniti in to nemudoma odstranite.
- Korenovke je priporočljivo shranjevati v pesku. Korenovke, krompir, čebula in česen morajo biti pred shranjevanjem dobro osušeni.
- Hrano, ki je odporna na mraz, lahko skladiščite na vrtu.
Ste vedeli, da …?
- Če se po konzerviranju pokrov na sredi vboči, pomeni, da je v kozarcu nastal vakuum.
- Kozarce je treba redno preverjati. Če se spremeni barva vsebine, opazite peno, iz kozarca priteka tekočina ali gumijasti obroči niso pravilno pritrjeni, se bo vsebina pokvarila – take kozarce izločite. Pazite, da konzervirana hrana ni izpostavljena svetlobi!
- Preverjanja, če je kozarec nepredušno zaprt, se lotite tako, da primete za rob kozarca (pred tem snamete zaskočno zapiralo, razen, če gre za kozarec z navojnim pokrovom) in ga dvignete. Če se pokrov ne sname, je dobro zaprt.
- Hrano pred zamrzovanjem blanširajte do tri minute ter jo dobro odcedite.
- Oglas -