Jesen je pravi ฤas pripravo ozimnice. ฤe ste se lotili vlaganja ali skladiลกฤenja sadja in zelenjave ter ลพe pridno polnite shrambo, vam bo priลกlo prav nekaj spodnjih nasvetov.
Nasveti za posodo za vlaganje:
- Poskrbite, da se kozarci med steriliziranjem ne bodo dotikali โ ovijte jih s krpami in tako poskrbite za razmik med njimi.
- Pribor, ki ga uporabljate pri vlaganju (vse posode in kozarci), mora biti popolnoma ฤist. Ko ga operete, ga ne briลกite s krpo, saj bi se na njem prijele ยปmuckeยซ. Raje poฤakajte, da se posuลกi na zraku.
- Ko polnite kozarce s sadjem in vodo, nastajajo zraฤni mehurฤki โ sprostite jih z roฤajem kuhalnice.
Nasveti za vlaganje sadja:
- ฤe ลพelite, da sadje ohrani aromo, ga pred steriliziranjem prelijte z vrelo vodo. Vodi lahko dodate tudi sladkor, ni pa nujno. Ta nasvet velja tako za razpolovljeno kot za celo sadje.
- Mehko sadje pred vlaganjem vedno preberite, ga olupite ter mu odstranite peclje (npr. maline, ribez in murve).
- Ringloje in zlato-rumene slive (mirabele) dobro operite, jih razkoลกฤiฤite ter jih 10 minut kuhajte v vodi. S penovko jih polovite in z njimi napolnite kozarce. Kozarce nepreduลกno zaprite in jih 10 minut sterilizirajte pri 100 ยฐC.
- V kozarce s sadjem lahko namesto sladkornega sirupa dolijete vroฤ sadni sok.
Nasveti za skladiลกฤenje:
- Sadje in zelenjavo lahko ฤez zimo skladiลกฤite v shrambi ali v kleti. ฤe nimate ne enega ne drugega, si lahko pomagate s hladno in temno omaro. Vse, kar se hitro pokvari, shranite v hladilniku.
- Preden shranite sadje in zelenjavo, se dobro prepriฤajte, da nista poลกkodovana.
- Prostor, v katerem skladiลกฤite, pozimi redno prezraฤujte. Opazujte, ฤe je kaj zaฤelo gniti in to nemudoma odstranite.
- Korenovke je priporoฤljivo shranjevati v pesku. Korenovke, krompir, ฤebula in ฤesen morajo biti pred shranjevanjem dobro osuลกeni.
- Hrano, ki je odporna na mraz, lahko skladiลกฤite na vrtu.
Ste vedeli, da โฆ?
- ฤe se po konzerviranju pokrov na sredi vboฤi, pomeni, da je v kozarcu nastal vakuum.
- Kozarce je treba redno preverjati. ฤe se spremeni barva vsebine, opazite peno, iz kozarca priteka tekoฤina ali gumijasti obroฤi niso pravilno pritrjeni, se bo vsebina pokvarila โ take kozarce izloฤite. Pazite, da konzervirana hrana ni izpostavljena svetlobi!
- Preverjanja, ฤe je kozarec nepreduลกno zaprt, se lotite tako, da primete za rob kozarca (pred tem snamete zaskoฤno zapiralo, razen, ฤe gre za kozarec z navojnim pokrovom) in ga dvignete. ฤe se pokrov ne sname, je dobro zaprt.
- Hrano pred zamrzovanjem blanลกirajte do tri minute ter jo dobro odcedite.