Aktivno poslušanje – osnova uspešne komunikacije

Čeprav se vam morda zdi, da poslušate sogovornika, so standardi za aktivno poslušanje, ki je osnova uspešne komunikacije, precej visoki.

Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.
Zdravje & prehranaKoristni nasveti za pripravo ozimnice

Koristni nasveti za pripravo ozimnice

MORDA VAS ZANIMA

Jesen je pravi čas pripravo ozimnice. Če ste se lotili vlaganja ali skladiščenja sadja in zelenjave ter že pridno polnite shrambo, vam bo prišlo prav nekaj spodnjih nasvetov.

- Oglas -

Ozimnica

Nasveti za posodo za vlaganje:

 • Poskrbite, da se kozarci med steriliziranjem ne bodo dotikali – ovijte jih s krpami in tako poskrbite za razmik med njimi.
 • Pribor, ki ga uporabljate pri vlaganju (vse posode in kozarci), mora biti popolnoma čist. Ko ga operete, ga ne brišite s krpo, saj bi se na njem prijele »mucke«. Raje počakajte, da se posuši na zraku.
 • Ko polnite kozarce s sadjem in vodo, nastajajo zračni mehurčki – sprostite jih z ročajem kuhalnice.

Nasveti za vlaganje sadja:

 • Če želite, da sadje ohrani aromo, ga pred steriliziranjem prelijte z vrelo vodo. Vodi lahko dodate tudi sladkor, ni pa nujno. Ta nasvet velja tako za razpolovljeno kot za celo sadje.
 • Mehko sadje pred vlaganjem vedno preberite, ga olupite ter mu odstranite peclje (npr. maline, ribez in murve).
 • Ringloje in zlato-rumene slive (mirabele) dobro operite, jih razkoščičite ter jih 10 minut kuhajte v vodi. S penovko jih polovite in z njimi napolnite kozarce. Kozarce nepredušno zaprite in jih 10 minut sterilizirajte pri 100 °C.
 • V kozarce s sadjem lahko namesto sladkornega sirupa dolijete vroč sadni sok.

Nasveti za skladiščenje:

 • Sadje in zelenjavo lahko čez zimo skladiščite v shrambi ali v kleti. Če nimate ne enega ne drugega, si lahko pomagate s hladno in temno omaro. Vse, kar se hitro pokvari, shranite v hladilniku.
 • Preden shranite sadje in zelenjavo, se dobro prepričajte, da nista poškodovana.
 • Prostor, v katerem skladiščite, pozimi redno prezračujte. Opazujte, če je kaj začelo gniti in to nemudoma odstranite.
 • Korenovke je priporočljivo shranjevati v pesku. Korenovke, krompir, čebula in česen morajo biti pred shranjevanjem dobro osušeni.
 • Hrano, ki je odporna na mraz, lahko skladiščite na vrtu.
- Oglas -

Ste vedeli, da …?

 • Če se po konzerviranju pokrov na sredi vboči, pomeni, da je v kozarcu nastal vakuum.
 • Kozarce je treba redno preverjati. Če se spremeni barva vsebine, opazite peno, iz kozarca priteka tekočina ali gumijasti obroči niso pravilno pritrjeni, se bo vsebina pokvarila – take kozarce izločite. Pazite, da konzervirana hrana ni izpostavljena svetlobi!
 • Preverjanja, če je kozarec nepredušno zaprt, se lotite tako, da primete za rob kozarca (pred tem snamete zaskočno zapiralo, razen, če gre za kozarec z navojnim pokrovom) in ga dvignete. Če se pokrov ne sname, je dobro zaprt.
 • Hrano pred zamrzovanjem blanširajte do tri minute ter jo dobro odcedite.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×