DomovZdravje & prehranaKoristni nasveti za pripravo ozimnice

Koristni nasveti za pripravo ozimnice

Jesen je pravi ฤas pripravo ozimnice. ฤŒe ste se lotili vlaganja ali skladiลกฤenja sadja in zelenjave ter ลพe pridno polnite shrambo, vam bo priลกlo prav nekaj spodnjih nasvetov.

Ozimnica

Nasveti za posodo za vlaganje:

  • Poskrbite, da se kozarci med steriliziranjem ne bodo dotikali โ€“ ovijte jih s krpami in tako poskrbite za razmik med njimi.
  • Pribor, ki ga uporabljate pri vlaganju (vse posode in kozarci), mora biti popolnoma ฤist. Ko ga operete, ga ne briลกite s krpo, saj bi se na njem prijele ยปmuckeยซ. Raje poฤakajte, da se posuลกi na zraku.
  • Ko polnite kozarce s sadjem in vodo, nastajajo zraฤni mehurฤki โ€“ sprostite jih z roฤajem kuhalnice.

Nasveti za vlaganje sadja:

  • ฤŒe ลพelite, da sadje ohrani aromo, ga pred steriliziranjem prelijte z vrelo vodo. Vodi lahko dodate tudi sladkor, ni pa nujno. Ta nasvet velja tako za razpolovljeno kot za celo sadje.
  • Mehko sadje pred vlaganjem vedno preberite, ga olupite ter mu odstranite peclje (npr. maline, ribez in murve).
  • Ringloje in zlato-rumene slive (mirabele) dobro operite, jih razkoลกฤiฤite ter jih 10 minut kuhajte v vodi. S penovko jih polovite in z njimi napolnite kozarce. Kozarce nepreduลกno zaprite in jih 10 minut sterilizirajte pri 100 ยฐC.
  • V kozarce s sadjem lahko namesto sladkornega sirupa dolijete vroฤ sadni sok.

Nasveti za skladiลกฤenje:

  • Sadje in zelenjavo lahko ฤez zimo skladiลกฤite v shrambi ali v kleti. ฤŒe nimate ne enega ne drugega, si lahko pomagate s hladno in temno omaro. Vse, kar se hitro pokvari, shranite v hladilniku.
  • Preden shranite sadje in zelenjavo, se dobro prepriฤajte, da nista poลกkodovana.
  • Prostor, v katerem skladiลกฤite, pozimi redno prezraฤujte. Opazujte, ฤe je kaj zaฤelo gniti in to nemudoma odstranite.
  • Korenovke je priporoฤljivo shranjevati v pesku. Korenovke, krompir, ฤebula in ฤesen morajo biti pred shranjevanjem dobro osuลกeni.
  • Hrano, ki je odporna na mraz, lahko skladiลกฤite na vrtu.

Ste vedeli, da โ€ฆ?

  • ฤŒe se po konzerviranju pokrov na sredi vboฤi, pomeni, da je v kozarcu nastal vakuum.
  • Kozarce je treba redno preverjati. ฤŒe se spremeni barva vsebine, opazite peno, iz kozarca priteka tekoฤina ali gumijasti obroฤi niso pravilno pritrjeni, se bo vsebina pokvarila โ€“ take kozarce izloฤite. Pazite, da konzervirana hrana ni izpostavljena svetlobi!
  • Preverjanja, ฤe je kozarec nepreduลกno zaprt, se lotite tako, da primete za rob kozarca (pred tem snamete zaskoฤno zapiralo, razen, ฤe gre za kozarec z navojnim pokrovom) in ga dvignete. ฤŒe se pokrov ne sname, je dobro zaprt.
  • Hrano pred zamrzovanjem blanลกirajte do tri minute ter jo dobro odcedite.
Tanja ลฝuvela
Tanja ลฝuvela
Tanja ลฝuvela je samostojna novinarka, ki ji nobena tematika naลกega portala ni tuja in se z veseljam poglobi tako v lahkotnejลกe kot tudi zahtevnejลกe ฤlanke.

NAJNOVEJล E