Zdravje & prehranaKako se znebiti »vodne teže«?

Kako se znebiti »vodne teže«?

MORDA VAS ZANIMA

»Vodna teža« ni enaka napihnjenosti. Napihnjenost se nanaša izključno na trebušni predel. Običajno je povezana s prebavnimi težavami, predvsem z upočasnjeno prebavo oziroma z zaprtjem. Pri napihnjenosti si lahko zato pomagamo z ukrepi, kot sta povečan vnos vlaknin in dodajanje probiotikov. Po drugi strani pa gre pri »vodni teži« za zadrževanje čezmernih količin vode v telesu. To lahko privede do zabuhlosti oziroma otekanja različnih delov telesa – obraza, dlani, stopal, gležnjev itn. Tako imate lahko občutek, da ste se praktično čez noč močno zredili, vendar v resnici ne gre za maščobo, ampak za vodo, ki se kopiči v vašem telesu. Če gre za ponavljajoče se težave, je vsekakor pomembno, da obiščete zdravnika, ki bo lahko tako ugotovil, kaj natančno je razlog za zadrževanje vode. Pri blažjih oblikah težav pa lahko za začetek poskusite s spodnjimi ukrepi …

1. Zmanjšajte vnos soli

- Oglas -

Čezmerno uživanje soli je eden najpogostejših krivcev za zadrževanje oziroma zastajanje vode v telesu, ki se odrazi v obliki t. i. vodne teže. Pri tem so seveda problematične predvsem prevelike količine natrija. Če ste nenehno zabuhli, je vsekakor zelo pomembno, da ste bolj pozorni na to, koliko soli zaužijete. Najverjetneje boste močno presenečeni. Pogosto nimamo občutka, da s soljo pretiravamo, toda ko začnemo bolj natančno spremljati vnos, se nemalokrat izkaže, da praktično vsak dan prekoračimo priporočljive vrednosti. Poskusite torej nekoliko zmanjšati vnos soli. Brez skrbi, vaše brbončice se bodo hitro privadile na malce manj slano hrano. Seveda pa to nikakor ne pomeni, da se je soli smiselno povsem odpovedati.

2. Pazite, da boste popili dovolj vode

Vodna teža je ena od tistih težav, pri katerih je načelo »klin se s klinom zbija« dejansko smiselno. Telo lahko namreč začne zadrževati vodo takrat, ko je dehidrirano. Poleg tega pa povečan vnos tekočine spodbuja odstranjevanje odpadnih snovi v obliki uriniranja in znojenja. Tako boste zagotovo že kmalu precej manj zabuhli. S tekočino sicer ni mišljena samo pijača, ampak lahko del vnosa predstavljajo tudi živila, ki vsebujejo veliko vode (lubenice, kumare itn.).

3. Preverite, ali so morda kriva zdravila

Kopičenje tekočine v telesu je lahko včasih stranski učinek določenih zdravil. Tako je vsekakor pametno, da preverite, ali je to morda razlog tudi v vašem primeru. Če ugotovite, da zdravila, ki jih uporabljate, zares povzročajo zadrževanje vode, se o težavi pogovorite z zdravnikom. Ni sicer nujno, da bo to izvedljivo tudi pri vas, toda včasih so na voljo alternativne možnosti, torej zamenjava enega zdravila z drugim, ki ima podobne učinke, vendar manj nezaželenih stranskih učinkov.

4. Omejite uživanje procesiranih živil in pitje alkohola

Procesirana živila pogosto vsebujejo nadpovprečne količine soli, poleg tega pa obstaja pri tovrstni hrani nevarnost za vnetni odziv. Ena od posledic je lahko prav zabuhlost. Podoben učinek ima tudi uživanje alkohola. Če ste si zvečer privoščili kozarček ali dva preveč, obstaja velika verjetnost, da se boste zjutraj zbudili močno zabuhli. 

5. Pomagajte si s telovadbo

- Oglas -

Zanimivo je, da je telesna aktivnost koristna tako za izgubo »dejanskih« odvečnih kilogramov oziroma za izgorevanje maščob kot za izgubo vodne teže. Ko gre za vodno težo, so pozitivni učinki telovadbe povezani predvsem s spodbujanjem prekrvavitve in limfnega sistema. Odstranjevanje škodljivih snovi, s tem pa tudi odvečne tekočine bo tako bistveno učinkovitejše. Tudi ko nimate časa za intenzivno vadbo, poskrbite vsaj za to, da si boste med delom vzeli dovolj odmorov za hitro razgibavanje. Osebe, ki večino časa presedijo, imajo namreč nadpovprečno pogosto težave z zadrževanjem čezmernih količin vode v telesu.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×