Ekologija & OkoljeOd brezhibno pokošene zelenice do okolju prijazne zelene oaze

Od brezhibno pokošene zelenice do okolju prijazne zelene oaze

MORDA VAS ZANIMA

Brezhibno pokošena trata pred hišo je sicer videti urejena, vendar – če smo povsem iskreni – tudi rahlo dolgočasna. Časi, ko je bila takšna zelenica skorajda norma, nenapisano pravilo, ki ga je bilo praktično nemogoče prekršiti, so nepreklicno minili. Ne le zaradi dejstva, da se estetske preference spreminjajo, ampak tudi – oziroma predvsem – zaradi ekoloških razlogov. Brezhibno pokošena zelenica ni najbolj okolju prijazna. Za okolje in za živali bo precej koristnejša mini zelena oaza z bujnim rastlinjem, sredi katere boste zagotovo tudi sami z veseljem poiskali udobno zavetje za branje in druge prostočasne aktivnosti.

Vzdrževanje zelenice pogosto zahteva ogromno vode in drugih virov, seveda pa tudi časa

- Oglas -

Skrb za vzdrževanje brezhibne zelenice v okolici vašega doma zahteva ogromno energije, časa, opreme, vode, stroškov in pogosto tudi strupenih snovi. Na ravni posameznega gospodinjstva ti vložki morda niso vredni posebne pozornosti, toda če upoštevamo vse zelenice na svetu, pridemo hitro do vrtoglavo visokih številk. Vzdrževanje zelenic zahteva šokantno velike količine vode, bencina za delovanje kosilnic itn. Travnate površine pred hišami obenem ustvarjajo večja monokulturna območja, ki veljajo za enega glavnih uničevalcev ekosistemov. Pri tem gre nemalokrat za tujerodne vrste trave, ki so lahko še posebej problematične.

Izpodrivanje ekosistemov, ki je deloma povezano tudi z nevarnostjo izumiranja čebel

Zelenice so torej izpodrinile številne ekosisteme, kar je proces, ki se na žalost še vedno nadaljuje. Čeprav vedno več ljudi opušča prepričanje, da je brezhibno pokošena travnata površina »obvezni dodatek« ali celo nekakšen statusni simbol, se predvsem malce starejše generacije težko odpovedo temu prepričanju. Uničevanje ekosistemov pogosto pomeni smrt številnih živali, obenem pa je s tem oteženo opraševanje rastlin. Brezhibno pokošene zelenice lahko tako razumemo celo kot enega od dejavnikov, ki prispevajo k izumiranju čebel.

Skrb za zelenico

Nitrati in fosfati v gnojilih krivci za cvetenje alg, toplogredne pline in kontaminacijo vode

Za brezhibni videz zelenice pred hišo se pogosto uporabljajo gnojila, med njimi tudi takšna, ki vsebujejo zelo visoke koncentracije dušika in fosforja, kar je lahko posredno povezano z onesnaževanjem pitne vode in s cvetenjem alg oziroma voda, torej s čezmerno namnožitvijo alg, za katero je običajno kriva prav prevelika količina nitratov in fosfatov. Poleg tega tovrstna gnojila prispevajo k vse prej kot zanemarljivi količini toplogrednih plinov v ozračju. Klasična zelenica tako »ustvari« precej več ogljikovega dioksida, kot ga je mogoče porabiti med fotosintezo. Obenem pa so tisti, ki se navdušujejo nad brezhibno pokošenimi travnatimi površinami pred hišo, običajno tudi vestni uporabniki pesticidov.

Pustite naravi, da gre svojo pot – vzdrževanje naj bo minimalno

Zaradi opisanih – in mnogih drugih – razlogov se je torej najbolj smiselno odpovedati klasični zelenici pred hišo. Če boste pustili, da se trava prosto razraste (po potrebi se lahko pred tem odločite za drugo, lokalnim ekosistemom prijaznejšo vrsto), obenem pa našli prostor za drugo rastlinje, boste s tem ustvarili nekakšno ekozavetišče za številne žuželke in druge živalice. Pri tem je pomembno, da spremenite svoj pogled na »plevel«. To, da so določene rastline manjvredne, je človeška domislica, ki pogosto nima nič skupnega z realnostjo. Čeprav se na vaši vrtni oazi razraste rastlina, ki je običajno dojeta kot plevel, ni potrebe po odstranjevanju, če seveda ne ogroža drugega rastlinja.

- Oglas -

Če ugotovite, da potrebuje vaša »ekooaza« nekaj dodatne pomoči, saj je zemlja pretirano osiromašena, pa je seveda odlična izbira kompost, ki lahko nadomesti potrebo po uporabi kupljenih gnojil. Minimalno vzdrževanje zelene oaze seveda ni »prepovedano«. Cilj ni vtis zanemarjenosti. Povsem nasprotno: pravilno zastavljene mini zelene oaze pred hišo oziroma v okolici vašega doma so lahko prava paša za oči in nekaj, nad čimer se bodo začeli zagotovo že kmalu navduševati tudi vaši sosedje.

Preberite tudi: Indikatorske rastline – Rastline, ki nam z mestom rasti nekaj povedo

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×