0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPokažite nam jezik – in povemo vam, kako zdravi ste!

Pokažite nam jezik – in povemo vam, kako zdravi ste!

MORDA VAS ZANIMA

Verjetno ste že slišali za to, da ima jezik zelo pomembno vlogo v tradicionalni kitajski medicini in v mnogih drugih zdravilskih praksah. Morda se doslej sicer temu še niste resneje posvečali. Vendar pogosto tudi največji skeptiki ugotovijo, da je mogoče na podlagi stanja jezika zares ugotoviti marsikaj o splošnem človekovem zdravju. Jezik je lahko prvi znanilec številnih zdravstvenih težav, ki so na prvi pogled povsem nepovezane s tem organom.

- Oglas -

Kakšen bi moral biti zdrav jezik?

Preden se lotimo različnih odstopanj od optimalnega stanja, je seveda smiselno razjasniti, kako je sploh videti jezik človeka, ki načeloma nima večjih zdravstvenih težav. V tem primeru je jezik enakomerno roza barve, brez opaznejših oblog in primerno vlažen.

Pretirano gladek jezik

Zelo gladek jezik na prvi pogled ni videti problematičen. Vendar pa je to lahko znak čezmernega zadrževanja vode v telesu, kopičenja presežnih količin sluzi ali pa oslabljenega imunskega sistema.

Človeški jezik

Debela bela obloga

Težava, na katero naletimo pri številnih ljudeh, so bele obloge na jeziku. Če se te stalno vračajo, čeprav jih vestno odstranjujete, morate biti še posebej pozorni na naslednja področja oziroma dele telesa: upočasnjena prebava, kandida, hrbet in uživanje prevelikih količin mastne hrane.

- Oglas -

Preverite tudi: Kako se znebiti belih oblog na jeziku

Bledikast jezik

Je vaš jezik bledikast in kot bi bil razbarvan? To lahko opozarja na zelo slabo prekrvavitev. Možno je tudi, da ste anemični oziroma da vam primanjkuje železa. Običajno imajo ljudje v tem primeru tudi težave s stalnim pomanjkanjem energije.

Izrazite rdeče bunkice na jeziku

Morda se trenutno počutite povsem v redu, a če na svojem jeziku opažate izrazite rdeče izboklinice, so najverjetneje na vidiku določene težave z zdravjem. Še posebej obremenjena so vaša prebavila, pojavi pa se lahko tudi nespečnost.

Rdeče in rumene lise

Lise, obarvane v rdeče in rumene odtenke, ki se pojavljajo na jeziku, so lahko simptom kroničnih vnetij v telesu, še posebej pa vnetij v jetrih ali v žolčniku. To je včasih povezano tudi s previsokim krvnim tlakom ali s pretiravanjem z določenimi živili, predvsem z mesom, jajci, mlečnimi izdelki, alkoholom, sladkorjem in s pikantnimi začimbami.

- Oglas -

Preberite: Osnovni ajurvedski napotki za dobro prebavo

Vijolično obarvan jezik

Na težave s prekrvavitvijo pogosto opozarja tudi jezik, ki dobi vijoličen odtenek. Možen razlog za ta pojav je tudi povišan holesterol. Prav tako pa gre lahko za stranski učinek jemanja določenih zdravil.

Zelen jezik

Že sam videz jezika, ki postane zelenkast, hitro opozori na to, da situacija ni povsem nedolžna. Zelen jezik je velikokrat znak, da je prišlo do infekcije v vašem telesu, čeprav za zdaj morda še ne opažate drugih simptomov.

Razpokan jezik

Kadar je jezik poln drobnih razpokic oziroma razjed, je to običajno razlog, da posumimo na nezadosten vnos določenih hranilnih snovi. Obstaja precejšnja verjetnost, da vam primanjkuje vitaminov iz skupine B ali pa železa. Za razpokan jezik pa so lahko krive tudi želodčne težave.

.

NAJNOVEJŠE