0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaMorate ponoči pogosto na malo potrebo? Kako si lahko pomagamo?

Morate ponoči pogosto na malo potrebo? Kako si lahko pomagamo?

MORDA VAS ZANIMA

Izraz nokturija pomeni pogosto uriniranje v nočnem času oziroma med spanjem. Tako govorimo o nokturiji v primerih, ko se človek zbuja več kot enkrat na približno 7 ur, da bi šel na stranišče. Po nekaterih podatkih naj bi bila pri osebah, starejših od 30 let, nokturija zelo pogosta. Povezana je lahko s tem, da telo proizvaja preveč urina, ali pa z zmanjšano kapaciteto mehurja.

- Oglas -

Ker lahko težava močno zmanjša kvaliteto spanja in tako povzroči tudi mnoge druge težave, je pomembno, da poskušate najti rešitev za zmanjšanje pogostosti uriniranja ponoči. Ponujamo vam nekaj predlogov, ki so vam lahko pri tem v pomoč, še prej pa si oglejmo, kaj so najpogostejši vzroki za to stanje.

Kaj povzroča nokturijo oz. pogosto nočno uriniranje?

Na pogostost uriniranja v nočnem času lahko vplivajo različne vsakodnevne navade posameznika, njegovo zdravstveno stanje in jemanje določenih zdravil. Zelo pogosto je nokturija povezana tudi s staranjem. Ko se staramo, začne naše telo postopoma proizvajati manjše količine hormona, ki ledvicam pošilja signal za upočasnjeno delovanje med spanjem.

- Oglas -

Poleg tega pa postaja mehur s staranje vse manj elastičen, zato ne more več shranjevati enakih količin urina kot v preteklosti. Pri starejših moških je lahko sicer razlog za pogostejše obiske stranišča v nočnem času tudi povečana prostata. Do tega lahko pride, če ne morete povsem izprazniti mehurja. Težave z zelo pogostim nočnim uriniranjem pa imajo velikokrat tudi ženske na prehodu v menopavzo.

V nekaterih primerih je lahko nokturija tudi simptom resnih zdravstvenih težav. Med drugim je lahko to znak zapletov s srcem, diabetesa, odpovedovanja jeter, Alzheimerjeve in Parkinsonove bolezni, t. i. stanja čezmerno aktivnega mehurja ter tumorja na prostati. Praviloma imajo potrebo po pogostejšem uriniranju ponoči tudi nosečnice in ljudje s prekomerno telesno težo.

Če se vam zdi, da so vaši odhodi na stranišče v nočnem času prepogosti, vam svetujemo, da imate ob postelji pisalo in zvezek, v katerega zapisujte posamezne obiske. Tako boste svojemu zdravniku lažje posredovali natančne podatke, na podlagi katerih bo ocenil, za kako resno stanje gre in kaj so možni vzroki za težave. V vmesnem času pa si lahko pomagate tudi s spodnjimi ukrepi.

Zmernost pri pitju pred spanjem

Odtegovanje tekočine telesu seveda ne bo rešilo ničesar, vendar po drugi strani prav tako ni dobro, da s pitjem pred spanjem pretiravate. Pazite, da boste vsak dan popili dovolj tekočine, vendar jo razporedite tako, da vam pred spanjem ne bo treba popiti preveč. Pogosto je že ta preprost ukrep dovolj, da se število nočnih obiskov stranišča močno zmanjša. Svetujemo vam tudi, da se pred spanjem še posebej izogibate alkoholu, v popoldanskem času pa ne pretiravajte s kofeinskimi napitki. Tako alkohol kot kofein namreč zmedeta vaš naravni cikel uriniranja.

- Oglas -

Diagnosticiranje okužbe sečil

Pogost simptom okužbe sečil je ta, da imate praktično ves čas potrebo po uriniranju. V takšnem primeru se pogosto zgodi, da na stranišču izločite zelo malo urina. Če gre za zgodnjo fazo okužbe sečil, ko simptomi še niso pretirano intenzivni, si lahko pomagate z naravnimi ukrepi, na primer s pitjem brusničnega čaja, sicer pa bo za odpravo okužbe verjetno nujno jemati antibiotike. Okužbo sečil sicer običajno spremljajo tudi bolečine v spodnjem delu trebuha, vročina in prisotnost krvi urinu. Če opazite te znake, vam vsekakor svetujemo, da se čim prej odpravite do zdravnika.

Z zdravnikom se pogovorite glede zdravil, ki jih jemljete

Nezaželen stranski učinek mnogih zdravil je nokturija, včasih pa vam lahko zdravnik zaradi blaženja določenih težav predpiše tudi diuretik, ki je namenjen prav pogostejšemu in hitrejšemu odvajanju tekočine iz telesa. Če vam prav zdravila povzročajo težave z uriniranjem, je priporočljivo, da se glede tega čim prej pogovorite s svojim zdravnikom in preverite, ali bi bila morda možna menjava. Včasih lahko pomaga tudi jemanje zdravila nekoliko bolj zgodaj namesto tik pred spanjem.

Pojejte pest rozin

Ni sicer povsem jasno, kaj je vzrok za to, vendar mnogi ljudje, ki imajo težave s pogostim uriniranjem ponoči, poročajo, da jim pri normalizaciji stanja zelo pomaga pest rozin, ki jih zaužijejo pred spanjem. Da bi lahko zares ugotovili, ali to deluje tudi pri vas, vam svetujemo, da metodo ponavljate nekaj dni zapored.

Izogibajte se problematičnim živilom

Določena hrana in pijača lahko vplivata na pogostost uriniranja v nočnem času. Poleg že omenjenih alkoholnih pijač in napitkov, ki vsebujejo kofein, je treba omeniti še procesirano hrano, zelo pekoče jedi, pomarančni in grozdni sik ter paradižnik in paradižnikove omake. Poskušajte izločiti čim več omenjenih živil, ki ste jih do sedaj uživali pred spanjem, in opazujte, ali se bo stanje izboljšalo.

NAJNOVEJŠE