0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljePodvodni robot, ki mu ne zmanjka energije

Podvodni robot, ki mu ne zmanjka energije

MORDA VAS ZANIMA

Najnovejši NASIN robot lahko vozi ali plava kolikor dolgo želi, saj ga poganja neomejeni vir energije – temperatura oceana.

Robotizirana boja uporablja toplotno energijo vsakič, ko se pomakne iz hladnega globokega morja v bolj toplo morje, ki je na površju.

- Oglas -

Solo-Trec potapljač je naredil že več 500-meterskih potopov v bližini obale na Havajih, pri čemer je zbiral informacije o slanosti vode in tokovih oceana. Robot je opravil tri potope na dan, med katerimi se je ves čas polnil samo s pomočjo že prej omenjene tehnologije.

Robot je opremljen z cevmi, ki so napolnjene z oljem in jih obdaja prostor, ki je napolnjen z voskom, ki preide v tekoče stanje takoj, ko se robot premakne v bolj toplo vodo. Utekočinjen vosek se nato razširi in pri tem potisne olje iz cevi v notranji del boje, kjer je se shrani pod velikim pritiskom. Olje se nato sprosti, kar požene generator, ki napolni baterije.

Ta proces proizvede kar 1.6 Wh energije, kar poganja funkcije boje, kot na primer pogon, GPS sprejemnik in senzorje ter oddajnike.

- Oglas -

NASA pa tudi načrtuje, da bo izdelala več podobnih robotov, ki bodo nadzorovali različne oceanske spremenljivke.

.

NAJNOVEJŠE