0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivostiNASA izdeluje novo vesoljsko plovilo, ki bo poletelo na Jupiter

NASA izdeluje novo vesoljsko plovilo, ki bo poletelo na Jupiter

MORDA VAS ZANIMA

Jupiter je največji planetov našem Sončnem sistemu – to je velikan sestavljen iz plina in še vedno ovit v skrivnost.

- Oglas -

Planet je namreč po masi kar dva in polkrat večji od ostalih planetov, verjamejo pa tudi, da skriva informacije o nastanku naše galaksije. Morda bodo znanstveniki prav kmalu razvozlali to velikansko uganko z imenom Jupiter. NASA je namreč začela z izdelavo nove sonde z imenom Juno, ki bo poletela proti Jupitru.

juno
Jupiter naj bi bil po dosedanjih podatkih sestavljen iz vodika, četertina mase pa predstavlja helij. Planet je vseskozi prekrit z oblaki iz amonijaka, vendar pa morda ni ves planet sestavljen le iz plina. Nekateri verjamejo, da ima Jupiter trdo jedro, ki je sestavljeno iz težjih elementov. Vendar pa so to le ugibanja na daljavo.

Sedaj pa se po več kot 20 letih znanstveniki vračajo k Jupitru. Leta 1989 so namreč neuspešno poslali na Jupiter sondo Galileo, ki se je izginila v planetu. Nova misija bo tako izpeljana avgusta 2011, Jupiter pa naj bi nova sonda dosegla leta 2016.

- Oglas -

Juno bodo poganjala solarna krila, poleg tega pa bo imela tudi znanstvene instrumente, ki bodo namenjeni raziskavam Jupitrovega domnevno trdnega jedra.

.

NAJNOVEJŠE