Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Ekologija & okoljePodnebne spremembe povezane tudi z ekscentričnostjo Zemlje

Podnebne spremembe povezane tudi z ekscentričnostjo Zemlje

MORDA VAS ZANIMA

Tokratna študija je pokazala, da je reden premik Zemljine orbite morda neposredno povezan s spremembo podnebja.

- Oglas -

V analizi so pregledali sedimente z oceanskega dna na 57 različnih lokacijah, pri čemer so ugotovili, da obstaja več kot 1.2 milijonsko letna povezava med premiki Zemljine obrite ter podnebnimi spremembami.

Splošno priznano znanstveno dejstvo je, da se Zemeljska orbita okoli sonca spreminja vsakih 100,000 let, pri čemer postane ta enkrat bolj okrogla, v naslednjem ciklu pa nekoliko bolj elipsasta.


Prav tako se obdobja polednitve pojavljajo vsakih 100,000 let, kar dokazuje, da sovpadajo podnebne spremembe in ekscentričnost planeta. Znanstvenica Lisecki, ki je sodelovala pri tej raziskavi je prav tako ugotovila, da se največji poledenitveni cikli zvrstijo med bolj šibkimi spremembami ekscentričnosti orbite in obratno – najmanjše poledenitve se zgodijo pri večjih ekscentričnostih.

To bi lahko pomenilo, da je Zemljina klima nestabilna zaradi sprememb v orbiti. Lisecki je tako zaključila, da so klimatske spremembe v preteklih milijonih letih verjetno vsebovale kompleksne interakcije med različnimi vidiki klimatskega sistema našega planeta in delujejo v povezavi z tremi različnimi orbitalnimi sistemi: ekscentričnost, nagib ter precesija.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×