Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.

Helena Ošep: Klepet ob skodelici alpskega čaja

Helena Ošep se ukvarja s pripravo čajnih mešanic, ki so posebne zaradi izrazite arome, značilne za rastlinje alpskega okolja.

Znanstveniki razglasili najlepši vonj na svetu

Podobno kot se razlikuje naš okus, se razlikuje tudi naše dojemanje različnih vonjev.
Zdravje & prehranaPo 30 letih odkrili nov antibiotik

Po 30 letih odkrili nov antibiotik

MORDA VAS ZANIMA

Časnik Nature je nedavno poročal o odkritju novega antibiotika, s katerim bi lahko rešili vedno večji problem odpornih bakterij. Ekipa znanstvenikov iz univerze Northeastern iz Bostona se do novega zdravila dokopala z revolucionarno metodo, pri kateri so različne bakterije zakopali v zemljo, ki je polna mikrobov. Po skoraj tridesetih letih so tako odkrili nov antibiotik.

- Oglas -

Z novo metodo gojenja so znanstveniki prišli do 25 novih antibiotikov, med katerimi je najbolj obetaven teixobactin. Na voljo naj bi bil v petih ali šestih letih.

Antibiotik

Teixobactin je pri miših uničil odporne seve tuberkuloze in stafilokokov, vraničnega prisada in bakterije Clostridium difficile, povzročiteljice diareje. Pozdravil je tudi smrtonosno okužbo z visokimi dozami seva super bakterije Staphylococcus aureus, ki povzroča okužbo Mrsa. Novo odkriti antibiotik se je odrezal tako dobro kot vankocimin, s katerim zdravijo okužbe z bakterijami, ki se jih z drugimi zdravili ne da pozdraviti, a so bolniki nanj vse bolj odporni. Kot so poudarili znanstveniki, miši pri zdravljenju s teixobactinom niso pokazale stranskih učinkov.

Kako so pridobili novo zdravilo?

Ekipa bostonskih znanstvenikov se je v iskanju novega antibiotika obrnila na mikrobov prepolno zemljo. Kljub njihovi ogromni količini v zemlji, jih je le odstotek mogoče vzgojiti v laboratoriju. S posebnim orodjem iChip, ki so ga razvili, so ustvarili neke vrste podzemni hotel za bakterije, je navedel britanski BBC. V vsaki »sobi« je dobila mesto po ena bakterija, vse skupaj pa so zakopali v zemljo. V »sobe« je takrat pronicala edinstvena kemična sestave zemlje, hkrati pa so vsako posamezno bakterijo lahko tudi preučevali.

- Oglas -

Ekipa znanstvenikov je prepričana, da lahko na tak način vzgoji skoraj polovico vseh zemeljskih bakterij. Menijo tudi, da je zelo malo možnosti, da bi bakterije postale odporne na teixobactin. Ta namreč preprečuje nastajanje celičnih sten, na kar naj bi bilo težko razviti odpornost. Kljub vsemu pa ima to zdravilo tudi omejitve: deluje le na Gram-pozitivne bakterije, ne pa tudi na Gram-negativne, kot je npr. E. coli.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×