0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaPet napotkov za trajnostno kuhinjo

Pet napotkov za trajnostno kuhinjo

MORDA VAS ZANIMA

Trajnostnost je eden od trendov v sodobnem svetu. Če trajnostno ravnamo, postanemo ekološki, ekonomični in gospodarni. Ta pojem je zelo težko definirati, v svojem bistvu pa skriva skrb za jutrišnji dan in za prihodnje generacije. Trajnostno ravnanje pomeni reorganizacijo življenjskih razmer – tako na ravni posameznika kot na ravni skupnosti.

- Oglas -

Zdrava kuhinja

Ponujamo vam pet napotkov:

1. Zmanjšajte odpadek hrane

Preden se odpravite v trgovino, načrtujte jedilnik in si napišite seznam, kaj morate kupiti. Po vsej verjetnosti boste pojedli vse, kar ste kupili. Hrano, ki ostaja na krožniku, odvrzite med organske odpadke. Ostanke hrane lahko tudi kompostirate na svojem vrtu.

2. Kompostirajte (če imate vrt)

Poleg ostankov hrane lahko kompostirate tudi naslednje proizvode iz kuhinje: zdrobljene jajčne lupine (nekaj jih lahko odplaknete v odtok in ga na tak način očistite), kavne usedline, papir za peko, filter vrečke, zamaške iz plute, vse, kar je papirnatega ali kartonastega (tudi časopisni papir; vsak papir ali karton najprej navlažite, da rahlo razpade), pokvarjene in plesnive izdelke, zobotrebce in nabodala, žagovino, gobo za pomivanje posode iz lufe …

- Oglas -

Mlečne izdelke kompostirajte v sredini kompostnega kupa, saj lahko privabljajo živali. Papir, ki ga kompostirate, naj bo brez svetlečega premaza.

Zmerni bodite pri kompostiranju olupkov z ostanki škropiva, paradižnika in njegovih proizvodov, kislih živil, maščob, mesnih izdelkov, rib, kruha in pekovskih izdelkov ter testenin. Ta živila lahko namreč negativno vplivajo na pH-vrednost tal ali privabijo določene škodljivce.

3. Zmanjšajte uporabo plastike

Pri nakupih v trgovini namesto plastičnih uporabljajte vrečke iz blaga. Hrano shranjujte v embalaži, ki je primerna za recikliranje – v steklenih posodah in posodah iz nerjavečega jekla. Čistilne krpe in gobe naj bodo iz biorazgradljivega materiala, ki ga lahko kompostirate, ko odsluži svojemu namenu.

4. Domača čistilna sredstva

Kuhinjo čistite z domačimi čistilnimi sredstvi namesto z agresivnimi detergenti. Uporabite lahko naravna čistila – milo, limono, beli kis in sodo bikarbono. Tudi »domača« čistila odpravljajo vodni kamen in zagotavljajo lesk, poleg tega pa ne obremenjujejo okolja. Vanje lahko kanete kapljico eteričnega olja čajevca, ki ima antiseptične lastnosti.

- Oglas -

5. Pridelujte domačo hrano

Samooskrba s hrano je nujna za zdravo, varno in kakovostno življenje. Kljub temu je stopnja samooskrbe z zelenjavo in krompirjem v Sloveniji še vedno nizka. Samooskrbni lahko postanete, če imate svoj vrtiček, na katerem posadite lokalno in sezonsko hrano. Če nimate vrta, pa lahko na balkonu začnete s sejanjem zelišč.

.

NAJNOVEJŠE