0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaTuberkulini – je za vaše prebavne težave res kriva alergija na mleko?

Tuberkulini – je za vaše prebavne težave res kriva alergija na mleko?

MORDA VAS ZANIMA

Število otrok z alergijami na mleko vsako leto narašča. Zdravniki v tem primeru prepovedo uživanje mleka in mlečnih izdelkov iz kravjega, ovčjega in kozjega mleka, saj so mlečne beljakovine teh živali zelo podobne. Vendar pa številni alergiki na mleko brez težav uživajo kozje ali ovčje mleko in mlečne izdelke. Ali je torej vzrok njihovih težav resnično alergija na mleko ali težave morda povzročajo tuberkulini?

- Oglas -

tuberkulini

Kaj so tuberkulini?

Tuberkulini so strupeni izločki mikobakterij. Mikobakterije so rod izredno odpornih bakterij, saj njihove celice obdaja debela maščobna stena. Te bakterije so povzročitelji nekaterih hudih bolezni, predvsem tuberkuloze in gobavosti, ki danes v razvitih državah veljata za izkoreninjeni bolezni. Od kod torej toliko otrok s težavami s tuberkulini? Po ocenah nekaterih strokovnjakov naj bi kar 60 % alergikov na mleko imelo dejansko težave s tuberkulini.

Nepričakovani vsakdanji vir mikobakterij in tuberkulinov so kravje mleko in mlečni izdelki, predvsem koncentrirani izdelki, kot sta sir in maslo. V Sloveniji in sosednjih državah so namreč 50 let vse do leta 2005 rutinsko cepili vse otroke proti tuberkulozi. V tem obdobju je cepivo BCG v porodnišnici prejel vsak otrok, pred desetletji so cepili tudi starejše generacije. S cepivom BCG so nam v telo vbrizgali žive oslabljene bakterije goveje tuberkuloze, saj se prave tuberkuloze niso upali vbrizgati. Predvidevali so, da bomo tako dobili zaščito pred tuberkulozo. Na ta način pa smo bili vsi senzibilizirani na govejo tuberkulozo in tuberkuline …

- Oglas -

Več si preberite v tiskani izdaji revije Bodi eko, junij 2016 >>

 

.

NAJNOVEJŠE