0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaParna terapija koristna pri številnih zdravstvenih težavah

Parna terapija koristna pri številnih zdravstvenih težavah

MORDA VAS ZANIMA

Parna terapija je zelo preprosta metoda za lajšanje najrazličnejših težav, povezanih z zdravjem in počutjem. Možne so sicer različne oblike parne terapije, vendar sta dve različici še posebej razširjeni, saj gre za postopka, ki ju lahko izvedete tudi doma. Pri prvi obliki gre za uporabo lonca/sklede ali posebnega pripomočka, napolnjenega z vrelo vodo, nad katero se nato izvaja parna terapija. Druga možnost pa je prhanje z vročo vodo ali – še bolje – prhanje v posebni parni tuš kabini. Izbira metode mora biti seveda prilagojena želenemu učinku. V nadaljevanju izpostavljamo nekaj najpomembnejših koristi, za katere lahko poskrbi parna terapija …

- Oglas -

1. Odmašitev dihalnih poti za lažje dihanje

Parna terapija se najpogosteje uporablja kot naravna pomoč pri okužbah dihal. Para lahko namreč zelo uspešno zmehča sluz in spodbudi izločanje presežka sluzi, ki je pogosto kriv za težave z dihanjem. Terapija s paro ne pomaga samo pri zamašenem nosu, ampak tudi pri sproščanju napetosti v prsnem košu oziroma v pljučih in pri piskajočem dihanju. Učinkovitost parne terapije pri sproščanju dihalnih poti je bila potrjena tudi z več znanstvenimi študijami. Parna terapija lahko med drugim pomaga tudi pri različnih oblikah alergij, vključno s senenim nahodom oz. alergijskim rinitisom. Za še boljše rezultate lahko vodi, ki jo boste uporabili za parno terapijo, dodate nekaj kapljic eteričnega olja. Odlična izbira je denimo eterično olje evkaliptusa.

2. Lajšanje glavobolov

Vzroki za glavobol so precej raznoliki. Med drugim gre lahko za posledico dehidracije ali stresa. Eden od razlogov za glavobole pa so lahko tudi zamašeni oziroma vneti sinusi, ki so pogosto tesno povezani s čezmernim kopičenjem sluzi. Parna terapija lahko tako posredno pomaga ublažiti glavobol.

3.  Lepša koža in bolj zdravi lasje

Pozabite na drage kozmetične postopke za globinsko čiščenje kože. Parna terapija je izjemno poceni, hkrati pa zelo učinkovita pomoč pri zamašenih porah. Para namreč odpre pore in spodbudi izločanje nečistoče. Tako lahko med drugim pomaga tudi pri aknah. Izvajanje parne terapije je smiselno pred nanosom kozmetike, saj bo koža tako lažje absorbirala koristne snovi. Para pa lahko obenem koristi tudi vašim lasem oziroma lasišču. Učinek je podoben kot pri porah. Para bo torej odprla lasne mešičke in pripomogla k učinkovitejšemu odstranjevanju nečistoč. Obenem pa bo prispevala k boljši absorpciji izdelkov za nego lasišča.

- Oglas -

4. Učinkovitejše razstrupljanje telesa

Parne terapije ne smemo zamenjevati s savnanjem (pri slednjem se praviloma uporablja precej suh vroč zrak, ki nastane s segrevanjem kamnov), vendar so lahko nekateri pozitivni učinki zelo sorodni. Tako savnanje kot parna terapija denimo spodbudite hitrejše izločanje strupenih snovi. Tako gre za metodi, ki sta odlična podpora našemu razstrupljevalnemu sistemu.

5. Izboljšanje prekrvavitve

S pomočjo parne terapije lahko uspešno spodbudite prekrvavitev. Metoda je zato med drugim koristna za osebe, ki se pogosto spopadajo z mrzlimi dlanmi in stopali. Pomaga pa tudi pri drugih težavah, ki so na različne načine povezane s slabo prekrvavitvijo. S parno terapijo lahko med drugim zmanjšate nevarnost za krčne žile.

6. Ublažitev bolečin v mišicah in sklepih

Parna terapija velja za zelo učinkovito naravno metodo za lajšanje bolečin v mišicah, na primer po intenzivni vadbi. Obenem pa pomaga pri bolečinah v sklepih, vključno z bolečinami, ki so posledica artritisa.

7. Uspešnejše hujšanje

Zgolj parna terapija seveda ne bo dovolj za to, da se znebite morebitnih odvečnih kilogramov, vendar je lahko dobrodošla pomoč pri hujšanju. S parno terapijo lahko namreč spodbudite delovanje metabolizma, kar olajša izgubo odvečnih maščobnih zalog.

.

NAJNOVEJŠE