0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaNaravna pomoč pri aknah: 7 učinkovitih pripravkov in ukrepov

Naravna pomoč pri aknah: 7 učinkovitih pripravkov in ukrepov

MORDA VAS ZANIMA

Akne nikakor niso samo težava mladostnikov. Drži sicer, da je tveganje za akne največje prav v mladosti, vendar vas lahko presenetijo tudi v poznejših obdobjih. Običajno so povezane s čezmernim izločanjem maščob, ki zamašijo kožne pore, in s čezmerno razmnožitvijo bakterij. Zanje pa so lahko krivi tudi genetski dejavniki, neprimerna prehrana itn.

- Oglas -

V paniki mnogi posežejo po zelo agresivnih pripravkih, ki lahko poškodujejo kožo in pustijo nepopravljive posledice. Če težava ni prehuda, je precej bolj smiselna uporaba nežnejših, naravnih pripravkov, ki so nemalokrat presenetljivo učinkoviti …

1. Eterično olje čajevca

Zaradi protibakterijskih učinkov je lahko eterično olje čajevca med drugim zelo dragocena naravna pomoč pri spopadanju z bakterijami. Olje zavre razmnoževanje bakterij, obenem pa pomaga odmašiti pore. Eteričnega olja seveda ne smete uporabljati v nerazredčeni obliki, saj bi lahko s tem poškodovali kožo. Priporočamo mešanje z vodo v razmerju 1 : 9. Kožo na obrazu najprej očistite, nato pa mešanico vode in eteričnega olja čajevca s pomočjo vatirane palčke nanesite na problematična območja.

2. Soda bikarbona (maska ali piling)

Možnosti uporabe sode bikarbone so skorajda neomejene. Soda vam lahko med drugim pomaga tudi pri lajšanju težav z aknami. Odlikujejo jo namreč antiseptične, protibakterijske in protiglivične lastnosti. Poleg tega lahko absorbira presežek maščobe. Sodi bikarboni dodajte malce vode in premešajte, da dobite gosto pasto, ki jo lahko nato uporabite kot masko za obraz (na koži jo pustite približno 20 minut) ali za nežen piling kože. Na koncu nanesite kakovostno vlažilno kozmetiko, ki ne sme biti premastna.

- Oglas -

3. Maska iz papaje

V papaji se skriva zelo koristen encim, imenovan papain. Gre za encim, ki je znan po protivnetnih učinkih. Tako je lahko koristen tudi v boju z aknami. Iz svežega sadeža izdolbite meso in ga dobro pretlačite, nato pa ga uporabite kot masko, ki jo nanesite na očiščeno kožo in jo pustite učinkovati približno 20 minut.

4. Redna menjava prevlek vzglavnikov

Priporočamo, da prevleke za vzglavnike menjate najmanj enkrat tedensko. Na prevleki se namreč hitro nakopičijo odmrle kožne celice, bakterije, maščobe itn. Ob stiku se lahko te snovi in mikroorganizmi prenesejo na kožo ter poslabšajo težave z aknami.

5. Pasta iz pomarančne lupine

Kombinacija citronske kisline in vitamina C, ki se skriva v olupkih pomaranče, je lahko zelo koristna za kožo, nagnjeno k aknam. Maska iz pomarančnih lupin pomaga odstraniti odmrle kožne celice, ki mašijo pore, in škodljive bakterije. Vitamin C v maski pa je še posebej koristen za spodbujanje obnove kože. Potrebujete olupke dveh pomaranč, ki jih zmešajte v kuhinjskem mešalniku. Dodajte toliko vode, da nastane gosta pasta, ki jo nato nanesite na očiščeno kožo za približno 25 minut.

6. Para za odmašitev por

Zelo preprosta, vendar izjemno učinkovita metoda za lažje spopadanje z aknami so redne parne kopeli za obraz. Para namreč odpre zamašene pore in spodbudi izločanje nečistoč. Tako je priporočljivo, da si jih privoščite vsaj enkrat tedensko.

- Oglas -

7. Česnov tonik

Česen je znan kot izjemno močan naravni antibiotik. Tako ni presenetljivo, da je lahko med drugim zelo koristen tudi pri spopadanju z aknami. Priporočamo uporabo česnovega tonika, saj bi lahko neposreden stik česnovih strokov s kožo povzročil neprijetno reakcijo. Potrebujete 3 stroke česna, ki jih olupite in pretlačite, nato pa jih stresite v skodelico z vodo. Počakajte približno 10 minut, nato pa v mešanico pomakajte košček vate in z njim nežno zdrgnite predhodno očiščeno kožo na obrazu. Namesto vode lahko po želji uporabite gel aloe vere. Obenem priporočamo redno uživanje česna, saj je pomembno, da se aken lotite tudi »od znotraj«.

Preberite še:

NAJNOVEJŠE