0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaAkne v menopavzi: 5 nasvetov za ublažitev težav

Akne v menopavzi: 5 nasvetov za ublažitev težav

MORDA VAS ZANIMA

Akne seveda niso nekaj, s čimer bi se spopadali zgolj najstniki. Čeprav so bolj značilne za določena življenjska obdobja kot za druga, nas lahko presenetijo praktično kadar koli. Precej pogoste so denimo tudi akne v menopavzi. V tem obdobju so akne običajno povezane s precejšnjimi hormonskimi spremembami, ki seveda vplivajo tudi na kožo. Običajno sicer to pomeni, da postane koža bolj suha in da se tvorba kolagena upočasni, vendar pa se lahko včasih hormonske spremembe v menopavzi navzven odrazijo tudi v obliki aken. Za akne v tem obdobju je značilno, da so pogosto povezane z oslabljeno zaščitno funkcijo kože in s kožnimi vnetji. Tako zahtevajo specifičen pristop …

- Oglas -

1. Izogibajte se izdelkom, ki  pretirano izsušijo kožo

Na prvi pogled se zdi morda ideja, da si pri aknah v menopavzi pomagate s kozmetičnimi pripravki, s pomočjo katerih lahko izsušite kožo, smiselna. Vendar pa se morate pri tem zavedati, da je zrela koža precej drugačna od kože najstnikov. Medtem ko lahko najstniška koža prenese tudi malce bolj agresivne sestavine – čeprav se jim je tudi v tem obdobju bolje izogniti – to nikakor ne velja za zrelo kožo, ki je najverjetneje že nekoliko stanjšana in precej bolj občutljiva kot v mladih letih. Izogibajte se torej izdelkom, katerih primarni namen je izsušitev kože.

2. Izberite kombinacijo nežnih kislin in vlažilnih sestavin

Tudi v primeru aken v menopavzi je zelo pomembno ustrezno čiščenje kože. Pri tem si lahko pomagate z izdelki, ki vsebujejo sestavine, kot je salicilna kislina, vendar pa pri tem pazite, da koncentracija ne bo previsoka. Obenem je zelo priporočljivo, da izdelek hkrati vsebuje vlažilne sestavine, ki preprečijo (dodatno) razdraženost kože.

3. Pomagajte si z oljem čajevca, koloidnim ovsom ali aloe vero

Kot smo omenili uvodoma, so akne v menopavzi večinoma povezane z vnetji. Če se želite znebiti aken, je tako zelo pomembno, da posvetite dovolj pozornosti protivnetni negi. Pri tem pa so lahko seveda zelo koristne določene naravne sestavine. Odlična izbira za nego zrele kože, nagnjene k aknam, je na primer gel aloe vere, ki se priporoča pri najrazličnejših oblikah vnetjih – vključno s sončnimi opeklinami. Dobra izbira za pripravo oblog za kože so lahko ovseni kosmiči, še posebej pa t. i. koloidni oves (gre za zelo drobno mlete ovsene kosmiče, kar omogoča, da koristne snovi lažje prodrejo skozi kožo). S protivnetnim delovanjem pa se lahko pohvalijo tudi določena eterična olja, na primer eterično olje čajevca. Če se odločite za uporabo eteričnih olj, jih morate pred nanosom na kožo seveda ustrezno razredčiti.

- Oglas -

4. Uživajte več protivnetnih živil

Protivnetna nega pa seveda ni zgolj zunanja, ampak morate biti pozorni tudi na to, kaj vnašate vase. Če so vas v menopavzi poleg vseh drugih sprememb presenetile tudi akne, priporočamo, da povečate vnos živil s protivnetnimi učinki. Sem med drugim spadajo najrazličnejše vrste sadja in zelenjave, česen, kurkuma ter ingver. Po drugi strani pa se je pametno izogibati živilom, ki sprožajo vnetne reakcije v telesu, na primer mlečnim izdelkom in sladkorju.

5. Poskrbite za kakovosten spanec in čim manj stresa

Podobno kot v drugih življenjskih obdobjih lahko tudi v menopavzi stres poslabša najrazličnejše težave s kožo, vključno s težavami z aknami. Znano je namreč, da stres prispeva k vnetjem v telesu. Tako je pomembno, da poskušate karseda omejiti količino stresa v svojem življenju, hkrati pa poskrbite za dovolj kakovostnega spanja – pomanjkanje spanca lahko namreč prav tako vpliva na vnetja v telesu, kar med drugim pomeni tudi več težav z aknami.

Preberite tudi: Menopavza: Celovit pristop za lajšanje simptomov

.

NAJNOVEJŠE