0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & Energija9 nasvetov za zdravju prijaznejši zrak v stanovanju

9 nasvetov za zdravju prijaznejši zrak v stanovanju

MORDA VAS ZANIMA

Ali ste vedeli, da povprečen Severnoameričan in Evropejec v zaprtih prostorih preživita kar približno 90 odstotkov svojega življenja?

- Oglas -

Ukrepi za zmanjševanje onesnaženosti zunanjega zraka so nedvomno izjemno pomembni, vendar so obenem nujni tudi ukrepi za izboljšanje kakovosti zraka v zaprtih prostorih. Največ neposrednega vpliva imate seveda v svojem domu, zato je vsekakor pametno, da poskušate poskrbeti za to, da bo zrak v vašem stanovanju čim bolj zdrav in prijeten za bivanje …

1. Znebite se preprog

Preproge lahko sicer poskrbijo za prijetnejši občutek pod nogami in za zaščito talnih oblog, obenem pa gre za lep dekorativni dodatek, toda z zdravstvenega vidika uporaba preprog ni najbolj priporočljiva. V preprogah se namreč s pospešeno hitrostjo kopičijo pršice, prašni delci, umazanija itn., kar je lahko krivo za slabšo kakovost zraka (podoben učinek imajo lahko tudi zavese). Tako je pametno, da zmanjšate število preprog v svojem stanovanju ali da se jim povsem odpoveste. Če se odločite, da boste preproge obdržali, pa je seveda nujno redno sesanje, pri čemer se priporoča uporaba sesalnikov s HEPA-filtri.

2. Uporabljajte naravne osvežilce zraka

Kupljeni osvežilci zraka so sicer praktični, vendar na žalost pogosto vsebujejo snovi, ki onesnažujejo zrak in škodujejo zdravju. Kakovost zraka v vašem domu bo precej boljša, če boste uporabljali naravne, doma izdelane osvežilce zraka. Dobra rešitev pa je lahko tudi difuzor za eterična olja, še posebej če boste uporabljali eterična olja s protimikrobnim učinkom, ki lahko pomagajo uničiti škodljive mikroorganizme v zraku.

- Oglas -
9 nasvetov za zdravju prijaznejši zrak v stanovanju

3. Stanovanje napolnite z (dodatnimi) zelenimi rastlinami

Ko gre za zelene rastline, vam ni treba upoštevati načela »manj je več«. S povečevanjem števila zelenih rastlin se namreč izboljšuje kakovost zraka v prostoru. Tako je pametno, da poskušate v svojem domu najti prostor za čim več zelenih rastlin. H kakovosti zraka ne prispevajo samo rastline, ampak tudi mikroorganizmi v prsti.

4. Redne kopeli za štirinožne člane vašega gospodinjstva

Podobno kot ljudje potrebujejo tudi štirinožne živali, ki bivajo v vašem stanovanju, redne kopeli. Skrb za higieno hišnih ljubljenčkov – še posebej tistih, ki precej časa preživijo zunaj – je med drugim pomembna tudi za kakovost zraka.

5. Znebite se plesni

Eden od najnevarnejših krivcev za slab zrak v prostoru je plesen. Mikotoksini, ki nastajajo zaradi prisotnosti nevarne plesni, lahko povzročijo ogromno težav z zdravjem in počutjem. Tako je pomembno, da rešite morebitne težave z vlago in da se znebite plesni, ki se je morda že pojavila po stenah.

6. Razmislite o zamenjavi (starega) plinskega štedilnika

Kopičenje strupenih snovi v zraku je lahko tesno povezano s procesom priprave hrane. Problematični so predvsem starejši plinski štedilniki (pa tudi plinske pečice), saj se med pripravo hrane sprošča precej dušikovega dioksida, kar lahko na dolgi rok privede do različnih zdravstvenih težav. Seveda pa je tu tudi neposredna nevarnost, povezana z ogljikovim monoksidom, ki je lahko celo usoden.

- Oglas -

7. Skrbite za redno prezračevanje prostorov

Redno zračenje prostorov je izjemno pomembno – če ni seveda zunanji zrak pretirano onesnažen. S klasičnim prezračevanjem seveda izgubimo precej dragocene energije, predvsem v zimskih mesecih, zato je smiselno razmisliti o investiciji v t. i. rekuperacijski sistem, ki omogoča izrabo toplote v »odpadnem« zraku.

8. Omislite si himalajske solne lučke

Himalajske solne lučke niso samo čudovit dekorativni dodatek. Tudi z njihovo pomočjo lahko namreč izboljšate kakovost zraka v stanovanju. Himalajske solne lučke namreč oddajajo negativne ione, ki lahko prispevajo k čistejšemu zraku.

9. Pomagajte si z aktivnim ogljem

Aktivno oziroma aktivirano oglje lahko nase veže najrazličnejše strupene kemikalije in jih nevtralizira. Tako se lahko med drugim uporabi tudi kot pomoč pri naravnem čiščenju zraka v prostoru, oglje pa bo hkrati prispevalo k nevtralizaciji neprijetnih vonjav.

.

NAJNOVEJŠE