Palmin sladkor

Palmin sladkor, imenovan tudi jaggery (jaggeree) ali gur je sladilo, pridobljeno iz soka vzhodnoindijske palme, ki ga zgostijo s kuhanjem v melaso in nato ohladijo Lahko je svetlo zlate do temno rjave barve. Nekateri mu pravijo tudi palmin med. Palmin sok po segrevanju ohladijo, da nastanejo kristali in sladkor v trdni kristalni obliki.

Palmin sladkorDomaฤini ga uporabljajo za kuhanje palmovega vina in pri kuhi. Ker je palmin sladkor iz ekoloลกke predelave, nerafiniran, brez konzervansov in umetnih barvil ter je zelo malo obdelan, vsebuje zelo veliko naravnih mineralnih snovi, kot so mineralne soli in ลพelezo, zato je tudi zdravju koristno sladilo. V ayurvedi se palmin sladkor uporablja pri zdravljenju infekcij grla in pljuฤ. Ker sladkor pridobivajo prez centrifugiranja, so kristali lahko razliฤnih oblik. Palmin sladkor prav tako zniลพuje kislost ลพelodฤne kisline.

Okus palminega sladkorja lahko primerjamo z okusom pravega rjavega sladkorja in nekaterimi oblikami surovega, nerafiniranega in neobdelanega sladkorja. ฤŒeprav je bolj zdrav od belega sladkorja, je ลกe vedno sladkor in kot tak vsebuje veliko enostavnih ogljikovih hidratov.

Palmin sladkor v Indijski kuhinji

V Indijski kuhinji palmin sladkor uporabljajo za sladkanje pikantnih jedi. ล ฤepec ali dva dodajo jedem, kot sta curry in sambar. Sambar je zelenjavna enolonฤnica iz leฤe, pogosta predvsem na obmoฤjih Indije in ล rilanke. Majhne koลกฤke palminega sladkorja domaฤini jedo tudi kot sladico, ali pa v kombinaciji s tradicionalnimi indijskimi zaฤimbami, iz ฤesar izdelujejo vrsto slaลกฤic.

Tudi za sreฤo

Nekateri Indijci menijo, da palmin sladkor prinaลกa sreฤo, zato pojedo nekaj koลกฤkov sladkorja, preden se lotijo novega posla. Zaradi svoje popularnosti in pomenav indijski kulturi in prehrani ni ฤudno, da igra pomembno vlogo med ljudmi.

Bodi Eko
Bodi Eko
Na uredniลกtvu s skupnimi moฤmi pripravljamo ลกtevilne ฤlanke in prispevke za zdravje in zdravo ลพivljenje, ekologijo ter nasvetov za dom ter uฤinkovito rabo energije ลฝe veฤ kot 20 let spremljamo in raziskujemo omenjena podroฤja ter se ves ฤas izobraลพujemo in nadgrajujemo svoje znanje.

NAJNOVEJล E