Palmin sladkor, imenovan tudi jaggery (jaggeree) ali gur je sladilo, pridobljeno iz soka vzhodnoindijske palme, ki ga zgostijo s kuhanjem v melaso in nato ohladijo Lahko je svetlo zlate do temno rjave barve. Nekateri mu pravijo tudi palmin med. Palmin sok po segrevanju ohladijo, da nastanejo kristali in sladkor v trdni kristalni obliki.
Domaฤini ga uporabljajo za kuhanje palmovega vina in pri kuhi. Ker je palmin sladkor iz ekoloลกke predelave, nerafiniran, brez konzervansov in umetnih barvil ter je zelo malo obdelan, vsebuje zelo veliko naravnih mineralnih snovi, kot so mineralne soli in ลพelezo, zato je tudi zdravju koristno sladilo. V ayurvedi se palmin sladkor uporablja pri zdravljenju infekcij grla in pljuฤ. Ker sladkor pridobivajo prez centrifugiranja, so kristali lahko razliฤnih oblik. Palmin sladkor prav tako zniลพuje kislost ลพelodฤne kisline.
Okus palminega sladkorja lahko primerjamo z okusom pravega rjavega sladkorja in nekaterimi oblikami surovega, nerafiniranega in neobdelanega sladkorja. ฤeprav je bolj zdrav od belega sladkorja, je ลกe vedno sladkor in kot tak vsebuje veliko enostavnih ogljikovih hidratov.
Palmin sladkor v Indijski kuhinji
V Indijski kuhinji palmin sladkor uporabljajo za sladkanje pikantnih jedi. ล ฤepec ali dva dodajo jedem, kot sta curry in sambar. Sambar je zelenjavna enolonฤnica iz leฤe, pogosta predvsem na obmoฤjih Indije in ล rilanke. Majhne koลกฤke palminega sladkorja domaฤini jedo tudi kot sladico, ali pa v kombinaciji s tradicionalnimi indijskimi zaฤimbami, iz ฤesar izdelujejo vrsto slaลกฤic.
Tudi za sreฤo
Nekateri Indijci menijo, da palmin sladkor prinaลกa sreฤo, zato pojedo nekaj koลกฤkov sladkorja, preden se lotijo novega posla. Zaradi svoje popularnosti in pomenav indijski kulturi in prehrani ni ฤudno, da igra pomembno vlogo med ljudmi.