0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPalmin sladkor

Palmin sladkor

MORDA VAS ZANIMA

Palmin sladkor, imenovan tudi jaggery (jaggeree) ali gur je sladilo, pridobljeno iz soka vzhodnoindijske palme, ki ga zgostijo s kuhanjem v melaso in nato ohladijo Lahko je svetlo zlate do temno rjave barve. Nekateri mu pravijo tudi palmin med. Palmin sok po segrevanju ohladijo, da nastanejo kristali in sladkor v trdni kristalni obliki.

- Oglas -

Palmin sladkorDomačini ga uporabljajo za kuhanje palmovega vina in pri kuhi. Ker je palmin sladkor iz ekološke predelave, nerafiniran, brez konzervansov in umetnih barvil ter je zelo malo obdelan, vsebuje zelo veliko naravnih mineralnih snovi, kot so mineralne soli in železo, zato je tudi zdravju koristno sladilo. V ayurvedi se palmin sladkor uporablja pri zdravljenju infekcij grla in pljuč. Ker sladkor pridobivajo prez centrifugiranja, so kristali lahko različnih oblik. Palmin sladkor prav tako znižuje kislost želodčne kisline.

Okus palminega sladkorja lahko primerjamo z okusom pravega rjavega sladkorja in nekaterimi oblikami surovega, nerafiniranega in neobdelanega sladkorja. Čeprav je bolj zdrav od belega sladkorja, je še vedno sladkor in kot tak vsebuje veliko enostavnih ogljikovih hidratov.

Palmin sladkor v Indijski kuhinji

V Indijski kuhinji palmin sladkor uporabljajo za sladkanje pikantnih jedi. Ščepec ali dva dodajo jedem, kot sta curry in sambar. Sambar je zelenjavna enolončnica iz leče, pogosta predvsem na območjih Indije in Šrilanke. Majhne koščke palminega sladkorja domačini jedo tudi kot sladico, ali pa v kombinaciji s tradicionalnimi indijskimi začimbami, iz česar izdelujejo vrsto slaščic.

- Oglas -

Tudi za srečo

Nekateri Indijci menijo, da palmin sladkor prinaša srečo, zato pojedo nekaj koščkov sladkorja, preden se lotijo novega posla. Zaradi svoje popularnosti in pomenav indijski kulturi in prehrani ni čudno, da igra pomembno vlogo med ljudmi.

.

NAJNOVEJŠE