5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?
Zdravje & prehranaPalmin sladkor

Palmin sladkor

MORDA VAS ZANIMA

Palmin sladkor, imenovan tudi jaggery (jaggeree) ali gur je sladilo, pridobljeno iz soka vzhodnoindijske palme, ki ga zgostijo s kuhanjem v melaso in nato ohladijo Lahko je svetlo zlate do temno rjave barve. Nekateri mu pravijo tudi palmin med. Palmin sok po segrevanju ohladijo, da nastanejo kristali in sladkor v trdni kristalni obliki.

- Oglas -

Palmin sladkorDomačini ga uporabljajo za kuhanje palmovega vina in pri kuhi. Ker je palmin sladkor iz ekološke predelave, nerafiniran, brez konzervansov in umetnih barvil ter je zelo malo obdelan, vsebuje zelo veliko naravnih mineralnih snovi, kot so mineralne soli in železo, zato je tudi zdravju koristno sladilo. V ayurvedi se palmin sladkor uporablja pri zdravljenju infekcij grla in pljuč. Ker sladkor pridobivajo prez centrifugiranja, so kristali lahko različnih oblik. Palmin sladkor prav tako znižuje kislost želodčne kisline.

Okus palminega sladkorja lahko primerjamo z okusom pravega rjavega sladkorja in nekaterimi oblikami surovega, nerafiniranega in neobdelanega sladkorja. Čeprav je bolj zdrav od belega sladkorja, je še vedno sladkor in kot tak vsebuje veliko enostavnih ogljikovih hidratov.

Palmin sladkor v Indijski kuhinji

V Indijski kuhinji palmin sladkor uporabljajo za sladkanje pikantnih jedi. Ščepec ali dva dodajo jedem, kot sta curry in sambar. Sambar je zelenjavna enolončnica iz leče, pogosta predvsem na območjih Indije in Šrilanke. Majhne koščke palminega sladkorja domačini jedo tudi kot sladico, ali pa v kombinaciji s tradicionalnimi indijskimi začimbami, iz česar izdelujejo vrsto slaščic.

Tudi za srečo

Nekateri Indijci menijo, da palmin sladkor prinaša srečo, zato pojedo nekaj koščkov sladkorja, preden se lotijo novega posla. Zaradi svoje popularnosti in pomenav indijski kulturi in prehrani ni čudno, da igra pomembno vlogo med ljudmi.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×