0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaOtroci naj vzljubijo sadje in zelenjavo

Otroci naj vzljubijo sadje in zelenjavo

MORDA VAS ZANIMA

Otrokom za nagrado prepogosto ponujamo škodljive stvari, kot so sladkarije ali gledanje risanke. Poskrbite, da boste vi in ostali skrbniki otrok ponujali zdrave nagrade. Otroci bodo prav tako veseli, poleg tega bodo še pokali od zdravja.

- Oglas -

Najbolje je, da jim že od malih nog za nagrade ponujamo raje kakšen sadež ali zelenjavo, ki ga imajo radi. Morda banano, hruško, lubenico ali sladek korenček. Lahko tudi suho sadje ali kakšne oreščke. Namesto risank pa jim za nagrado raje ponudite branje zgodbice, sprehod po jesenskem listju ali hitro tekanje po dvorišču. Otroci radi plešejo, rišejo in se igrajo razne vloge odraslih. Ponudite jim raje takšne nagrade in tako v njih razvijajte željo po še. Če bo že od malih nog nagrada risanka, sprehod pa nuja, bo tako najbrž ostalo tudi v starejših letih. Poleg tega vključite zdrave navade v pravljice in pripovedke o njihovih junakih. Če bo glavni junak pravljice rad hrustal korenček, jih bo najbrž tudi otrok.

otroci-sadje-zelenjava

Otroke že od malega učimo, kako izbiramo ekološko sadje in zelenjavo ter zakaj so domači kmetje najboljši. Otroci bodo z veseljem pomagali tudi na vašem eko vrtičku in nekatero zelenjavo poskusili kar na samem vrtu. Vključite jih v vašo ljubezen do sadja in zelenjave, tako bodo čutili tudi vaši otroci.

- Oglas -

Sadje in zelenjava pri otrocih

Sadje in zelenjava sta za zdravje otrok nujno pomembna. Na žalost pa veliko otrok zaužije premalo teh živil, zakar jim primanjkuje pomembnih vitaminov in mineralov. Velikokrat otroci raje posegajo po sladkarijah kot po sadju, zelenjavo pa na sploh radi zavračajo. Zato strokovnjaki v sklopu projekta “Shema šolskega sadja in zelenjave”, ki ga spodbuja Evropska unija, staršem svetujejo, kako spodbuditi otroke, da bi pojedli več tovrstnih živil.

“Spodbujajte otrokovo zanimanje za zelenjavo in zelenjavne jedi, otrok naj sodeluje pri delu na vrtu ali drugi obliki vzgoje rastlin,” svetujejo. Poleg tega ga vključimo tudi v proces priprave teh jedi. Otroci morajo spoznavati nove okuse in oblike uživanja zelenjave, ki naj jim bodo privlačne. “Naredite na primer sadno-zelenjavne sokove, kalčke, privlačno narezano zelenjavo kot vmesni prigrizek, zelenjavo kot dodatek jedem, ki so sicer priljubljene pri otrocih. Kot denimo zelenjava v sendviču.” Predlagajo, naj imajo otroci možnost izbire med vsaj dvema vrstama zelenjave na jedilniku, saj to poveča možnost, da pojedo vsaj eno. Tudi odraslim namreč nekatere stvari niso všeč in otrok mora imeti dovoljenje in možnost, da razvije svoj lasten okus. Videz in okus zelenjave mora biti pri tem vedno privlačen.

Izogibajte se nezdravim prigrizkom

“Otroci naj spoznavajo značilnosti posamezne vrste zelenjave, spoznavanje pa naj poteka na nevsiljiv način, brez pretiranega siljenja in prepričevanja,” svetujejo strokovnjaki. Otrokom je treba predstaviti tudi negativne posledice prehranjevanja z nezdravo hrano.  Pri tem je treba čim bolj povečati možnosti za uživanje zelenjave, ta naj bo na jedilniku čim pogosteje. Starši lahko veliko naredimo tudi z dobrim zgledom. Če starši ne jedo sadja in zelenjave, je najbrž tudi otroci ne bodo marali.  “Starši se morajo prav tako zavedati, da otrokove želje in zahteve po določeni hrani še ne pomenijo dejanskih otrokovih potreb in da je ena njihovih temeljnih odgovornosti, da otroka zdravo in kakovostno hranijo,” opozarjajo. Pri izbirčnih in neješčih otrocih se moramo izogibati vmesnim nezdravim prigrizkom. Prigrizki naj bodo čim večkrat v obliki privlačne zelenjave, ki jo imajo lahko tudi ves čas na voljo. Za zdravo prehranjevanje otrok boste res potrebovali več časa in vztrajnosti, a boste pozitivne učinke kmalu prepoznali.

.

NAJNOVEJŠE