0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaOkrepimo imunski sistem našega malčka

Okrepimo imunski sistem našega malčka

MORDA VAS ZANIMA

Naše okolje naseljujejo številni mikroorganizmi, in sicer bakterije, glive, virusi in paraziti. Ljudje smo večinoma na vse te mikroorganizme popolnoma prilagojeni, nekateri od njih nam celo zelo koristijo. Gre za mikroorganizem v črevesju, ki opravljajo zelo pomembne naloge in si prizadevajo ohranjati naše zdravje.

- Oglas -

Vendar pa so nekateri mikroorganizmi tudi škodljivi – še posebej zahrbtni so različni virusi.

Naš imunski sistem je zelo zapleten sistem, ki je razpreden po celem telesu. Sestavljajo ga imunski organi in tkiva, kjer se nahajajo različne vrste imunskih celic – to so tiste celice, ki naše telo uspešno in učinkovito branijo pred različnimi sovražnimi mikrobi. Med imunskimi celicami še posebej pomembno vlogo igrajo celice v kostnem mozgu.

Kadar naš imunski sistem ne deluje optimalno, smo veliko bolj dovzetni za različna obolenja. Pogosteje zbolimo za različnimi nalezljivimi boleznimi, te trajajo neobičajno dolgo, pogosto pa se na videz precej nedolžno obolenje razvije v zelo resno bolezensko stanje (na primer navaden prehlad v pljučnico). Do okvare imunskega sistema lahko pride zaradi dednosti, različnih bolezni pa tudi zaradi zdravljenja z določenimi vrstami zdravil.

- Oglas -

Otroci potrebujejo vitamine za dober imunski sistem

Kako okrepiti imunski sistem?

V zimskih mesecih so najpogostejša različna prehladna obolenja, virus gripe, bronhitis in angine. Gre za virusna obolenja, ki se prenašajo po zraku.

V hladnejših mesecih se več zadržujemo v zaprtih prostorih, skrajni deli telesa so slabše prekrvavljeni, večjo pogostost tovrstnih obolenj pa lahko pripišemo tudi biološkemu ciklu virusov. Ta cikel se začne proti koncu decembra, traja pa približno dva meseca. Veliko ljudi zmotno misli, da so zboleli zaradi mrzlega zraka – pravi razlog za obolenje je okužba z virusom.

Zelo pomembno je, da se tudi v hladnejših mesecih gibamo na svežem zraku ter pazimo, da najbolj izpostavljeni deli telesa niso podhlajeni. Strokovnjaki odsvetujejo zadrževanje v nakupovalnih središčih in na drugih mestih, kjer je veliko ljudi. Ta mesta še posebej niso primerna za majhne otroke, saj gre za pravo leglo virusov in bakterij.

- Oglas -

Na delovanje imunskega sistema pa v veliki meri vpliva tudi naša prehrana. Z uživanjem velike količine močno predelanih živil sebi in svojemu zdravju nikakor ne delamo nobene usluge. Pomembno je, da naša prehrana vsebuje čim več zelenjave, sadja in oreščkov, ki s svojo bogato hranilno vrednostjo pozitivno vplivajo na delovanje našega imunskega sistema. Prav tako je zelo pomembno, da uživamo veliko kakovostnih beljakovin.

Tudi dojenje pozitivno vpliva na naš imunski sistem. Materino mleko otroka oskrbi z vsemi potrebnimi hranili, ki jih ta nujno potrebuje za razvoj. Raziskave dokazujejo, da so okužbe pri ljudeh (ne le pri otrocih, ampak tudi pri odraslih), ki so bili dojeni, redkejše, kot pri tistih, ki se niso dojili.

.

NAJNOVEJŠE