Aditiv E466 najverjetneje nevarnejši, kot se je verjelo doslej

Aditiv karboksimetil celuloza se uporablja pri izdelavi najrazličnejših živil. Pogosteje se je začel uporabljati v 60. letih prejšnjega stoletja.

Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.
Dom & energija5 nasvetov za zdravju in okolju prijazno čiščenje

5 nasvetov za zdravju in okolju prijazno čiščenje

MORDA VAS ZANIMA

Mnogi ljudje imajo občutek, da morajo pri čiščenju uporabljati zelo močna čistilna sredstva, ki jih kupijo v trgovini, sicer ne bodo dosegli želenega učinka. V resnici pa lahko tudi s povsem naravnimi čistili očistite svoj dom enako kvalitetno ali celo bolj. Vsekakor je dobro poznati nekaj skrivnosti, povezanih z ekološkim čiščenjem, saj je to precej bolj prijazno do vašega zdravja in zdravja vaših najbližjih, seveda pa tudi do okolja. Prav zato je tudi vse več tistih, ki se odpovedujejo uporabi klasičnih čistil, saj se zavedajo številnih tveganj, ki jih takšna čistila povzročajo.

- Oglas -

Eko Čistila

Ekološko čiščenje ogledal in oken

Čistila za steklo pogosto vsebujejo amonijak, zato so lahko precej nevarna. Svetujemo vam, da za čiščenje oken in ogledal raje uporabite mešanico 4 žlic limone in 1,5 litra vode. Presenečeni boste nad čistočo stekla. Prav tako zelo učinkovit je pri čiščenju oken in ogledal pripravek iz 60 mililitrov belega kisa, žlice koruznega škroba in 5 decilitrov tople vode. Še ena od zelo dobrih alternativ klasičnim čistilom za steklo pa je mešanica čistilnega alkohola in vode (v razmerju 1 : 1) ter žličke virginskega nepozebnika.

Loščilo za leseno pohištvo

V loščilih za pohištvo običajno najdemo naftne destilate in topila, zaradi česar lahko ogrozijo vaše zdravje. Poleg tega pa njihov vonj pogosto ni najbolj prijeten. Zelo učinkovito naravno loščilo za leseno pohištvo lahko pripravite iz olivnega olja in limoninega soka (razmerje med sestavinama naj bo 2 : 1). Z uporabo tega loščila bo imelo vaše pohištvo prijeten vonj, obenem pa tudi čudovit sijaj.

Čiščenje kamina

Kamin, na katerem so se pojavili madeži zaradi saj in dima, lahko zelo enostavno očistite z uporabo paste iz vinskega kamna in vode. S pasto premažite madeže in pustite delovati oziroma počakajte, da se pasta posuši, nato pa površino dobro zdrgnite. Če vam težave povzroča predvsem čiščenje notranjosti kamina, pa si lahko pomagate tako, da v ogenj občasno vržete pest soli. Gorenje soli bo nekoliko zmehčalo saje, zato bo čiščenje precej hitrejše in enostavnejše.

Ne pozabite na čiščenje prezračevalnih sistemov

- Oglas -

Kvaliteta zraka v vašem domu ima izjemno velik vpliv na zdravje in počutje vaše družine. Četudi redno čistite stanovanje in izvajate tudi generalna čiščenja, bo bivanje v stanovanju še vedno precej manj zdravo, kot bi lahko bilo, če ne boste poskrbeli za čiščenje prezračevalnih sistemov. V njih lahko namreč sčasoma pride do razvoja plesni ter nabiranja prahu, umazanije in drugih škodljivih snovi. Ker gre za zahtevnejše in nemalokrat tudi precej nevarno opravilo, ki ga boste težko izvedli sami, vam svetujemo, da najamete mojstra, ki ima dovolj izkušenj s tovrstnimi deli.

Izvrstno in povsem enostavno čistilo za tla

Kombinacija kisa in vode dela čudeže pri čiščenju večine talnih površin, ki jih lahko najdemo v naših domovih. V 4 litre tople vode nalijte 2,5 decilitra kisa in uporabite mešanico namesto običajnega čistila za tla. Kot že omenjeno, je povsem naravno ter zdravju in okolju prijazno čistilo iz vode in kisa primerno za najrazličnejše talne obloge, od keramičnih ploščic do linoleja, vinila, lesa itn. Po tem, ko zbrišete tla, vam ni treba ponoviti postopka samo z vodo. To vam bo prihranilo tako čas kot vodo, obenem pa bo učinek čistila precej boljši. Ne skrbite zaradi vonja, saj bo že kmalu izginil.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×