0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaV Avstralijo se je vrnil skorbut

V Avstralijo se je vrnil skorbut

MORDA VAS ZANIMA

Skorbut je bolezen, ki se pojavi zaradi pomanjkanja C-vitamina. Nekoč so na dolgih poteh za njo zbolevali mornarji, ki so bili več mesecev brez sadja in zelenjave. Bolezen smo v sodobnem svetu praktično izkoreninili, nedavno pa je odjeknila vest, da se je zopet pojavila – v Avstraliji.

- Oglas -

Avstralske zdravstvene oblasti so sporočile, da se je zaradi nepravilnega prehranjevanja med njihove prebivalce vrnil skorbut, bolezen pomanjkanja enega najpomembnejših vitaminov in antioksidantov – vitamina C. Skorbut poznamo kot bolezen nekdanjih mornarjev in je bila v razvitem svetu vse do nedavnega neznanka. Poleg Avstralije naj bi primere obolelih za skorbutom zaznali tudi v Španiji in Veliki Britaniji.

Skorbut povzroči pomanjkanje vitamina C

Bolezen odkrili zaradi nezaceljenih ran

Avstralska prehranska strokovnjakinja Jenny Gunton je mnenja, da se je skorbut pri njih pojavil zaradi slabe prehrane. Odkrila ga je po tem, ko zdravniki dalj časa niso mogli pozdraviti ran pri nekaterih pacientih. »Ti so se prehranjevali z zelo malo ali sploh nič sadja in zelenjave. Nekateri so jedli veliko zelenjave, a so s prekuhavanjem uničili vitamin C,« je povedala. Ko jim je predpisala terapijo – eno tableto C-vitamina na dan, so se rane hitro zacelile. Pri tem je opozorila, da »naša telesa ne morejo sintetizirati C-vitamina, zato je pomembno, da jemo hrano, ki ga vsebuje.«

- Oglas -

Simptomi skorbuta

Telo potrebuje vitamin C za sintezo kolagena. Če nam ga primanjkuje več mesecev, se pojavijo naslednji simptomi: vnete in krvave dlesni, izpadanje zob, oteženo celjenje ran, vneti in boleči sklepi, modrice, visoka vročina, osteoporoza, dermatitis, anemija, edemi spodnjih okončin in izčrpanost. Zaradi srčnega popuščanja lahko nastopi smrt.

Koliko vitamina C uživati?

Z vitaminom C se ne moremo predozirati, saj je vodotopen. Če ga imamo preveč, ga telo samo izloči z urinom. Ženske naj bi dnevno zaužile vsaj 75 mg tega vitamina, moški pa 90 mg. Športniki, nosečnice in kadilci ga potrebujejo več. Med hrano, ki je še posebej dobro »založena« s C-vitaminom in zato predstavlja dobro zaščito pred skorbutom, sodijo jagode, pomaranče, grenivke, kivi, brokoli ipd. Pri tem moramo vedeti, da prekuhavanje uniči pomembna hranila, tudi vitamin C.

.

NAJNOVEJŠE