0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeOdkrili novo vodno smetišče v Atlantiku

Odkrili novo vodno smetišče v Atlantiku

MORDA VAS ZANIMA

Oceani našega planeta so uradno dobili novo vodno smetišče, ki je polno plastičnih odpadkov. Odkritje prvega takšnega smetišča je presenetilo javnost že leta 1997, sedaj pa nam je že drugič uspelo ustvariti takšno katastrofo.

- Oglas -


Novo smetišče

To novo smetišče na morju sta odkrila zakonca, ki sta plula med Bermudo in Portugalsko, kjer se nahaja morje Sargasso (področje, ki ga obkrožujejo različni morski tokovi, med katerimi je najbolj znan zalivski tok). Omenjeni par je z jadrnice jemal razne vzorce na razdalji 160km in vsakič, ko sta na jadrnico potegnila mrežo je bila ta zapolnjena s plastiko.

Par bi rad sedaj, ko sta odkrila to novo katastrofo, opozorila javnost na ta vedno večji problem, ki je postal že globalen, vendar pa še vedno obstaja dokaj veliko vprašanje, kako vse to očistiti. Potrebno je upoštevati, da se to smetišče nahaja sredi morja, del na morski gladini, del pa pod vodo in tudi na dnu, kar onemogoča dostop večini prostovoljcev, poleg tega pa bi tudi težko zajeli in privlekli na kopno tako veliko količino smeti.

- Oglas -

Vpliv na okolje

Velik problem pa predstavlja tudi dejstvo, da takšno morsko smetišče povzroči pogin mnogih živali, ki med temi smetmi iščejo hrano. Te živali se nato ujamejo v vso to nesnago in poginejo, ali pa zaužijejo koščke teh smeti in se zastrupijo ali pa zadušijo.

Zato je potrebno naučiti ljudi, da vsaka odvržena smet pusti sled v naravi, in da je potrebno začeti jemati naravo kot lasten dom. Tudi v lastnem domu ne bi dovolili, da nam kdo smeti, zakaj bi torej to delali naravi?

.

NAJNOVEJŠE