Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Ekologija & okoljeEnergija z nizozemskih nasipov

Energija z nizozemskih nasipov

MORDA VAS ZANIMA

Na Nizozemskem že nakaj časa načrtujejo, da bi spremenili znamenite nasipe v generatorje energije, ki bi le-to ustvarjali s pomočjo plimovanja.

- Oglas -


Res je, da so bili prvotno ti nasipi zgrajeni, da bi zavarovali prebivalce Nizozemske pred poplavami, vendar pa vlada že premišljuje o tem, da bi razširila namembnost teh nasipov.

Nizozemska ima že dolga leta varovalne nasipe, da varujejo obalo, saj ljudje ne želijo doživeti še ene takšne nesreče, kot jih je doletela leta 1953, ko je več kot 1800 ljudi umrlo, več kot 200,000 hektarjev zemlje pa je bilo poplavljenih. Po tej tragediji so se začela intenzivna dela na delti, ki so trajala kar štirideset let, saj je bil zadnji pojekt zaključen šele leta 1997.

Tako se je pojavil interes za ponovno vzpostavitev naravnih pogojev na območjih depresije, saj so ta območja v zadnjih letih nazadovala zaradi izgradnje nasipov. Če bi lahko omogočili tej vodi, ki se na teh nižinah nahaja, da bi odtekla nazaj v morje, bi to pomenilo neke vrste preroditev za naravo, saj so razne živali in rastline izginile s tega območja po letu 1997, sedaj pa bi se lahko vrnile.

Globlje v zalivu delte pa se nahaja sveža voda, kjer poleti razrastejo alge. Če pa bi morski vodi omogočili dostop do teh mest, pa bi znova lahko na tem področju zacvetel tudi turizem.

- Oglas -

Zaradi teh razlogov je začela nizozemska vlada gledati na te nasipe drugače, kot pa pred nesrečo pred več kot petdesetimi leti. Sedaj torej razmišljajo, kako bi potegnili najboljše iz najslabšega.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×