Ekologija & OkoljeEnergija z nizozemskih nasipov

Energija z nizozemskih nasipov

MORDA VAS ZANIMA

Na Nizozemskem že nakaj časa načrtujejo, da bi spremenili znamenite nasipe v generatorje energije, ki bi le-to ustvarjali s pomočjo plimovanja.

- Oglas -


Res je, da so bili prvotno ti nasipi zgrajeni, da bi zavarovali prebivalce Nizozemske pred poplavami, vendar pa vlada že premišljuje o tem, da bi razširila namembnost teh nasipov.

Nizozemska ima že dolga leta varovalne nasipe, da varujejo obalo, saj ljudje ne želijo doživeti še ene takšne nesreče, kot jih je doletela leta 1953, ko je več kot 1800 ljudi umrlo, več kot 200,000 hektarjev zemlje pa je bilo poplavljenih. Po tej tragediji so se začela intenzivna dela na delti, ki so trajala kar štirideset let, saj je bil zadnji pojekt zaključen šele leta 1997.

Tako se je pojavil interes za ponovno vzpostavitev naravnih pogojev na območjih depresije, saj so ta območja v zadnjih letih nazadovala zaradi izgradnje nasipov. Če bi lahko omogočili tej vodi, ki se na teh nižinah nahaja, da bi odtekla nazaj v morje, bi to pomenilo neke vrste preroditev za naravo, saj so razne živali in rastline izginile s tega območja po letu 1997, sedaj pa bi se lahko vrnile.

Globlje v zalivu delte pa se nahaja sveža voda, kjer poleti razrastejo alge. Če pa bi morski vodi omogočili dostop do teh mest, pa bi znova lahko na tem področju zacvetel tudi turizem.

- Oglas -

Zaradi teh razlogov je začela nizozemska vlada gledati na te nasipe drugače, kot pa pred nesrečo pred več kot petdesetimi leti. Sedaj torej razmišljajo, kako bi potegnili najboljše iz najslabšega.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×