0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaOd prvega do zadnjega oreščka

Od prvega do zadnjega oreščka

MORDA VAS ZANIMA

Ste si danes že privoščili oreščke? Z njimi nam je mati narava pokazala, da je manj res več. Verjetno že vsi vedo, da so oreščki zdravi, polni srcu prijaznih maščob, vitaminov in mineralov. A vseeno velja preveriti, kako se med seboj razlikujejo.

- Oglas -

Oreščki

Zlahka jih pojeste preveč

Čeprav so oreščki čudovito živilo, s količino nikar ne pretiravajte. Vsebujejo namreč veliko kalorij in maščob, zato je priporočena dnevna količina približno pest oreščkov. Pazljivi bodite pri nakupu, da ne boste namesto zdravega prigrizka kupili presoljene ali sladkane kalorične bombe. Izogibajte se oreščkom praženim v olju, izberite raje surove ali pražene brez olja. Pozorno tudi pri oreščkih, ki imajo dodano sol, najbolj pogosto so takšni arašidi, ki so pravzaprav metuljnice.

Privoščite si jih z zdravimi ogljikovimi hidrati

Ker so polni beljakovin, pripomorejo k uravnavanju ravni sladkorja v krvi. Zato lahko z njimi brez slabe vesti jeste sadje, si jih posladkate z medom ali pa prelijete z navadnim jogurtom. Odlično se podajo tudi k solatam.

- Oglas -

Pinjole

Najbolj pogosto posegamo po lešnikih, orehih in arašidih, če pa iščete popestritev, so dobra izbira tudi pinjole. Te so polne mangana, ki pomaga preprečevati nihanje sladkorja v krvi, pospešuje presnovo beljakovin in ogljikovih hidratov.

Brazilski oreščki

Brazilski oreščki so znani po visoki vsebnosti selena. Ta sodeluje pri pravilnem delovanju ščitnice, pomagal pa naj bi tudi pri zaščiti pred rakom na prostati. Zato so odlični za moško populacijo, a s količino nikar ne pretiravajte, saj je selen za telo potreben le v majhnih količinah.

Najmanj kalorični so mandlji, indijski oreščki in pistacije

Čeprav so vsi oreščki večinoma v istem kaloričnem rangu, imajo najmanj kalorij mandlji, indijski oreščki in pistacije.

Z 23 mandlji boste zaužili 6 gramov beljakovin in 14 gramov maščob. V sebi skrivajo največ kalcija izmed vseh vrst oreščkov, poleg tega pa so bogati z vlakninami in vitaminom E.

- Oglas -

Če si boste privoščili 18 indijskih oreščkov, boste v telo vnesli približno 5 gramov proteinov in 13 gramov maščob. Indijski oreščki so bogat vir železa in vitamina K, ki pripomore k zdravju kosti.

Pistacije so bogate s kalijem, ena porcija naj bi vsebovala približno toliko kalija kot manjša banana. Poleg tega vsebujejo lutein, antioksidant, ki je pomemben za zdrav vid in kožo. 25 pistacij vsebuje približno 6 gramov beljakovin in 13 gramov maščob.

Najslabša izbira, če ste na dieti

Če pazite na vnos kalorij, se morate izogniti makadamskim oreščkom in ameriškim orehom. 10 makadamskih oreščkov namreč vsebuje le 2 grama beljakovin in kar 21 gramov maščob. Ameriški oreh ima najmanj beljakovin in največ maščob med oreščki.

Najboljši oreščki za srce

Vsi oreščki vsebujejo srcu prijazne maščobe, a orehi vsebujejo tudi visoko vsebnost alfa lipoične kisline, ki jo povezujejo z varovanjem srca in ožilja. Da bodo pomagali pri zaščiti vašega srca jih pojejte približno osem na dan. Na srečo vam med oreščki ni treba izbirati in si lahko privoščite kar mešanico teh malih zakladov narave.

NAJNOVEJŠE