Aktivno poslušanje – osnova uspešne komunikacije

Čeprav se vam morda zdi, da poslušate sogovornika, so standardi za aktivno poslušanje, ki je osnova uspešne komunikacije, precej visoki.

Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.
Vrt & VrtnarjenjeObrezovanje in pomlajevanje okrasnih grmovnic

Obrezovanje in pomlajevanje okrasnih grmovnic

MORDA VAS ZANIMA

Zelenjavni vrt, cvetoče rastline na balkonu, lepa in negovana trata ter cvetoče okrasne grmovnice, lično zasejane ob hiši, so gotovo želja in cilj marsikaterega našega bralca. Danes bomo spregovorili predvsem o slednjem, saj je namreč marec najprimernejši čas za obrezovanje in pomlajevanje naših okrasnih grmovnic.

- Oglas -

Grmovnice

Poznamo različne okrasne grmovnice. Nekatere so take, ki nas razveseljujejo s svojim zelenjem, nekatere s pisanimi listi, pisanimi cvetovi ali pa celo plodovi. Poznamo zimzelene okrasne grmovnice in take, ki čez zimo svoje liste odvržejo. Nekatere cvetijo spomladi, nekatere poleti. Zaradi teh značilnosti moramo že pred nakupom skrbno premisliti, kam bomo grmovnico postavili, da bo kar naj bolje prišla do izraza. Lepa okrasna grmovnica lahko tako nudi mehak prehod iz naše hiše na vrt ali iz visokih dreves na cvetlično gredico. Lahko je tudi na robu našega vrta z namenom, da privablja v vrt koristne živali, ki nam pomagajo pri zatiranju škodljivcev. Za grmovnice velja, da jih lahko zasadimo bodisi kot samostojne grme bodisi kot več grmov skupaj ob zidu, ob gredah, živih mejah ali v posodah.

Ko se odločimo za saditev, veliko delo naredimo že, če okrasno grmovnico postavimo na pravilno mesto (sončna, polsenčna ali senčna lega) in posadimo v primerno zemljo, torej v tako, ki posamezni vrsti lončnice ustreza. Prav tako je pomemben pH zemlje, saj nekatere grmovnice za svojo rast potrebujejo nevtralna, nekatere pa kisla tla. Veliko pozornost moramo nameniti tudi vlažnosti tal. Za večino grmovnic namreč velja, da mora biti zemlja dovolj odcedna in zračna. Preprost test primernosti površine je, če jo opazujete po dežju. Če že po nekaj urah voda pronica v tla, so le-ta primerna za zasaditev. Če pa voda rada zastaja tudi po končanem dežju za več kot 2 uri, morate za zasaditev na teh površinah izbrati tiste vrste okrasnih grmovnic, ki mokra tla lažje prenašajo.

Ko za nakup izbiramo sadike okrasnih grmovnic, le-te lahko kupimo v koreninski grudi, z golimi koreninami ali pa v loncu.

- Oglas -

Če imamo sadiko v koreninski grudi, za saditev izkopljemo luknjo, ki naj bo dvakrat toliko široka, kot je njena koreninska gruda. Ko grmovnico postavimo v jamo, jo zasujemo z izkopano zemljo. V kolikor so tla lahka, tj. peščena, pa lahko zemljo zmešamo tudi z eno tretjino komposta.

Pri saditvi sadik z golimi koreninami, izkopljemo sadilno jamo. Sadiko položimo v jamo tako globoko, da je na enaki višini, kot je rasla pred tem. Nato jamo previdno napolnimo z zemljo.
Najlažja je saditev, če okrasno grmovnico kupimo že v loncu. Takrat sadiko zgolj previdno vzamemo iz lonca. Izkopljemo sadilno jamo, ki naj bo enako globoka, kot je bil lonec. Nato sadiko skupaj z zemljo položimo v izkopano luknjo.

obrezovanje in pomlajevanje grmovnic

Kako se lotimo obrezovanja in pomlajevanja?

Mogoče kdo misli, da je obrezovanje okrasnih grmovnic namenjeno le pridobivanju lepega videza, vendar pa je v resnici potrebno zato, ker imamo le tako lepe okrasne cvetove, listje, plodove in veje, saj z rezjo spodbujamo rast. Z obrezovanjem pa omogočimo tudi dobro osvetljenost celega grma. Neobrezani grmi pa lahko kaj hitro močno olesenijo. S tem se zmanjša pojavljanje mladih poganjkov, ki pa po navadi nosijo tudi cvetove.

Glede na čas cvetenja ločimo okrasne grmovnice na spomladi in poleti cvetoče. Spomladi cvetoče grmovnice moramo obrezati že pred cvetenjem. Pravzaprav moramo tu veje le razredčiti, ker se cvetovi pojavijo na lanskih poganjkih. Tudi poleti cvetoče grmovnice obrežemo spomladi, vendar pa se tu cvetovi pojavijo na letošnjih poganjkih. Zato moramo tu vedeti, da redno obrezovanje oziroma striženje grma na določeno obliko ne spodbuja cvetenja temveč služi le za oblikovanje, kjer kontroliramo zgolj višino in obliko grma.

Rez je tako opravilo, ki ga izvedemo na okusnih grmovnicah z namenom izreza slabih, posušenih, poškodovanih ali bolnih vej. Pri rezi okrasnih grmovnic tako tudi velja, da lahko odrežemo gornji, tj. vrhnji brst, zaradi česar bodo bolje in močneje pognali stranski brsti. Kdaj opraviti rez, pa je odvisno od vrste okrasnega grma. Nekatere grme tako obrezujemo v času mirovanja, v februarju in marcu. To velja za vse listopadne grme. Izjeme so nekateri listopadni grmi, kot sta španski bezeg in japonska kutina, ki ju obrezujemo poleti po cvetenju. Spomladi obrezujemo tudi večino zimzelenih okrasnih grmovnic.

Poleg redne rezi pa poznamo tudi redčenje in pomlajevanje. S tema dvema ukrepoma želimo predvsem vzdrževati in spodbujati rast vej, ki bodo kasneje nosile lepe cvetove. Z redčenjem tako na vsake 3 do 5 let izrežemo nekje do 1/3 starega lesa. To opravimo spomladi pred začetkom rasti. Ta ukrep se nam bo sicer poznal komaj naslednjo sezono, ko nam bo grm bujno zacvetel. Ker pa pomlajevanje ni primerno za vse vrte, priporočamo, da se že ob nakupu okrasnega grma pozanimate, ali je ta ukrep zanj primeren.

- Oglas -

Če želimo oblikovati veje grma, to storimo, ko so le-te še zelene. Mlade veje tako privežemo na različne opore. Čez leta veje olesenijo in tako ohranijo želeno obliko.

Ker lahko zadnja leta v vrtnarijah zasledimo veliko število različnih okrasnih gromovnic, je med njimi tudi glede časa in tehnike rezi veliko izjem. Zato vam priporočamo, da si pred rezjo poiščete natančne informacije in navodila za vašo okrasno rastlino oziroma že ob nakupu povprašajte za osnovne informacije ter navodila, ki so sadiki priložena, skrbno shranite.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×