0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjeObrezovanje in pomlajevanje okrasnih grmovnic

Obrezovanje in pomlajevanje okrasnih grmovnic

MORDA VAS ZANIMA

Zelenjavni vrt, cvetoče rastline na balkonu, lepa in negovana trata ter cvetoče okrasne grmovnice, lično zasejane ob hiši, so gotovo želja in cilj marsikaterega našega bralca. Danes bomo spregovorili predvsem o slednjem, saj je namreč marec najprimernejši čas za obrezovanje in pomlajevanje naših okrasnih grmovnic.

- Oglas -

Priljubljene okrasne grmovnice

Poznamo različne okrasne grmovnice. Nekatere so take, ki nas razveseljujejo s svojim zelenjem, nekatere s pisanimi listi, pisanimi cvetovi ali pa celo plodovi. Poznamo zimzelene okrasne grmovnice in take, ki čez zimo svoje liste odvržejo. Nekatere cvetijo spomladi, nekatere poleti. Zaradi teh značilnosti moramo že pred nakupom skrbno premisliti, kam bomo grmovnico postavili, da bo kar naj bolje prišla do izraza. Lepa okrasna grmovnica lahko tako nudi mehak prehod iz naše hiše na vrt ali iz visokih dreves na cvetlično gredico. Lahko je tudi na robu našega vrta z namenom, da privablja v vrt koristne živali, ki nam pomagajo pri zatiranju škodljivcev. Za grmovnice velja, da jih lahko zasadimo bodisi kot samostojne grme bodisi kot več grmov skupaj ob zidu, ob gredah, živih mejah ali v posodah.

Sajenje okrasnih grmovnic

Ko se odločimo za saditev, veliko delo naredimo že, če okrasno grmovnico postavimo na pravilno mesto (sončna, polsenčna ali senčna lega) in posadimo v primerno zemljo, torej v tako, ki posamezni vrsti lončnice ustreza. Prav tako je pomemben pH zemlje, saj nekatere grmovnice za svojo rast potrebujejo nevtralna, nekatere pa kisla tla. Veliko pozornost moramo nameniti tudi vlažnosti tal. Za večino grmovnic namreč velja, da mora biti zemlja dovolj odcedna in zračna. Preprost test primernosti površine je, če jo opazujete po dežju. Če že po nekaj urah voda pronica v tla, so le-ta primerna za zasaditev. Če pa voda rada zastaja tudi po končanem dežju za več kot 2 uri, morate za zasaditev na teh površinah izbrati tiste vrste okrasnih grmovnic, ki mokra tla lažje prenašajo.

Grmovnice

Ko za nakup izbiramo sadike okrasnih grmovnic, le-te lahko kupimo v koreninski grudi, z golimi koreninami ali pa v loncu.

Če imamo sadiko v koreninski grudi, za saditev izkopljemo luknjo, ki naj bo dvakrat toliko široka, kot je njena koreninska gruda. Ko grmovnico postavimo v jamo, jo zasujemo z izkopano zemljo. V kolikor so tla lahka, tj. peščena, pa lahko zemljo zmešamo tudi z eno tretjino komposta.

- Oglas -

Pri saditvi sadik z golimi koreninami, izkopljemo sadilno jamo. Sadiko položimo v jamo tako globoko, da je na enaki višini, kot je rasla pred tem. Nato jamo previdno napolnimo z zemljo.
Najlažja je saditev, če okrasno grmovnico kupimo že v loncu. Takrat sadiko zgolj previdno vzamemo iz lonca. Izkopljemo sadilno jamo, ki naj bo enako globoka, kot je bil lonec. Nato sadiko skupaj z zemljo položimo v izkopano luknjo.

Kako se lotimo obrezovanja in pomlajevanja okrasnih grmovnic?

Mogoče kdo misli, da je obrezovanje okrasnih grmovnic namenjeno le pridobivanju lepega videza, vendar pa je v resnici potrebno zato, ker imamo le tako lepe okrasne cvetove, listje, plodove in veje, saj z rezjo spodbujamo rast. Z obrezovanjem pa omogočimo tudi dobro osvetljenost celega grma. Neobrezani grmi pa lahko kaj hitro močno olesenijo. S tem se zmanjša pojavljanje mladih poganjkov, ki pa po navadi nosijo tudi cvetove.

Glede na čas cvetenja ločimo okrasne grmovnice na spomladi in poleti cvetoče. Spomladi cvetoče grmovnice moramo obrezati že pred cvetenjem. Pravzaprav moramo tu veje le razredčiti, ker se cvetovi pojavijo na lanskih poganjkih. Tudi poleti cvetoče grmovnice obrežemo spomladi, vendar pa se tu cvetovi pojavijo na letošnjih poganjkih. Zato moramo tu vedeti, da redno obrezovanje oziroma striženje grma na določeno obliko ne spodbuja cvetenja temveč služi le za oblikovanje, kjer kontroliramo zgolj višino in obliko grma.

Rez je tako opravilo, ki ga izvedemo na okusnih grmovnicah z namenom izreza slabih, posušenih, poškodovanih ali bolnih vej. Pri rezi okrasnih grmovnic tako tudi velja, da lahko odrežemo gornji, tj. vrhnji brst, zaradi česar bodo bolje in močneje pognali stranski brsti. Kdaj opraviti rez, pa je odvisno od vrste okrasnega grma. Nekatere grme tako obrezujemo v času mirovanja, v februarju in marcu. To velja za vse listopadne grme. Izjeme so nekateri listopadni grmi, kot sta španski bezeg in japonska kutina, ki ju obrezujemo poleti po cvetenju. Spomladi obrezujemo tudi večino zimzelenih okrasnih grmovnic.

Redčenje in pomlajevanje okrasnih grmovnic

Poleg redne rezi pa poznamo tudi redčenje in pomlajevanje. S tema dvema ukrepoma želimo predvsem vzdrževati in spodbujati rast vej, ki bodo kasneje nosile lepe cvetove. Z redčenjem tako na vsake 3 do 5 let izrežemo nekje do 1/3 starega lesa. To opravimo spomladi pred začetkom rasti. Ta ukrep se nam bo sicer poznal komaj naslednjo sezono, ko nam bo grm bujno zacvetel. Ker pa pomlajevanje ni primerno za vse vrte, priporočamo, da se že ob nakupu okrasnega grma pozanimate, ali je ta ukrep zanj primeren.

Če želimo oblikovati veje grma, to storimo, ko so le-te še zelene. Mlade veje tako privežemo na različne opore. Čez leta veje olesenijo in tako ohranijo želeno obliko.

Ker lahko zadnja leta v vrtnarijah zasledimo veliko število različnih okrasnih gromovnic, je med njimi tudi glede časa in tehnike rezi veliko izjem. Zato vam priporočamo, da si pred rezjo poiščete natančne informacije in navodila za vašo okrasno rastlino oziroma že ob nakupu povprašajte za osnovne informacije ter navodila, ki so sadiki priložena, skrbno shranite.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×